Σάββατο 14 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καλλιεργούν κάλπικη ευφορία ενώ κλιμακώνονται οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις

Στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη
Στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη
Η ολοκλήρωση, αργά προχτές το βράδυ, στη Γενεύη της Ελβετίας, της πρώτης φάσης της Διάσκεψης για την Ασφάλεια σχετικά με το Κυπριακό, έδωσε το σύνθημα για νέα κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ενός παζαριού που αφορά όλα τα ανοιχτά μέτωπα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, αναθερμάνθηκε η προσπάθεια πολλών αστικών επιτελείων να καλλιεργήσουν ευφορία, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι βάση των διαπραγματεύσεων είναι μια «λύση» ξεκάθαρα διχοτομική, η οποία το μόνο για το οποίο στρώνει το έδαφος, είναι η επιτάχυνση επενδυτικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών ολόπλευρα εχθρικών για τα λαϊκά συμφέροντα.

Στο Ανακοινωθέν που εξέδωσε ο ΟΗΕ μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, δίνονται συγχαρητήρια σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για τη «σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους 20 μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», ενώ ειδικά για το ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων εντοπίζεται «η πρόθεση των συμμετεχόντων να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις», που «να απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».

Θυμίζουμε ότι στη Διάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, και οι υπουργοί Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπορίς Τζόνσον, αντίστοιχα.

Οπως αποφασίστηκε σε αυτή, δημιουργείται «Ομάδα Εργασίας» με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, που από τις 18 Γενάρη θα ξεκινήσει τις εργασίες της με στόχο «να καθορίσει συγκεκριμένα ερωτήματα και τα όργανα που χρειάζονται για να απαντηθούν» και αμέσως μετά τη διαμόρφωση σχετικού πορίσματος η Διάσκεψη θα συνεχιστεί «σε πολιτικό επίπεδο». Για τα «εκκρεμούντα θέματα στα άλλα κεφάλαια» οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Στο ίδιο Ανακοινωθέν επιβεβαιώθηκε «η πλήρης δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας».

Η συζήτηση που έγινε στη διάρκεια της Διάσκεψης και βέβαια στις αμέτρητες διμερείς και πολυμερείς επαφές που την πλαισίωσαν, επιβεβαίωσε ότι η ασφάλεια της Κύπρου έχει μπλεχτεί με ευρύτερα σχέδια για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» σε όλη τη γύρω περιοχή, οι «εναλλακτικές» και τα ανταλλάγματα που διαμορφώνονται εκτείνονται σε όλο το εύρος των σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών ανακατατάξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Ανακοινωθέντος στην «ανάγκη» να αναπτυχθεί «ένα (ευρύτερο) όραμα για την ασφάλεια μιας μελλοντικής ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου», όπως και οι δηλώσεις π.χ. του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, περί «νέας αντίληψης» (για την Ασφάλεια), που «δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της».

«Νέες» προτάσεις και «έντονη» συζήτηση

Ηδη από χτες, κυκλοφόρησαν στα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ εκθέσεις διαφόρων «κέντρων» για τη σημασία «να διευρυνθεί η έννοια της Ασφάλειας», να βρεθούν προτάσεις που «ανατρέπουν εν πολλοίς τις παραδοσιακές προσεγγίσεις στο θέμα της Ασφάλειας», «η έννοια της Ασφάλειας να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα κινδύνων και απειλών, που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εφαρμογή της διευθέτησης» κ.τ.λ. Η συζήτηση αυτή θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο τις αμέσως επόμενες μέρες, με φόντο τις γοργές εξελίξεις και στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» αλλά και τις «πυκνές» διεργασίες για την αντιμετώπιση «νέων, ασύμμετρων απειλών» που συνεχίζονται, ενώ βαθαίνουν οι ανταγωνισμοί Ρωσίας - Δύσης κ.τ.λ.

Ενδεικτική της σφοδρότητας του παζαριού που θα συνεχιστεί, είναι η συζήτηση που έγινε στην ίδια τη Διάσκεψη.

Αποκαλυπτική είναι καταρχήν η αποφασιστικότητα με την οποία η ΕΕ διεκδικεί αυξημένο ρόλο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επανέφερε τη «δέσμευση» των Βρυξελλών για εξεύρεση λύσης, αλλά και την «ετοιμότητά» τους να συμβάλουν οικονομικά στο κόστος της λύσης (όλα αυτά ενώ, ήδη, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο για επιβολή νέου μνημονίου μετά την επανένωση). Αλλά και η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η Κύπρος για την ΕΕ λόγω της γεωγραφικής της θέσης, γι' αυτό και η διευθέτηση για το θέμα της ασφάλειας ενδιαφέρει άμεσα τις Βρυξέλλες.

Αλλωστε, η ίδια η Μογκερίνι φέρεται να εργάζεται εντατικά για τη σύνταξη εναλλακτικής «φόρμουλας» για την ασφάλεια.

Φυσικά, ταυτόχρονα με την «κινητοποίηση» της ΕΕ, αντίστοιχες πρωτοβουλίες παίρνουν κι άλλες πλευρές, ειδικά οι ΗΠΑ αλλά και η Μ. Βρετανία, που τον τελευταίο καιρό αναπτύσσουν έντονο παρασκήνιο επισημαίνοντας τους κινδύνους ενός «ναυαγίου».

Την ίδια στιγμή, Τουρκία και ψευδοκράτος δεν απέφυγαν τις νέες προκλήσεις. Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, φέρεται να επανέφερε τα περί «μόνιμης διαίρεσης του νησιού» σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, προσθέτοντας από την άλλη μεριά ότι «προκειμένου να εδραιωθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη (μεταξύ των δυο κοινοτήτων) (...) χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ρεαλιστές». Τόνισε ξανά ότι μια επανένωση της Κύπρου θα οδηγήσει και σε θετικά αποτελέσματα για την «ευρύτερη περιοχή», ξεχωρίζοντας το ότι «και οι Ελληνοκύπριοι θα ξεκινήσουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων με μια σημαντική χώρα όπως η Τουρκία», το ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δίνει τη δυνατότητα από κοινού μεταφοράς του φυσικού αερίου Ισραήλ και Κύπρου μέσω της Τουρκίας, που είναι η πιο σύντομη και η πιο οικονομική οδός.

Σκληρό και πολύπλευρο παζάρι

Από τη δική του μεριά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του μετά τη Διάσκεψη, υποστήριξε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να συνεχίσει ακόμα και αμέσως τις επαφές, ωστόσο - όπως είπε - η Ελλάδα, και όχι η ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν ήταν έτοιμη γι' αυτό και αποφάσισαν να της δώσουν χρόνο. «Θα συνεχίσει να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής η επίτευξη περιεκτικής λύσης». Πρόσθεσε ότι κανείς δεν ωφελείται από συνομιλίες «με ανοιχτό τέλος» και ότι η Αγκυρα θέλει να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα είναι «win-win» (σ.σ. αμοιβαίου οφέλους) για όλους. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι αν όλες οι πλευρές επιδείξουν μια στάση όπως το ψευδοκράτος και η Τουρκία, τότε μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά αν γίνουν ελιγμοί για να κερδηθούν βραχυπρόθεσμα οφέλη, τότε δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η συμφωνία που θα προκύψει πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση.

Να σημειωθεί ότι, ενδεικτικές του «πάρε - δώσε» που έχει στηθεί είναι οι έντονες «στιχομυθίες» που φέρονται να έγιναν μεταξύ Τσαβούσογλου και Γιούνκερ. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ φέρεται ουσιαστικά να διαφώνησε με το πόσο «ωφέλιμη» μπορεί να είναι η εμπλοκή των Βρυξελλών στην «ασφάλεια» της Κύπρου και στη συνέχεια αντέδρασε σε σχόλια Γιούνκερ, που εμφάνισαν την Αγκυρα να «έχει ανάγκη» τις Βρυξέλλες. Η ουσία είναι, βέβαια, πως επιβεβαιώθηκε ένα ακόμα πεδίο βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αυτό που αφορά τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, που επίσης αλληλεπιδρά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τέλος, έχει σημασία να τονιστεί ότι η νέα φάση στην οποία μπαίνουν από βδομάδα οι συνομιλίες για το Κυπριακό, συμπίπτει και με τους σχεδιασμούς ισχυρών μονοπωλίων για τους υδρογονάνθρακες όλης της Ανατολικής Μεσογείου. Χτες, δημοσιεύτηκε μελέτη του διεθνούς Οίκου αναλυτών και συμβούλων επιχειρήσεων «IHS Markit» (με έδρα στο Χιούστον των ΗΠΑ), σύμφωνα με την οποία τα σχέδια του γαλλικού κολοσσού «Total» για το ενεργειακό οικόπεδο «11» της κυπριακής ΑΟΖ θα είναι μια από τις πιο σημαντικές ερευνητικές γεωτρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2017, όπως και ότι το «11» «θα μπορούσε» να ανταγωνιστεί το κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ