Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Καταγγέλλει εκδικητική απόλυση εργαζόμενης

«Την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης, που μεγαλώνει μόνη της δύο παιδιά» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας και απαιτεί την άμεση ανάκλησή της. Η απόλυση έγινε παραμονές Χριστουγέννων από την εργοδοσία της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΗ» στη Ριτσώνα.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, η εργαζόμενη είχε καταγγείλει τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη συγκεκριμένη επιχείρηση και παρότρυνε τους συναδέλφους της να παλέψουν για να αλλάξει η κατάσταση. Ακολούθησε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για το ζήτημα αυτό και ενώ η εργοδοσία «δεσμεύτηκε και συμφώνησε με το σωματείο ότι θα φροντίσει να υπάρξουν στοιχειωδώς ανθρώπινοι όροι εργασίας», στη συνέχεια απέλυσε την εργαζόμενη, «με βασικό στόχο να τρομοκρατήσει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους».

Το Συνδικάτο, αναφερόμενο στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, σημειώνει: «Οφείλονται δεδουλευμένα σχεδόν σε όλους τους εργαζόμενους. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν καταβάλλεται η αμοιβή που προβλέπεται για τις υπερωρίες. Χρησιμοποιείται ανά διαστήματα ανασφάλιστη εργασία. Επιπλέον, η εργοδοσία βάζει πρόστιμα στους εργαζόμενους σαν τιμωρία και μέσο πίεσης. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υπερεντατικοποίησης της εργασίας στους εργαζόμενους, να βγει μεγάλη παραγωγή σε πολύ λίγο χρόνο με τα ελάχιστα εργατικά χέρια. Αυτό βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και συχνά υπάρχουν τραυματισμοί και προβλήματα υγείας. Οι συνάδελφοι παρακολουθούνται από κάμερες που παράνομα έχει εγκαταστήσει η εργοδοσία.

Λόγω της προσπάθειας της εταιρείας να βγάλει όσο γίνεται μεγαλύτερη δουλειά, δεν καταβάλλει τις άδειες του προσωπικού και σε πολλούς οφείλονται άδειες 3-4 ετών. Το χειρότερο είναι, όμως, ότι οι συνάδελφοι δουλεύουν καθημερινά με όρους αφόρητης πίεσης και άγχους και δέχονται συνεχώς απειλές, προσβολή της προσωπικής τους αξιοπρέπειας».

Το Συνδικάτο αναφέρει ότι εξαιτίας των καταγγελιών εργαζομένων για τα παραπάνω, «η εργοδοσία έχει απασχολήσει δικαστήρια και Επιθεώρηση Εργασίας», υπογραμμίζει ωστόσο ότι η διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται «στη δική τους δράση, στην οργάνωσή τους, στην ενότητά τους, στην ένταξή τους στο σωματείο».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το συνδικάτο προβάλλει τα αιτήματα: Πρόγραμμα αποπληρωμής για όλους τους συναδέλφους. Κανονική χορήγηση αδειών. Πληρωμή όλων των υπερωριών, νυχτερινών, αργιών κ.τ.λ. Να σταματήσουν τα πρόστιμα. Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ανθρώπινη συμπεριφορά. Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση. Να σταματήσει η τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org