Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΕΗ ΑΕ
Τα κομμένα ρεύματα σε λαϊκά σπίτια «τσαλακώνουν» την κυβερνητική προπαγάνδα

Αλλεπάλληλες οι αγωνιστικές παρεμβάσεις Λαϊκών Επιτροπών και συνδικαλιστικών οργανώσεων ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά

Πληθαίνουν οι περιπτώσεις λαϊκών νοικοκυριών που μένουν χωρίς ρεύμα εξαιτίας οφειλών στη ΔΕΗ ΑΕ, «τσαλακώνοντας» όλη την προπαγάνδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα παχιά της λόγια με σύνθημα «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα».

Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης στα χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος λόγω της τεράστιας επίθεσης στα εισοδήματά τους, αλλά και λόγω της ίδιας της απογείωσης των τιμολογίων ρεύματος για τη λαϊκή κατανάλωση, αποτελούν πραγματική πρόκληση, την ίδια στιγμή που συγκυβέρνηση και ΔΕΗ ΑΕ δίνουν «τα ρέστα τους» για να παρέχουν με κάθε τρόπο ακόμα πιο φτηνό ρεύμα στους βιομήχανους...

Κυνηγούν με εισπρακτικές εταιρείες τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά

Ερωτήματα προκαλεί, μάλιστα, το ότι πολλές χρεωμένες οικογένειες είναι αναγκασμένες να παζαρεύουν τους όρους επανασύνδεσης και εξόφλησης με διάφορα δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες, στα οποία η ΔΕΗ έχει αναθέσει τη διευθέτηση των οφειλών. Προφανώς, η «διευθέτηση» περιλαμβάνει όλη την γκάμα των γνωστών πιέσεων που συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ σχεδιάζει τη γενίκευση της αξιοποίησης εισπρακτικών εταιρειών στο πλαίσιο της αυστηροποίησης του καθεστώτος είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ηλικιωμένης στις Αχαρνές, η οποία έμεινε για τέσσερις μήνες χωρίς ρεύμα, έχοντας μάλιστα σοβαρά προβλήματα υγείας, που καθιστούσαν αναγκαία τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Αποτέλεσμα της διακοπής της ηλεκτροδότησης ήταν να δημιουργηθούν επιπλοκές στην υγεία της και να νοσηλευτεί με οξύ πνευμονικό οίδημα.

Στην προσπάθεια της οικογένειάς της να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, έπαιρναν την απάντηση από τη ΔΕΗ ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση των 36 δόσεων, επειδή το χρέος έχει μεταφερθεί σε εισπρακτική εταιρεία! Ο δικηγόρος που επικοινωνούσε εκ μέρους της εταιρείας ζητούσε από την 72χρονη χαμηλοσυνταξιούχο των 400 ευρώ να δώσει προκαταβολικά 2.150 ευρώ από το συνολικό χρέος των 3.400 ευρώ και τα υπόλοιπα να αποδοθούν σε 12 δόσεις... Τελικά, μετά από χτεσινή παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Μενιδίου στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ, κανονίστηκαν οι 36 δόσεις και επανασυνδέθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα στην ηλικιωμένη.

Παρόμοια ήταν και η περίπτωση ανάπηρου χωρίς εισόδημα στο Καματερό τον περασμένο Οκτώβρη, που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ΔΕΗ, προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος και να μην κοπεί το ρεύμα, τον παρέπεμπε σε δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει την εξόφληση των οφειλών. Και αυτή η περίπτωση είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Λαϊκής Επιτροπής Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που απέτρεψε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και διεκδίκησε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Αντίστοιχη ήταν η περίπτωση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχή οικογένεια με ανάπηρο παιδί στην Παλλήνη, που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στο διακανονισμό και την απόδοση των απαιτούμενων 800 ευρώ. Η επανασύνδεση επιτεύχθηκε μετά από κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Παλλήνης στη ΔΕΗ Κορωπίου.

Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ στα Γιάννενα

Με το ίδιο περιεχόμενο, παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις διακοπές ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά πραγματοποίησε χτες το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, διεκδικώντας: Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στους άνεργους και στους απλήρωτους εργαζόμενους. Να μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. «Η απελευθέρωση στην αγορά Ενέργειας, η λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια, αλλά και οι νόμοι που ψηφίστηκαν για να μη χάνει δεκάρα από τα κέρδη του το μεγάλο κεφάλαιο, έχουν λύσει τα χέρια στην Επιχείρηση να προχωρά σε διακοπές ρεύματος σε λαϊκά σπίτια», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του.

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, το Εργατικό Κέντρο έθεσε και την περίπτωση οικογένειας ανέργων με παιδί μόλις δύο ετών, την οποία η ΔΕΗ απειλεί να αφήσει χωρίς ρεύμα. Ηδη συνεργεία έχουν προσπαθήσει να διακόψουν την ηλεκτροδότηση στο σπίτι της οικογένειας, κάτι που αποτράπηκε με την άμεση παρέμβαση σωματείων και φορέων.

Ειδικά για τους διακανονισμούς που σε κάθε ευκαιρία διαφημίζει η ΔΕΗ, προβάλλοντας το «κοινωνικό» της πρόσωπο, το Εργατικό Κέντρο εξηγεί πως αυτοί «προϋποθέτουν την πληρωμή κάθε μήνα των λογαριασμών, πράγμα αδύνατο για τους ανέργους που κυριολεκτικά δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι, για τους απλήρωτους εργαζόμενους της αγοράς, για τους εργάτες που πληρώνονται με κουπόνια. Την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά ματώνουν, η ΔΕΗ κάνει πρόσθετες εκπτώσεις και δωράκια στους βιομήχανους, στα πλαίσια της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας», καταλήγει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες(30/12/2020)
Να απαγορευτεί κάθε διακοπή ρεύματος σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες που υποφέρουν(23/12/2020)
Αύριο η συγκέντρωση στη ΔΕΗ ενάντια στις διακοπές ρεύματος(19/12/2018)
Την Πέμπτη η κινητοποίηση στη ΔΕΗ(18/12/2018)
Κινητοποίηση ενάντια στις διακοπές ρεύματος(15/12/2018)
Απειλούν τα λαϊκά νοικοκυριά με μαζικές διακοπές ρεύματος(11/11/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org