Σάββατο 14 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Αιμοδοτούν» τις επιχειρήσεις «στραγγαλίζουν» το λαό οι τράπεζες

Τη θέση του ΚΚΕ για τα ζητήματα που διερεύνησε η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή συνόψισε στη χτεσινή συνεδρίαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος

Κυβέρνηση και τράπεζες στοχοποιούν τη λαϊκή κατοικία και την ίδια ώρα προετοιμάζονται για νέο γύρο δανειοδότησης και διευκολύνσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις
Κυβέρνηση και τράπεζες στοχοποιούν τη λαϊκή κατοικία και την ίδια ώρα προετοιμάζονται για νέο γύρο δανειοδότησης και διευκολύνσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις
Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η ολοκλήρωση του «έργου» της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερεύνησε τη νομιμότητα της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, αυτό που καθορίστηκε, ήταν ότι την ερχόμενη Δευτέρα, η πλειοψηφία, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, θα φέρει το πόρισμά της στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ στις 23 Γενάρη θα κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής στον πρόεδρο της Βουλής. Στο ενδιάμεσο θα γίνουν συνεδριάσεις προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε σαφές ότι το Κόμμα θα καταθέσει δικό του πόρισμα. Μιλώντας για την ουσία της υπόθεσης, είπε ότι αναδείχθηκε η σύμφυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που αποτελεί την καρδιά του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, «με τους επιχειρηματικούς ομίλους όλων των υπόλοιπων κλάδων. Διαχρονικά στη χώρα μας, και όχι μόνο, τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Η χρηματοδότηση, από τις τράπεζες, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων γίνεται συχνά στις περισσότερες των περιπτώσεων με τρόπο σκανδαλωδώς ευνοϊκό», σε αντίθεση με τη δανειοδότηση των λαϊκών στρωμάτων, όπου οι τράπεζες επιβάλλουν κατάσταση ομηρίας.

«Αντίστοιχη - πρόσθεσε - ήταν και η χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», των οποίων η πλειοψηφία δραστηριοποιείται «και σε άλλες παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες σε μια σειρά τομείς, είτε της ναυτιλίας είτε του κατασκευαστικού τομέα είτε και άλλων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας. Βεβαίως, υπάρχουν ζητήματα και με βάση το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων ΜΜΕ. Τα ζητήματα αυτά αποτελούν έδαφος για τη διερεύνησή τους από μεριάς των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών».

Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

«Οσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρξε η ίδια αντιμετώπιση από μεριάς των τραπεζών. Δηλαδή, για παράδειγμα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διευκολύνθηκαν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στη χρηματοδότηση που είχαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μάλιστα, ήταν μια συγκεκριμένη μορφή οικονομικής και πολιτικής στήριξης από μεριάς του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα από την Αγροτική Τράπεζα, που το διάστημα που παρείχε αυτά τα μεγάλα δάνεια ήταν υπό δημόσιο έλεγχο. Ηταν μια κρατική τράπεζα», ανέφερε ενδεικτικά ο Ν. Καραθανασόπουλος, και πρόσθεσε: «Αυτή η χρηματοδότηση βοήθησε αντικειμενικά από τη στιγμή που στήριζε και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και ενδεχομένως συνέβαλε στην ενίσχυση, στην ισχυροποίηση του δικομματικού πολιτικού συστήματος».

Αναφερόμενος στο ΚΚΕ, υπογράμμισε: «Οπως τουλάχιστον παραδέχθηκε σχεδόν το σύνολο των μαρτύρων στους οποίους έγιναν αντίστοιχες ερωτήσεις, δεν είχε την ίδια αντιμετώπιση. Αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε στον τραπεζικό δανεισμό με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους. Το επιτόκιο από τα πρώτα δάνεια ήταν πάρα πολύ υψηλό σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζονταν χρηματοδοτήσεις άλλων κομμάτων.

Πολύ δε περισσότερο, το όποιο επιτόκιο πρέπει να το δούμε σε συνδυασμό και με τις εγγυήσεις τις οποίες προσέφερε το ΚΚΕ. Σχεδόν για το σύνολο του δανείου ήταν εμπράγματες εγγυήσεις. Δηλαδή, με υποθήκη ακίνητης περιουσίας, πρώτη προσημείωση σε όλα τα ακίνητά μας, τα οποία αποτέλεσαν εγγύηση για τον τραπεζικό δανεισμό ή την αποκλειστική εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εγγύηση ενός δανείου».

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ συνεχίζει, παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν, να εξυπηρετεί τα δάνειά του, ενώ καταβάλλεται πολύ σοβαρή προσπάθεια «για να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ο απεγκλωβισμός του Κόμματος από τον τραπεζικό δανεισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης για τα δάνεια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ(2019-03-30 00:00:00.0)
Το πόρισμα του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή για τη δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων(2017-01-24 00:00:00.0)
Ποινική δίωξη για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ(2016-09-30 00:00:00.0)
Με τις καταθέσεις των διοικητών της ΑΤΕ συνεχίζονται οι εργασίες της(2016-07-20 00:00:00.0)
Αποφάσεις διευκόλυνσης των μονοπωλιακών ομίλων(2014-06-06 00:00:00.0)
Κοινοπρακτικό δάνειο 1,2 δισ. δολαρίων(2007-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ