Με σημαντική άνοδο της συμμετοχής και διπλασιασμό των ψήφων που έλαβε το ταξικό ψηφοδέλτιο πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ενώ προηγήθηκε μαζική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου.
Συγκεκριμένα, ψήφισαν 95 εργαζόμενοι (από 63 το 2014). Το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων, «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή», πήρε 81 ψήφους (από 43) και 6 έδρες στο ΔΣ (από 5), ενώ εξέλεξε 19 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία (ΠΟΜΕΕΑ), από 9 το 2014.
Η «Αριστερή Πρωτοβουλία στην Ειδική Αγωγή» (στηρίχθηκε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε 11 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ.
Η πείρα που βγήκε από τους προβληματισμούς των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης, ανέδειξε την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων σε κλαδικό επίπεδο, ώστε από καλύτερες θέσεις να αποκρουστούν τα αντεργατικά μέτρα, να οργανωθεί η πάλη στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο συνολικά, θέτοντας επιθετικά αιτήματα.
Υπενθυμίζεται ότι τα ΝΠΙΔ Ειδικής Αγωγής έχουν συρρικνωθεί δραματικά με ευθύνη των κυβερνήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων: Η κρατική επιχορήγηση έχει πέσει κάτω από το 70% σε σχέση με το 2009. Εχουν μειωθεί τα κονδύλια που δίνονταν από προγράμματα της ΕΕ. Λειτουργούν πλέον με ιδιωτικοοικονομικά - ανταποδοτικά κυρίως κριτήρια (νοσήλια, τροφεία), ενώ βρίσκονται στο κυνήγι για δωρεές και φιλανθρωπίες. Οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι μήνες απλήρωτοι, ενώ λόγω της τεράστιας μείωσης προσωπικού καλύπτουν και αρμοδιότητες άλλου προσωπικού (οδηγών κ.λπ.). Συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας σε ΠΕΓΚΑΠ - ΚΑΣΠ - ΕΓΝΥΑ. Στο ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ, που η πλειοψηφία του ΔΣ και ο πρόεδρός του διορίζονται από την κυβέρνηση, μειώθηκε η παραμονή των παιδιών στο κέντρο από 6 ώρες στις 3, έγιναν απολύσεις.
Στον κλάδο της αμιγούς ιδιωτικής Ειδικής Αγωγής δεν υπάρχει σταθερός μισθός και ωράριο, οι εργαζόμενοι θεωρούνται «συνεργάτες», απαιτείται να έχουν μπλοκάκι ενώ ουσιαστικά εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Σπάνια κάποιος εργοδότης τούς ασφαλίζει στο ΙΚΑ, δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, σε πολλές περιπτώσεις ούτε για διάλειμμα δεν δίνεται χρόνος, ενώ οι θεραπευτές καλούνται να βγάλουν 9 και 10 συνεδρίες ημερησίως, καθιστώντας αδύνατη την επιστημονική ποιοτική προσέγγιση, ανεξάρτητα από τη διάθεση ή τις προθέσεις τους.
Στα παραπάνω σκιαγραφείται η μετατροπή της Ειδικής Αγωγής σε εμπόρευμα, αλλά και αποτυπώνονται οι σοβαρές ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας.