Σάββατο 14 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αξονας μια νέα διχοτομική «λύση»

Αντίθετα με την αισιοδοξία που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα αστικά επιτελεία, ειδικά σε Αθήνα και Λευκωσία, σχετικά με τις εξελίξεις για το Κυπριακό, δεν μπορεί να κρυφτεί ότι βάση των συνομιλιών είναι μια «λύση» που διχοτομεί το νησί, δημιουργώντας δύο «συνιστώντα κράτη» (σ.σ. «states»). Αυτό αποτύπωνε ξεκάθαρα, από το Φλεβάρη του 2014, η Κοινή Δήλωση Αναστασιάδη - Ερογλου, όταν σήμανε η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Η ίδια η Δήλωση ξεκαθάριζε πως «οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ενδεικτικές είναι όμως και οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί - σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα αφού επίσημα δεν έχουν δοθεί ντοκουμέντα. Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» Κύπρου περιέγραφε ως μέρος των ήδη συμφωνηθέντων το ότι για τη λήψη αποφάσεων στο υπουργικό συμβούλιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (7 Ελληνοκύπριοι, 4 Τουρκοκύπριοι, συν Πρόεδρος και αντιπρόεδρος που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου) θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην πλειοψηφούσα άποψη να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον ένας υπουργός από κάθε κοινότητα. Οταν αυτό δεν επιτυγχάνεται και υπάρχει αδιέξοδο θα κινητοποιείται ένας μηχανισμός επίλυσης. Δηλαδή, θα συστήνεται τετραμελής επιτροπή, με τη συμμετοχή Προέδρου και αντιπροέδρου (που θα προέρχονται από τις διαφορετικές κοινότητες) και δύο υπουργών, ένας από κάθε πλευρά. Αν υπάρχει και πάλι αδιέξοδο, θα γίνεται ...κλήρωση για αφαίρεση ενός υπουργού, ώστε να υπάρχει πλειοψηφία 2 - 1.

Ο ορισμός του αδιεξόδου σημειώνεται ότι θα αφορά σε τέσσερα επίπεδα. Πρώτον, όταν δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ομοσπονδιακοί θεσμοί, δεύτερον, όταν η απουσία απόφασης οδηγεί σε παράβαση διεθνών κυπριακών υποχρεώσεων ή υποχρεώσεων ως μέλος της ΕΕ. Τρίτον, όταν επηρεάζονται τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου και, τέταρτον, όταν υπάρχει απουσία απόφασης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ασφάλειας και προϋπολογισμών.

Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και συγκλίσεις που φαίνεται να υπάρχουν σε θέματα Δικαιοσύνης. Σε περίπτωση μη λήψης απόφασης και αδιεξόδου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, θα προστίθεται ...ξένος δικαστής με κλήρωση από έναν κατάλογο Ευρωπαίων δικαστών, πλην Ελλήνων, Τούρκων και Αγγλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νόμος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας(2009-08-27 00:00:00.0)
Θα πάρουν χρόνο οι συνομιλίες(2008-09-14 00:00:00.0)
Διαγκωνισμοί Αλογοσκούφη - Σουφλιά(2006-11-16 00:00:00.0)
Πολιτικά αδιέξοδα(2006-11-09 00:00:00.0)
Αποφασίζουν οι «μη Κύπριοι»(2004-04-10 00:00:00.0)
«Να ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός κύκλος...»(2003-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ