ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Διευρύνονται οι δυνάμεις που μπαίνουν στη μάχη

Συγκέντρωση στις 25/1, στις 3 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας - «Οδόφραγμα» την ίδια μέρα, στις 12 μ., έξω από το «Athens Ledra»

Σωματεία και φορείς δηλώνουν «παρών» στις κινητοποιήσεις, μετά την προχτεσινή σύσκεψη
Σωματεία και φορείς δηλώνουν «παρών» στις κινητοποιήσεις, μετά την προχτεσινή σύσκεψη
Τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης, την Τετάρτη 25/1, προετοιμάζουν 36 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από τον κλάδο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, με τις δυνάμεις που δηλώνουν συμμετοχή στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες να διευρύνονται.

Μετά την προχτεσινή σύσκεψη στο «Athens Ledra», δεκάδες σωματεία και φορείς απευθύνουν κοινό κάλεσμα:

«Την Τετάρτη 25/1, στις 12 το μεσημέρι, στήνουμε οδόφραγμα στην αντιλαϊκή πολιτική μπροστά από το ξενοδοχείο "Athens Ledra", στηρίζοντας τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, που ενώ είναι για μήνες απλήρωτοι, κρατάνε έναν δίκαιο και τίμιο αγώνα διεκδικώντας να πληρωθούν δεδουλευμένα και να διασφαλίσουν τις δουλειές τους.

Πραγματοποιούμε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και συγκεντρωνόμαστε, στις 3 μ.μ., απαιτώντας από την κυβέρνηση:

-- Να επανέλθουν όλες οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ.

-- 600 ευρώ επίδομα ανεργίας για όλους, ανέργους και εποχικούς, αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του δικαιούχου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης, την Τετάρτη 25/1, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων σε Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων προγραμματίζουν παρεμβάσεις. Στις 11 π.μ. οργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κατούνη στα Λαδάδικα, και στη συνέχεια παρεμβάσεις - κινητοποιήσεις έξω από ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.

Εξορμήσεις με ξεχωριστή συμβολή των εργαζομένων στο «Athens Ledra»

Στην καθημερινή δράση για την προετοιμασία της κινητοποίησης, ξεχωριστή σημασία έχουν οι εξορμήσεις που γίνονται στα ξενοδοχεία με κλιμάκια στα οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι από το «Athens Ledra».

Μια τέτοια περιοδεία έγινε προχτές στο «Hilton». Παρά τα εμπόδια που προσπάθησαν να βάλουν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, που ήθελαν η εξόρμηση να περιοριστεί σε ένα γρήγορο μοίρασμα της ανακοίνωσης, οι εργαζόμενοι συζήτησαν αναλυτικά με τους συναδέλφους τους για την εμπειρία από τον πολύμηνο αγώνα που δίνουν. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν εργαζόμενοι από διαφορετικές ειδικότητες, καθένας από τους οποίους μίλησε στους συναδέλφους του που δουλεύουν σε αντίστοιχο πόστο. Το ενδιαφέρον που συνάντησαν ήταν μεγάλο. Πολλοί εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την αντοχή και την αισιοδοξία με την οποία δίνουν τον αγώνα τους εδώ και 8 μήνες. Αρκετοί μάλιστα δήλωσαν πως στις 25 Γενάρη «θα είναι εκεί», έξω από το ξενοδοχείο, στην πορεία και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra» κάλεσαν τους συναδέλφους τους να δώσουν απάντηση σε λογικές του τύπου «οι αγώνες δεν φέρνουν αποτέλεσμα». Εξήγησαν πως οι ίδιοι με τις κινητοποιήσεις τους διαφύλαξαν στο παρελθόν το δικαίωμα στο διάλειμμα, έβαλαν «φρένο» στο ψαλίδισμα των μισθών, όταν τα προηγούμενα χρόνια η Ομοσπονδία συμφώνησε σε μειώσεις της τάξης του 15%. Τόνισαν πως και σήμερα, αν δεν υπήρχε σωματείο που να παλεύει με κριτήριο τα δικαιώματά τους και με μαζική στήριξη των εργαζομένων στις πρωτοβουλίες του, η θέση τους θα ήταν πολύ διαφορετική. Είτε θα συνέχιζαν να δουλεύουν απλήρωτοι είτε θα είχαν πεταχτεί έξω από το ξενοδοχείο για να αντικατασταθούν από φθηνότερους εργαζόμενους.

Στη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση και στη Ρόδο

Στη Ρόδο, τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Amilia Mare & Paradise Village», «Sheraton» και «Mira Mare» έδωσαν την Τετάρτη κοινή συνέντευξη Τύπου. Τα σωματεία έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης και αντιπροσωπεία τους θα πάρει μέρος στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ με αφορμή τη συνέντευξη εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στο «Athens Ledra».

Τα σωματεία υπενθύμισαν πως οι αφίξεις στη Ρόδο ξεπέρασαν την τελευταία σεζόν τα 2 εκατομμύρια, ενώ οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά κάνουν λόγο για τάσεις νέας αύξησης. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι βλέπουν 12 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με έδρα το νησί να φιγουράρουν στις λίστες των 30 πιο κερδοφόρων στον τουρισμό. «Πολλές, για να μην πούμε οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις της "λίστας", ορισμένες μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια, δεν εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία τους», σημείωσε στην εισηγητική του ομιλία ο Μιχάλης Τσουρούτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Mira Mare» και εκλεγμένος στην Ομοσπονδία του κλάδου.

Ξεκαθάρισε πως η επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει, αλλά αντιθέτως «σε μεγάλη μερίδα των εργοδοτών έχει ανοίξει η όρεξη να ξεμπερδεύουν με ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων». Ετσι, ενώ η τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία έληξε στις 31/12/2016, μια σειρά εργοδότες ζητούν τη διαγραφή τους από την Ενωση Ξενοδόχων, «ώστε να πληρώνουν με τον κατώτερο μισθό, δηλαδή 500 ευρώ καθαρά, ανεξάρτητα αν τελικά θα υπογραφεί νέα σύμβαση ή όχι».

Οσον αφορά τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην επιδότηση των εποχικών εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ, τόνισε: «Είναι πρόκληση στον 21ο αιώνα οι 23.000 εργαζόμενοι του Επισιτισμού - Τουρισμού να ζουν αυτή τη χαμοζωή, περιμένοντας να πάρουν το επίδομα της ντροπής των τριών μηνών, που ακόμα δεν έχει δοθεί και όπως φαίνεται έχουμε μέλλον, όταν από το δικό τους ιδρώτα βγαίνουν 2 δισ. ευρώ το χρόνο στο νησί».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Πολύμορφες και συνεχείς αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Συσπειρωμένοι στο πανελλαδικό Σωματείο τους, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» (πρώην Αρβανιτίδης) συνεχίζουν τον αγώνα τους για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και τον αγώνα για μέτρα προστασίας των οικογενειών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ, απαιτώντας διαγραφή των προστίμων και δωρεάν μεταφορά για τους ίδιους, αλλά και για κάθε άνεργο και απλήρωτο εργαζόμενο. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ, όπως και η περιφερειακή διεύθυνση της ΔΕΗ, όπου πραγματοποίησαν παρέμβαση την Τετάρτη, παρέπεμψε σε «πολιτική λύση» του ζητήματος από την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και το Πανελλαδικό Σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» καταγγέλλουν την κυβέρνηση, που στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, έστειλε και στη χτεσινή κινητοποίηση μια κλούβα των ΜΑΤ (όπως έκανε και στην κινητοποίηση στη ΔΕΗ). «Είτε "αριστερή" είτε "δεξιά", κάθε κυβέρνηση που υπηρετεί αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί το καρότο και το μαστίγιο, για να έχει τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι. Και όταν δεν καταφέρνει να τους έχει υποταγμένους, χρησιμοποιεί την καταστολή», σημειώνουν.

Κόντρα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα τους:

Τη Δευτέρα 23/1, στις 13.00, θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στην ΕΥΑΘ.

Την Τρίτη 24/1, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση και η Επιτροπή Αλληλεγγύης των εργαζομένων καλούν τα ΔΣ των σωματείων, τα μέλη τους, Επιτροπές Αγώνα, Επιτροπές Ανέργων, Λαϊκές Επιτροπές, σε σύσκεψη στις 6 μ.μ., στο ΕΚΘ. Στόχος της σύσκεψης είναι να επικοινωνήσουν την πείρα από τον αγώνα τους, να προβάλουν τα συμπεράσματα που έχουν αναδειχθεί, να εδραιώσουν την αλληλεγγύη που εκφράστηκε και να συζητήσουν για τη συνέχιση του αγώνα.

Στα Γιάννενα

Την ίδια ώρα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ιωαννίνων με επιστολή του ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» στην πόλη, με μέτρα στήριξης των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένα ζητούν: Για όλο τον καιρό των αγώνων τους και μέχρι να πληρωθούν να μην επιβαρύνονται με ανταποδοτικά τέλη. Πάγωμα των λογαριασμών τους στην ΔΕΥΑΙ, αλλά και για όλους τους ανέργους. Τέλος, τονίζουν ότι ο Δήμος οφείλει να πάρει θέση για το δίκαιο αίτημα για πάγωμα των λογαριασμών της ΔΕΗ και για τις διακοπές ρεύματος με τις οποίες απειλούνται.

Παρέμβαση για την ανάκληση απόλυσης

Παρέμβαση στο επισιτιστικό κατάστημα «Burger Joint», στο Ψυχικό, έκανε την Πέμπτη το Παράρτημα Βόρειου Τομέα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με αίτημα να παρθεί πίσω η απόλυση εργαζομένου, μέλους του Συνδικάτου.

Ο εργαζόμενος απολύθηκε την Κυριακή 15/1 αφού εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρακτική της επιχείρησης να απαιτεί από τους εργαζόμενους να πληρώνουν από την τσέπη τους τα λάθη που γίνονται στις παραγγελίες, λάθη που αντικειμενικά προκύπτουν από την ένταση της δουλειάς.

Παράλληλα, το Συνδικάτο καταγγέλλει πως η συγκεκριμένη επιχείρηση ξεκαθαρίζει στους εργαζόμενους που προσλαμβάνει ότι δεν θα τους πληρώνει δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επιδόματα.

Στη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου, ο εργοδότης αρνήθηκε όλα τα παραπάνω, με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για ψέματα, και επέμεινε στην απόλυση του εργαζόμενου.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης, μαζί με τους συναδέλφους τους στον κλάδο, να διεκδικήσουν να παρθεί πίσω η απόλυση, να καταβληθούν τα δώρα, οι υπερωρίες και τα επιδόματα που τους οφείλονται, να καλύπτονται όλα τα ένσημα με βάση τις ώρες δουλειάς, να απασχολούνται και να ασφαλίζονται σύμφωνα με την ειδικότητά τους.

ΠΑΜΕ
Κανένας συμβιβασμός με τη μίζερη ζωή

Την ανάγκη για αγώνα με αιχμή το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων επισημαίνει το ΠΑΜΕ, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, με αφορμή τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το 2016.

«Η ζωή μας», τονίζει, «δεν συμβιβάζεται με τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας που σταθερά πληθαίνουν και αποκτούν τους τελευταίους μήνες την κυρίαρχη μορφή εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να συμβιβαστεί η ζωή μας με τα ψίχουλα, με τους μισθούς των 100 έως 500 ευρώ που αμείβονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Αποδεικνύεται στην πράξη ο ταξικός χαρακτήρας των μέτρων των μνημονίων, τα οποία ήταν οι αξιώσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, της μεγαλοεργοδοσίας κάθε κλάδου. Ο άθλιος κατώτερος νομοθετημένος μισθός του 2012 έφτασε το 2017 να είναι το ταβάνι για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υιοθετηθεί ακόμα πιο πλατιά η σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσαν 540 συνδικαλιστικές οργανώσεις, τονίζει: «Η κοινή δράση για τα καυτά και άμεσα ζητήματα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την κάλυψη των απωλειών (...) για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων (...) και κυρίως η σύγκρουση στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς με τις εργοδοτικές αξιώσεις, είναι ο δρόμος και η διέξοδος για να μη συμβιβαστούμε με τη μίζερη ζωή».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org