Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λιγότεροι εκπαιδευτικοί στα σχολεία...

Η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση μείωση του φόρτου εργασίας των μαθητών στο σχολείο έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια, ενώ τώρα φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στα Λύκεια, με το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του Λυκείου και το νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η γενικευμένη μείωση ωρών στα προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου, όμως, φάνηκε περίτρανα από τον περασμένο Σεπτέμβρη ότι στόχο δεν είχε τον μαθητή και τις ανάγκες του, αλλά την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών, το διορισμό πολύ λιγότερων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία, δηλαδή τις απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών που μέχρι πέρσι εργάζονταν στα σχολεία και φέτος όχι. Οσο για τον μαθητή, αυτό που εισπράττει είναι οι τεράστιες δυσκολίες που σημειώθηκαν σε Δημοτικά και Γυμνάσια για να φτιαχτεί ωρολόγιο πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί που μπαινοβγαίνουν σε τάξεις για να συμπληρώνουν ωράριο, η αποστέωση του ολοήμερου προγράμματος (1.15 μ.μ. - 4 μ.μ.), τα μαθήματα που διδάσκεται από εκπαιδευτικούς άσχετων ειδικοτήτων κ.ο.κ. Και αυτή η απορρύθμιση δικαιολογούνταν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που προχώρησε στις απολύσεις (μη επαναπροσλήψεις) εκπαιδευτικών, με το επιχείρημα ότι τα σχολεία πρώτα πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες του μαθητή και όχι το να βρίσκουν δουλειά οι εκπαιδευτικοί...

Στην ίδια ρότα είναι φανερό ότι θα κινηθούν τα πράγματα και την επόμενη χρονιά, αφού η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαφημίζει τη δραστική μείωση μαθημάτων και ωρών, στο νέο αναμορφωμένο Λύκειο που σχεδιάζει. Θυμίζουμε πως το σχέδιο της κυβέρνησης περιγράφει ότι οι δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα είναι προσανατολισμένες αποκλειστικά στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ειδικά στη Γ' Λυκείου ουσιαστικά θα διδάσκονται μόνο τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Πέραν όλων των άλλων, δηλαδή, η πρόταση για το νέο Λύκειο και το εξεταστικό θα σημάνει και νέες απολύσεις εκπαιδευτικών. Και ένα σχολείο με μείωση εκπαιδευτικών, με μείωση ειδικοτήτων, είναι φανερό και από αυτήν τη σκοπιά ότι απομακρύνεται από τον μορφωτικό του ρόλο στο πλαίσιο της γενικής παιδείας.


Γ. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ