Σάββατο 14 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία από τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας

Αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν και χτες σε περιοχές της χώρας, με τη βαρυχειμωνιά να αφήνει πίσω της προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία πόλεων και χωριών. Την ίδια ώρα, πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να ζουν σε επιβαρυμένες από το ψύχος συνθήκες, με τους διαμένοντες στη Μόρια της Μυτιλήνης να αρνούνται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να μεταφερθούν στο πλοίο που βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού.

Συγκεκριμένα, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κρύο και παγετός επικράτησαν και χτες στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, στο Νευροκόπι και την Ορεστιάδα η θερμοκρασία έπεσε στους 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στη Θεσσαλονίκη πολλά νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό εξαιτίας διακοπών της ΕΥΑΘ, λόγω μεγάλης κατανάλωσης. Η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους διεξαγόταν κανονικά. Κλειστός ήταν ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου. Αλυσίδες χρειάζονται στο οδικό δίκτυο Πανοράματος - Ωραιοκάστρου (εκτός των κεντρικών οδών), στην περιοχή Ασβεστοχωρίου - Χορτιάτη (εκτός των κεντρικών οδών) και στην Σταυρού - Ολυμπιάδας, από το 5ο χιλιόμετρο μέχρι τη Χαλκιδική.

Χωρίς νερό παρέμενε χτες, για δεύτερη μέρα, ο Βόλος, καθώς λόγω προβλημάτων από την κακοκαιρία διεκόπη η υδροδότηση από τη ΔΕΥΑΜΒ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου). Είχαν προηγηθεί πολύωρες διακοπές νερού και μείωση της πίεσης σε διάφορες περιοχές της πόλης. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούσαν και χτες στα Γιάννενα, με τους δρόμους να καθίστανται εξαιρετικά επικίνδυνοι, λόγω του παγετού. Στην πόλη των Ιωαννίνων παρουσιάστηκαν επίσης προβλήματα στην υδροδότηση, ενώ μεγάλα τμήματα της λίμνης έχουν παγώσει, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η σύνδεση με το Νησί της Παμβώτιδας.

Περίπου 60 πρόσφυγες, όλοι άνδρες, από τον καταυλισμό της Μόριας, δέχτηκαν μέχρι χτες το μεσημέρι να επιβιβαστούν στο αρματαγωγό πλοίο «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού και να παραμείνουν εκεί όσο θα διαρκέσουν η κακοκαιρία και οι εργασίες ανασύνταξης του καταυλισμού.

Στη Μόρια πραγματοποιούνταν οι καταγραφές των εισερχομένων, αλλά και οι διαδικασίες ασύλου. Το τελευταίο υποχρεώνει τους χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν στον καταυλισμό, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν, να βρίσκονται εκεί, συνωστιζόμενοι έξω από την περίφραξη της υπηρεσίας ασύλου, ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία, όταν αυτή υπάρξει. Σ' αυτό συντείνει και η λειτουργία μέσα στον καταυλισμό μιας άτυπης ιεραρχίας με «ηγέτες» εθνικών κοινοτήτων. Πρόκειται για πρόσφυγες οι οποίοι έχουν οριστεί από Οργανισμούς και ΜΚΟ που έχουν εμπλακεί στη διαχείριση του καταυλισμού και έχουν δημιουργήσει δικές τους εσωτερικές δομές εξουσίας. Πολλές φορές φτάνουν να ελέγχουν ακόμα και το ποιοι θα φτάσουν στην υπηρεσία ασύλου.

Χτες επισκέφτηκαν τη Σκόπελο και την Αλόννησο ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, οι οποίοι υποσχέθηκαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία. Οπως διαμαρτυρήθηκαν επαγγελματίες της Σκοπέλου, σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο, ακόμα δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις για ζημιές που υπέστησαν το Σεπτέμβρη του 2015, από τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλήματα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη(2022-01-25 00:00:00.0)
Αθλιες συνθήκες για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Μόρια(2018-06-13 00:00:00.0)
Τραγικός απολογισμός με νεκρούς και αποκλεισμένους χωρίς θέρμανση(2017-01-10 00:00:00.0)
Τραγικός θάνατος 20χρονου Αφγανού από το κρύο(2017-01-04 00:00:00.0)
«Κόλαση» για πρόσφυγες από την επέμβαση στο Μάλι(2013-04-13 00:00:00.0)
Ζημιές στα εσπεριδοειδή από τον παγετό(2012-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ