Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πυκνώνουν και δυναμώνουν οι παρεμβάσεις για την Υγεία

Τη σκυτάλη πήραν χτες σωματεία και φορείς του Πειραιά, με μαζική συγκέντρωση και πορεία στην πόλη

Από την πορεία στους δρόμους του Πειραιά
Από την πορεία στους δρόμους του Πειραιά
Πυκνώνουν και δυναμώνουν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις που οργανώνουν δεκάδες εργατικά σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, μαζικοί φορείς, μαζί με υγειονομικούς των νοσοκομείων στην Αττική, με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας.

Στόχος είναι όχι μόνο να αυξηθεί η πίεση για άμεσες λύσεις σε οξυμένα προβλήματα, αλλά και να μπει στην προμετωπίδα των εργατικών λαϊκών διεκδικήσεων το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν υψηλού επιπέδου σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλο το λαό, να ενισχυθούν οι κρατικές δομές της Υγείας με όλο το αναγκαίο προσωπικό, με σχέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Χτες βράδυ, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήραν οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κορυδαλλού, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας, πραγματοποιώντας μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη. Πρόκειται για την τρίτη κεντρική πρωτοβουλία με θέμα την Υγεία που έχουν πάρει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι Λαϊκές Επιτροπές, ενώ τους δύο τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιήσει πλήθος κινητοποιήσεων και εξορμήσεων στα νοσοκομεία και στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά.

Σε χαιρετισμό του ο Δημήτρης Δημόπουλος, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας και υπογράμμισε ότι «είναι η ίδια πολιτική που μας οδηγεί στην ανεργία και σε μισθούς πείνας. Ξέρουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει στη ζωή μας η συγκεκριμένη κατάσταση. Στους χώρους εργασίας βασιλεύει η πίεση των εργοδοτών, ώστε να προχωράνε γρήγορα τα έργα, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Σχεδόν καθημερινά, στο βωμό του κέρδους γίνονται μικρά ή μεγάλα εργατικά ατυχήματα με αποτέλεσμα να τραυματίζονται συνάδελφοι».

Βαθιά ταξική πολιτική

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Νίκος Μπουντούρογλου, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, ανέδειξε με συγκεκριμένα στοιχεία τη βαθιά ταξική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και τον προσανατολισμό των νοσοκομείων στη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Είπε χαρακτηριστικά: «Την τελευταία εξαετία οι συνεχείς και δραστικές μειώσεις στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη οδήγησαν στην εκτόξευση της μεσοσταθμικής συμμετοχής των ασφαλισμένων από το 9% το 2009, στο 30% το 2015. Ενα τμήμα των ασθενών με χρόνιες παθήσεις δεν εφαρμόζει πλήρως ή και καθόλου τη θεραπευτική του αγωγή ή δεν πάνε στο γιατρό, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν ή επειδή υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό στις δημόσιες μονάδες.

Απ' τους χρόνιους ασθενείς, το 30% μειώνει τις επισκέψεις στους γιατρούς, το 60% δεν λαμβάνει σωστά τη θεραπεία του, το 17,4% διακόπτει τα φάρμακα για τη χοληστερίνη. Στοιχεία ενδεικτικά για τις επιπτώσεις του κριτηρίου του "κόστους" στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού».

Καρκινοπαθείς βρίσκουν ραντεβού στο «παρά 5»

Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία του 2011 που αφορούν το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο των Βαλκανίων, το «Μεταξά», όπου μόνο σε ένα χρόνο δέχτηκε περίπου 65.000 άτομα. «Οχι μόνο δεν υπάρχει καμία μέριμνα για μόνιμο προσωπικό στο άμεσο μέλλον, αντίθετα προβλέπεται μείωση. Ταυτόχρονα, ξεπηδούν τριγύρω ιδιωτικές ογκολογικές κλινικές. Ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου κόβει 260 θέσεις εργασίας (προβλέπει 799 από 1.057) και 90 κρεβάτια (410 από 500). Η αναμονή των καρκινοπαθών ασθενών για εξέταση και θεραπεία είναι απαράδεκτα μεγάλη. Ερχονται λίγο πριν πεθάνουν», κατήγγειλε.

Τέλος, είπε ότι «η βασική διαφορά στη "φιλοσοφία" που πρεσβεύουμε είναι πως η Υγεία είναι στην ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας και όχι ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Η αντιλαϊκή επίθεση αφορά το σύνολο των λαϊκών οικογενειών. Γι' αυτό και ο αγώνας μας για να έχει αποτελέσματα είναι ανάγκη να δοθεί μαζικά, συλλογικά από τα Σωματεία του κλάδου, γυρίζοντας την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά με συνθήματα «χωρίς νοσοκομεία αφήνουν τους εργάτες για να θησαυρίσουν οι κεφαλαιοκράτες» και «δωρεάν Υγεία για όλο το λαό το κράτος να πληρώσει και το κεφάλαιο», δίνοντας υπόσχεση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.

Σε Χαϊδάρι και Αλιβέρι

Οι κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων για την Υγεία, συνεχίζονται ως εξής:

  • Οι Λαϊκές Επιτροπές Δυτικής Αθήνας πραγματοποιούν συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή στις 6.30 μ.μ., στο Χαϊδάρι (πλατεία Δημαρχείου). Η Ομάδα Γυναικών Πετρούπολης δρομολογεί πούλμαν στις 17.40 από την πλατεία Ηρώ. Τη στήριξή της στην κινητοποίηση ανακοίνωσε και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά.
  • Κινητοποίηση, με αίτημα να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, αλλά αντίθετα να αναβαθμιστεί και να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής, πραγματοποιούν σωματεία και φορείς της νότιας Εύβοιας, καλώντας σε συγκέντρωση - συλλαλητήριο το Σάββατο 17/12, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Αλιβέρι. Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσης που αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Σωματείων (Κλαδικό Μετάλλου Εύβοιας, Οικοδόμων Νότιας Εύβοιας, Συνταξιούχων Νότιας Εύβοιας, Νοσοκομείου Κύμης, ΟΓΕ Αλιβερίου), στην οποία ανταποκρίθηκαν 30 σωματεία - σύλλογοι - φορείς.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ