Σάββατο 14 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να μην αποδεχτεί ο λαός μια ζωή χωρίς δικαιώματα γι' αυτόν και τα παιδιά του

Αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση στη Χαλκίδα

Στην πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση που διοργάνωσαν χτες βράδυ στη Χαλκίδα οι Κομματικές Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής από την πρόσφατη κακοκαιρία, όπως επίσης και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και στο Κυπριακό (τα σχετικά σημεία της ομιλίας δημοσιεύονται σήμερα στα αντίστοιχα θέματα). Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.

***

Με την ευκαιρία και της σημερινής εκδήλωσης, θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλες και σε όλους καλή και αγωνιστική χρονιά. Και πραγματικά, το 2017 μπορεί να είναι μία καλή και αγωνιστική χρονιά, μια χρονιά που μπορεί να γίνει ένα βήμα μπροστά στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας, ισχυροποίησης του ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο για το λαό μας.

Μπορεί η νέα χρονιά να ξεκίνησε με νέα βάρη για τη λαϊκή οικογένεια... Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παζαρεύει με το κουαρτέτο ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2028 και βάλε... Να συζητάει την επέκταση του αυτόματου «κόφτη»... Να σχεδιάζει τα μέτρα για το χρέος με ορίζοντα το 2060... Και να ετοιμάζεται να κλείσει τη 2η «αξιολόγηση» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα...


Ομως η εργατική τάξη, ο λαός μας έχει μπροστά του μόνο μία επιλογή: Να μη συμβιβαστεί με τη φτώχεια και την εξαθλίωσή του. Να μην αποδεχτεί μια ζωή χωρίς δικαιώματα γι' αυτόν και τα παιδιά του.

Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Κι αυτά τα λέμε και εδώ στο λαό της Χαλκίδας, Εύβοιας, που ζει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης. Κι εδώ σ' αυτή την περιοχή έκλεισαν δεκάδες εργοστάσια στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και πέταξαν στο δρόμο της ανεργίας χιλιάδες εργάτες. Κι εδώ επεκτείνονται οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας σε μια σειρά χώρους δουλειάς.

Κι αυτές οι συνθήκες είναι σύμφωνες με το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο, που επικαλούνται συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι και η πρόσφατη απόφαση του ευρωδικαστηρίου που, με αφορμή την προσφυγή της πολυεθνικής «Lafarge» σχετικά με τις απολύσεις στα Τσιμέντα Χαλκίδας, ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Επιβεβαιώνεται ότι ο εργασιακός μεσαίωνας, η διαρκής ανασφάλεια και η ένταση της εκμετάλλευσης είναι οι αξίες της ΕΕ, για να υπηρετήσει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Η εν λόγω απόφαση εκθέτει την κυβέρνηση και τα παραμύθια που πουλάει, ότι δήθεν τα κεκτημένα και οι πρακτικές της ΕΕ θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους. Την εκθέτει η γενικότερη εξέλιξη και αποκαλύπτονται τα παραμύθια που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος του κ. Τσίπρα, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση, στους εργαζόμενους των «Τσιμέντων Χαλκίδας», ότι θα εξασφάλιζε τη λειτουργία του εργοστασίου και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Θέλουμε να επαναλάβουμε και με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση ότι το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, και δίνει όλες του τις δυνάμεις για την απόκρουση παλιών και νέων αντεργατικών μέτρων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, που περνά μέσα από τον αγώνα για τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής και όσων την υπηρετούν.

Ο λαός μας μπορεί τώρα να γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα που μαλώνουν για το ποιος θα γίνει ο εκλεκτός του κεφαλαίου. Ο λαός μας μπορεί να απαντήσει με την οργάνωση της πάλης του, με τη συσπείρωσή του γύρω από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Το κεφάλαιο αναγνωρίζει την «αποτελεσματικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι αλήθεια ότι οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδείχτηκαν πιο αποτελεσματικές για το κεφάλαιο για τους ξένους συμμάχους του. Της αναγνωρίζουν όχι μόνο την αποφασιστικότητά της να φέρνει στη Βουλή και οι αριστεροί βουλευτές της να ψηφίζουν αντιλαϊκούς νόμους, όπως έκαναν πριν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τους άλλους. Αλλά κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν την ικανότητα να «βαφτίζει το κρέας ψάρι». Και μην πάμε μακριά:

  • Το εφάπαξ επίδομα που έδωσε παραμονές των γιορτών σε ορισμένες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων το βάφτισε «13η σύνταξη».
  • Το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό το βάφτισε «προστασία των αδυνάτων».
  • Την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών που προϋποθέτει το τσάκισμα του ελληνικού λαού τη βαφτίζει «δίκαιη ανάπτυξη».

Και η πρόκληση συνεχίζεται. Την άμεση εμπλοκή, συμμετοχή στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας τη βαφτίζει «διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας»! Ελληνες και ξένοι κεφαλαιοκράτες τής αναγνωρίζουν την ικανότητα να ενσωματώνει στο σύστημα, να αποπροσανατολίζει, να εξαπατά - όχι για πολύ ακόμα βέβαια - μαζικά και επαναλαμβανόμενα τα λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που παριστάνει για ξεκάρφωμα ότι διαφοροποιείται ιδεολογικά από τη ΝΔ.

Η προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο της κεντροαριστεράς, ο οποίος αξιοποιεί και το χαρτί της συνεργασίας του με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, σκοντάφτει και σε ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της σοσιαλδημοκρατίας και ιδιαίτερα στον επί δεκαετίες βασικό της φορέα στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, που δεν φαίνεται δυνατό να ανακάμψει, αφού παραδέρνει σε αντιφάσεις και τη θέση του καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε πιο «ΠΑΣΟΚος» από το παλιό ΠΑΣΟΚ.

Ξεπλένουν ό,τι πιο αντιδραστικό υπάρχει

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για αυτές ακριβώς τις ικανότητες που έχει και για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κεφάλαιο, απολαμβάνει και τη στήριξη της αστικής τάξης της χώρας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των ΗΠΑ. Και γι' αυτό, άλλωστε, βγαίνουν στα κεραμίδια η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα, που θεωρούν τον εαυτό τους τον πιο αυθεντικό εκφραστή των συμφερόντων όλων αυτών.

Η κριτική τους στην κυβέρνηση δεν είναι ούτε για τους στόχους, ούτε για την κατεύθυνση, είναι για το αν η κυβέρνηση έχει πυξίδα και σχέδιο για να τους υλοποιήσει, εάν είναι αποφασισμένη, αποφασιστική, ικανή να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική. Η ΝΔ επικαλείται το αριστερό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, τις ιδεοληψίες του, τα ταξίδια στην Κούβα, που δήθεν τον εμποδίζουν να προχωρήσει τα μέτρα γρήγορα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται όταν η ΝΔ, τα άλλα αστικά κόμματα, αλλά και μέσα ενημέρωσης τον παρουσιάζουν ως περίπου κομμουνιστική, αριστερή, φιλοσοβιετική δύναμη. Μάλιστα, αποδίδουν στην υποτιθέμενη κομμουνιστική ταυτότητά του τα δεινά της κυβερνητικής πολιτικής. Θέλουν να κολλήσουν στο σοσιαλισμό τη ρετσινιά της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση. Να ταυτίσουν στη συνείδηση της νεολαίας το σοσιαλισμό με τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα. Και με την ευκαιρία, να πάρουν τα σκάγια και το ΚΚΕ.

Ξέρουν τι κάνουν και τι λένε. Ξέρουν τι κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιον υπηρετεί, απλά ως καλά τσιράκια και αστοί νοικοκύρηδες πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, άλλοι μηχανισμοί εντός και εκτός Ελλάδας, δεν θέλουν ο δυσαρεστημένος αριστερός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ να κατευθυνθεί προς το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται με αυτήν την κριτική, καθώς παρουσιάζεται σαν κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Γι' αυτό συνεχίζει την ιδιαίτερα επικίνδυνη τακτική να καπηλεύεται χυδαία την Ιστορία και τους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος, να καπηλεύεται την ηρωική ΕΑΜική Αντίσταση, τον αγώνα χιλιάδων κομμουνιστών, αριστερών, άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών. Πότε οι ύμνοι στην Καισαριανή, στον Αη Στράτη, πότε οι αναφορές στις ματωμένες κορυφές του Γράμμου, πότε οι τιμές στον Κάστρο, προκειμένου να εγκλωβίζει τους εργαζόμενους που αισθάνονται αριστεροί κι έχουν αγωνιστικές καταβολές.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπλύνει την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, να ξεπλύνει ό,τι πιο αντιδραστικό υπάρχει. Μέχρι και τη Χρυσή Αυγή ξεπλένει, με κοινές πόζες σε φωτογραφίες, δηλώσεις πρώην υπουργών του περί δυνατότητας «εκδημοκρατισμού» του ναζισμού. Κάνει ό,τι μπορεί να ξεπλύνει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Μόνο που αυτό το σάπιο το καπιταλιστικό σύστημα δεν ξεπλένεται εύκολα στη λαϊκή συνείδηση, γιατί είναι το σύστημα που γεννά κρίσεις, φτώχεια και ανεργία, αλλά και πολέμους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ