Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑΤ
Σε ρότα εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου

Με αποφασισμένη από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής παραπέρα ισοπέδωσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ένταξη του ΝΑΤ στον ΕΦΚΑ, από 1/1/2017, ψηφίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου ο προϋπολογισμός του για το 2017. Οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών, του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και τα διορισμένα από την κυβέρνηση στελέχη της διοίκησης του ΝΑΤ ψήφισαν ομόφωνα προϋπολογισμό που προβλέπει ετήσια έξοδα της τάξης των 177,5 εκατ. ευρώ. Από τα έξοδα αυτά, ούτε ευρώ δεν προορίζεται για τις συντάξεις των ναυτεργατών (γήρατος, θανάτου, ανικανότητας ή αναπηρίας), καθώς αυτές θα αποδίδονται - ψαλιδισμένες - από τον νέο φορέα.

Η ΠΕΜΕΝ, με ανακοίνωσή της, κατήγγειλε τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ και ο εκπρόσωπός της δεν πήρε μέρος σε αυτήν. Συγκεκριμένα, η ΠΕΜΕΝ κατήγγειλε ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου για το νέο έτος αποτελεί βήμα στην κατεύθυνση της εφαρμογής του νόμου - λαιμητόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση (Ν. 4387/2016). Στο φόντο αυτό, αρνήθηκε να νομιμοποιήσει το σφαγιασμό των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Οπως σημειώνει ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, ο ν. 4387/2016 φέρνει πρόσθετα δεινά στην Κοινωνική Ασφάλιση, τραγικές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ, καθώς και νέα λεηλασία του εισοδήματος των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων. «Από τον Μάη που ψηφίστηκε ο νόμος μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία σύνταξη στους ναυτεργάτες που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους και την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ για το 2017 προκλητικά προβλέπει έξοδα που υπερβαίνουν τα 177 εκατομμύρια, ποσά που στην ουσία προορίζονται για την εξυπηρέτηση του μηχανισμού των εφοπλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών», σημειώνει.

Υπενθυμίζει, ακόμα, πως οι ναυτεργάτες, με τον πρόσφατο 9ήμερο απεργιακό τους αγώνα, «απαίτησαν την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου και πάλεψαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, των εφοπλιστών και του κεφαλαίου». Τέλος, τόνισε την ανάγκη οι ναυτεργάτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, ώστε με καλύτερη οργάνωση να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ