Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σκέψεις για τις Θέσεις της ΚΕ

Αγαπητοί σύντροφοι,

8 χρόνια μετά το 18ο Συνέδριο, τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα για τις αιτίες διάλυσης του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση, καθώς και 4 χρόνια μετά το 19ο Συνέδριο και την επεξεργασία νέου Προγράμματος, το ΚΚΕ οδεύει με αισιοδοξία στο 20ό του Συνέδριο με βάση αυτές τις επεξεργασίες για τη χάραξη των καθηκόντων της επόμενης περιόδου. Ως φίλος του Κόμματος θα επιθυμούσα να αναφέρω ορισμένες σκέψεις στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου.

Αυτή την περίοδο ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη μου, η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και οι αυταπάτες περί φιλολαϊκής διαχείρισης του συστήματος. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τόνιζε με όλες του τις δυνάμεις ότι εφόσον η οικονομία είναι καπιταλιστική, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσε αντικειμενικά πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου εις βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Προς τιμήν του, παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχτηκε, απόρριπτε σταθερά το ενδεχόμενο συμμετοχής ή ανοχής σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, έστω και αν γνώριζε ότι αυτό θα του στοίχιζε σε ψήφους και ποσοστά, πράγμα που έγινε. Την ώρα που δυνάμεις, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμμετείχαν στα συλλαλητήρια στήριξης της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, παραπλανώντας το λαό, το ΚΚΕ αποκάλυπτε το ρόλο αυτών των δυνάμεων, για ποια ταξικά συμφέροντα διαπραγματευόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ίδια η ζωή το δικαίωσε απόλυτα.

Ακολούθως, στο δημοψήφισμα για τις προτάσεις των θεσμών και ενώ ούτε καν τέθηκε σε συζήτηση στη Βουλή η εισήγηση του Κόμματος να τεθούν στο δημοψήφισμα και οι προτάσεις της κυβέρνησης (οι οποίες πολύ λίγο διέφεραν από εκείνες των θεσμών), το ΚΚΕ, σε σύντομο χρονικό διάστημα, διαβάζοντας και αναλύοντας σωστά τις εξελίξεις, κάλεσε τον ελληνικό λαό να ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο που ετοίμασε γι' αυτό το λόγο, ακυρώνοντας στην πράξη το ψευτοδίλημμα της κυβέρνησης, γιατί το ΟΧΙ θα σήμαινε ΝΑΙ στις δικές της αντιλαϊκές προτάσεις. Παρά την επίθεση και τη λασπολογία που δέχτηκε και τότε, ότι τάχα το ΚΚΕ βοηθάει με τη θέση του το στρατόπεδο του ΝΑΙ και τους δανειστές, χωρίς να υποχωρήσει ούτε στιγμή στον «πειρασμό» να γίνει ντεκόρ στις κινητοποιήσεις που γίνονταν τότε υπέρ της κυβέρνησης και του ψευδεπίγραφου ΟΧΙ, όπως έκαναν άλλες δυνάμεις, αποκάλυπτε στον ελληνικό λαό τα πραγματικά δεδομένα και σε μια νύχτα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ (όπως προειδοποιούσε μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα), συμβάλλοντας και αυτό εκ νέου στην απογοήτευση του λαού.

Η σύνδεση των καθημερινών οξυμένων προβλημάτων με τον στρατηγικό στόχο για εργατική εξουσία και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, όπως τονίζεται στις Θέσεις, είναι σημαντική όχι μόνο γιατί η αστική τάξη όταν νιώθει ότι απειλείται η εξουσία της υπάρχει ενδεχόμενο να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, αλλά και γιατί αυτή δεν επιτρέπει στο Κόμμα να χάσει την πυξίδα του, να συμμαχήσει με οπορτουνιστικά κόμματα και να προδώσει την υπόθεση της εργατικής τάξης και τα συμφέροντά της.

Οσον αφορά το Κυπριακό (Θέση 13 και 14), όταν δημοσιεύτηκε η Ανακοίνωση της ΚΕ ορισμένοι προσπάθησαν να την διαστρεβλώσουν, παρουσιάζοντας το ΚΚΕ ότι υποστηρίζει το ενιαίο κράτος, αλλά χωρίς να αναφέρεται ότι προϋπόθεση γι' αυτό είναι ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να γίνουν αφέντες στον τόπο τους, σε συντονισμένο αγώνα με τις εργατικές τάξεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και των άλλων λαών της περιοχής. Σκοπός τους να εντάξουν το ΚΚΕ πλάι στα άλλα κόμματα της αστικής τάξης, που από διαφορετική αφετηρία και προς εξυπηρέτηση άλλων ταξικών συμφερόντων αντιτάσσονται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Η λογική τού όποιος αντιτίθεται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι και εθνικιστής - όπως ανερυθρίαστα συκοφαντούν κάποιοι το ΚΚΕ - είναι η λογική ότι ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, οπότε ο αστυνομικός είναι μπουζούκι. Αλλοι έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν για επέμβαση του ΚΚΕ στα εσωτερικά της Κύπρου! Αν είναι δυνατόν το ΚΚΕ να μην έχει όχι απλά δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να τοποθετείται για το Κυπριακό, ένα ζήτημα που αφορά και επηρεάζει άμεσα τον ελληνικό λαό, αλλά και γιατί στα πλαίσια του προλεταριακού διεθνισμού (αρχή που το ΚΚΕ την εφαρμόζει κατά γράμμα) έχει καθήκον να τοποθετείται και να λέει τη γνώμη του για το τι είναι αυτό που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, σε όποια χώρα και αν ανήκει.

Είναι θετικό ότι η θέση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της εξειδικεύεται περισσότερο στη Θέση 44, Θέση κομβικής σημασίας για τη σημερινή κρίσιμη περίοδο που όλο και περισσότερο αυξάνεται το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας γενικευμένος πόλεμος στη γειτονιά μας, για να εξυπηρετηθούν με βίαια μέσα τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Θα ήταν πολύ σημαντικό, πιστεύω, να επιδιωχθεί κάποια κοινή ανακοίνωση με άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμφωνούν με τη θέση η εργατική τάξη να μη συρθεί πίσω από την αστική τάξη της χώρας της, αλλά να χαράξει τη δική της αυτοτελή στρατηγική, ως ένα ποιοτικό βήμα στα πλαίσια του συντονισμού του ΔΚΚ, ενέργεια που θα παίξει το ρόλο της και στη διαφώτιση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και σε άλλες χώρες.

Είναι σωστή, κατά τη γνώμη μου, η δημοσιοποίηση των διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα σε Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα (Θέση 78), όπως και στη Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση για να ενημερώνονται τα μέλη και οι φίλοι των κομμάτων αυτών και να βγαίνουν συμπεράσματα, σε αντίθεση με την παλαιότερη τακτική που υπήρχε στο ΔΚΚ, όπου οι διαφωνίες συζητούνταν μόνο σε επίπεδο ηγεσιών χωρίς δημοσιοποίηση.

Η δημιουργία του πόρταλ του «902» είναι πολύ θετικό βήμα όσον αφορά την άμεση ενημέρωση, όπως και την άμεση δυνατότητα απάντησης του Κόμματος σε προσπάθειες διαστρέβλωσης και παραποίησης τοποθετήσεών του. Για τον «Ριζοσπάστη» πιστεύω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν προστίθετο ακόμα ένα τετρασέλιδο με θέματα πολιτικής οικονομίας, θεωρίας - ιδεολογίας και ιστορίας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι το ΚΚΕ, 26 χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, παραμένει σταθερό στη θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της και είναι καθήκον όχι μόνο των μελών, αλλά και των φίλων του Κόμματος, όσων εκτιμούν το ρόλο του, να συμβάλουν με τη γνώμη τους στον προσυνεδριακό διάλογο.


Σάββας Μιχαήλ
Λευκωσία


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org