Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΛΑΡΥΜΝΑ - ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΛΑΡΚΟ
Σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς για κατοίκους και εργαζόμενους

Την επιστολή - καταγγελία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ της περιοχής κατέθεσε με Αναφορά του το ΚΚΕ στη Βουλή

Οι μεγάλες ελλείψεις γιατρών πλήττουν τόσο τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, όσο και συνολικότερα τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής
Οι μεγάλες ελλείψεις γιατρών πλήττουν τόσο τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, όσο και συνολικότερα τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής
Αναφορά για την έλλειψη αγροτικού γιατρού στη Λάρυμνα Λοκρίδος και γιατρών ΙΚΑ στον υγειονομικό σταθμό της ΛΑΡΚΟ στον οικισμό ΛΑΡΚΟ, όπως αυτή αναδεικνύεται από την επιστολή του Συλλόγου Συνταξιούχων και Βοηθηματούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων «Η Αγία Παρασκευή», κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γιόκας και Γιώργος Λαμπρούλης.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Συνταξιούχων αναφέρει:

Υπήρχε ένας αγροτικός γιατρός ο οποίος επισκεπτόταν τη Λάρυμνα μια φορά τη βδομάδα και με υποτυπώδη τρόπο καλύπτονταν οι ανάγκες περίθαλψης, συνταγογράφησης κ.λπ. των συνταξιούχων όλων των Ταμείων αλλά και του αγροτικού πληθυσμού. Μέχρι πριν λίγες μέρες υπήρχαν καθημερινά 2 γιατροί του ΙΚΑ στον Υγειονομικό Σταθμό της ΛΑΡΚΟ στον Οικισμό ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι συνταγογραφούσαν και κάλυπταν τις ανάγκες των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και κατοίκων της Λάρυμνας, αλλά και άλλων χώρων (Οικισμός Μεταλλείων Αγίου Ιωάννη). Να σημειωθεί ότι οι γιατροί εξυπηρετούν εκτός από τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και μεγάλο αριθμό εργαζομένων στις ιχθυοτροφικές μονάδες που υπάρχουν στο χώρο, ασφαλισμένους σε τρεις επιχειρήσεις αμμοβολών, καθώς και εργαζόμενους σε εργολαβίες που απασχολούνται στη ΛΑΡΚΟ.

Την ίδια ώρα, γιατροί ειδικοτήτων, οδοντίατροι, οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί ενδοκρινολόγοι κ.λπ. δεν υπάρχουν καθόλου στο χώρο, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να διανύουν αποστάσεις 40 έως 50 χιλιόμετρα (για Αταλάντη - Λιβαδειά), με μεγάλη δυσκολία λόγω ηλικίας, κακού οδικού δικτύου, έλλειψης συγκοινωνιών και της υπέρογκης δαπάνης για τη μεταφορά με ταξί ή με δικά τους μέσα.

Αυτή τη στιγμή, αγροτικός γιατρός ζήτημα είναι αν εμφανίζεται 1 φορά το μήνα, γιατί τον μεταφέρουν σε άλλες υπηρεσίες για να καλύψουν άλλες ανάγκες. Υπάρχει ένας γιατρός του ΙΚΑ, ο δεύτερος μετατέθηκε και ο εναπομείναντας τέλος του έτους συνταξιοδοτείται.

«Επειδή οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ την τελευταία δεκαετία έχουμε τετραπλασιαστεί στο χώρο μας και επειδή έχουμε καταβάλει τεράστιες εισφορές στο φορέα δουλεύοντας κατά κύριο λόγω στη ΛΑΡΚΟ, έχοντας συνταξιοδοτηθεί με ένσημα από 10.500 έως 12.000 και η μείωση των συντάξεων έχει φτάσει στο 50%», ο Σύλλογος Συνταξιούχων ζητάει και απαιτεί:

-- Λόγω των αυξημένων αναγκών ο αγροτικός γιατρός να καλύπτει τη Λάρυμνα 3 φορές τη βδομάδα.

-- Να καλυφθεί ο Υγειονομικός Σταθμός της ΛΑΡΚΟ στον οικισμό ΛΑΡΚΟ, καθ' όλο το 24ωρο με γιατρούς του ΙΚΑ και μια φορά τη βδομάδα να περνάνε γιατροί των προαναφερόμενων ειδικοτήτων, όπως ίσχυε παλαιότερα.

Κλιμακώνεται η διάλυση του υγειονομικού σταθμού

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Υγεία οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής αναδεικνύει με παρέμβασή της και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λοκρών.

Οπως τονίζει, το νοσοκομείο Λαμίας είναι διαλυμένο, τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν. Στη Λάρυμνα, ο υγειονομικός σταθμός της ΛΑΡΚΟ-ΙΚΑ παλαιότερα, μετά το μεγάλο ατύχημα της 2/11/1979 που στοίχισε στην περιοχή 6 νεκρούς και πάνω από 10 τραυματίες και μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, λειτουργούσε με γιατρούς ΙΚΑ σε 24ωρη βάση, με γιατρούς ειδικοτήτων χειρούργου, ορθοπεδικού, οφθαλμίατρου, οδοντίατρου, παιδιάτρου, με μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, με μικρό οργανωμένο χειρουργείο, τρία ασθενοφόρα κ.λπ. Επίσης, ανελλιπώς λειτουργούσε το αγροτικό ιατρείο μία φορά τη βδομάδα.

Αυτές οι δομές και υποδομές, επισημαίνει, κάλυπταν σε σχετικά καλό επίπεδο τις βασικές ανάγκες της υγείας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, ιχθυοτροφείων, αμμοβολών και των κατοίκων των χωριών Λάρυμνας, οικισμού ΛΑΡΚΟ, οικισμού Αγ. Ιωάννη, Μαρτίνου, Μαλεσίνας, Κόκκινου, Ακραιφνίου, Κάστρου και ευρύτερα.

Η διάλυση του υγειονομικού σταθμού άρχισε τα προηγούμενα χρόνια, από τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, και η πορεία αυτή συνεχίζεται και με τη σημερινή κυβέρνηση. Πρώτα με την απομάκρυνση των γιατρών ειδικοτήτων (χειρούργου, οφθαλμίατρου, ορθοπεδικού και οδοντίατρου). Στη συνέχεια περικόπηκαν γιατροί ΙΚΑ από τη λειτουργία της 24ωρης βάσης, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των γιατρών, η ΛΑΡΚΟ σταμάτησε τη λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου, ενώ η αντιλαϊκή αυτή πολιτική κλιμακώνεται παραπέρα σήμερα, όπως αναδεικνύει και η Αναφορά που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org