Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Οξυμένα προβλήματα σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία

Στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Μαγνησίας, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου και Γιώργος Λαμπρούλης, υπογραμμίζοντας ότι αυτά αποτελούν ένα ακόμα δείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και αυτής της κυβέρνησης.

Με την Ερώτησή τους, οι βουλευτές του Κόμματος ζητούν από το υπουργείο Υγείας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίλυσή τους, ώστε οι κάτοικοι των περιφερειακών τοπικών κοινοτήτων της Μαγνησίας, των Βόρειων Σποράδων και αυτοί των ορεινών περιοχών, να ικανοποιήσουν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, να νιώθουν ασφαλείς, να μην ταλαιπωρούνται και να μην αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες Υγείας που θα πρέπει να παρέχονται σε όλους, καθολικά, δωρεάν μέσα από ένα κρατικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το κείμενο της Ερώτησης:

-- Σε κανένα από τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) στο νομό δεν υπάρχει παιδίατρος, παρόλο που προβλέπονται οργανικές θέσεις σε όλα.

-- Στα τέσσερα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) στο Ανατολικό ορεινό Πήλιο δεν υπάρχει κανείς γιατρός (ούτε αγροτικός).

-- Επισκέπτης γιατρός ειδικότητας - καρδιολόγος, ΩΡΛ, χειρουργός, ορθοπεδικός - δεν υπήρξε κανείς, εδώ και πέντε χρόνια.

-- Οδοντίατρος δεν υπάρχει πουθενά, παρότι προβλέπεται από τον οργανισμό σε όλα τα ΚΥ και στο ΠΙ Αλοννήσου.

-- Γιατροί Γενικής Ιατρικής λείπουν: 2 από το ΚΥ Ζαγοράς, 3 από το ΚΥ Σκοπέλου και από το ΠΙ Αλοννήσου (όπου την περίοδο κατάθεσης της Ερώτησης δεν υπήρχε κανείς γιατρός). Υπάρχουν ελλείψεις και σε αγροτικούς γιατρούς, εκτός από τα ΠΙ και σε ΚΥ.

-- Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει από την έλλειψη μικροβιολογικού εργαστηρίου, με το αντίστοιχο προσωπικό, σ' όλα τα ΚΥ. Οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται σε εργαστήρια στο Βόλο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε δαπάνες και σε χαμένες ώρες δουλειάς) για την παραμικρή εξέταση.

-- Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σκόπελος που μένουν ακάλυπτες 3 οργανικές θέσεις.

-- Λιγοστά είναι τα ασθενοφόρα και οι οδηγοί. Επίσης, χρειάζεται το απαραίτητο τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, για τη λειτουργία των δομών Υγείας και τη συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υποδομών. Οι ελλείψεις σε διάφορα υλικά ιατροφαρμακευτικών υλικών, υλικών γραφείου και καθαριότητας συμπληρώνουν το σκηνικό εγκατάλειψης.

-- Η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι υπερεπείγον ζήτημα σ' όλα τα Κέντρα Υγείας. Στο ΚΥ Ζαγοράς όταν βρέχει η στέγη τρέχει νερά, με τον κίνδυνο, εκτός των άλλων (ζημιές στον ιατρικό εξοπλισμό) και της ηλεκτροπληξίας.

-- Οι εργαζόμενοι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό παραμένουν απλήρωτοι για εφημερίες και υπερωρίες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org