Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Κοινοτικό δίκαιο» είναι η αντεργατική στρατηγική επιβεβαιώνει η Κομισιόν

Συζήτηση, με θέμα τις «Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, που διαφήμιζε προπαγανδιστικά τις προηγούμενες μέρες την εν λόγω συνεδρίαση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, αναμάσησε τα γνωστά περί «ευρωπαϊκού κεκτημένου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» και ισχυρίστηκε πως «είναι αδιανόητη η εξαίρεση της Ελλάδας» από αυτό.

Επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι οι αντεργατικές ανατροπές που προωθήθηκαν και προωθούνται στην Ελλάδα είναι ακριβώς αυτό το βάρβαρο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ για λογαριασμό του κεφαλαίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη χτεσινή συζήτηση, Επίτροπος Υγείας, Β. Αντριουκάιτις, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι έχει υπάρξει παραβίαση του κοινοτικού δικαίου και ότι η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων δεν σημαίνει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα έχουν εξαφανιστεί»...

Η κοινή βάση, εξάλλου, των αντιλαϊκών παζαριών κυβέρνησης - κουαρτέτου επιβεβαιώθηκε και από την ειδική αναφορά του Επιτρόπου στη σημασία του αντιλαϊκού πορίσματος της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά, το οποίο και η κυβέρνηση διαφημίζει ως «όπλο» της στις διαπραγματεύσεις.

Κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» της εργασιακής ζούγκλας

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τόνισε τα εξής:

«Αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΔΝΤ, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το χρέος και τα πλεονάσματα, με την τελευταία να υποδύεται ηρωική διαπραγμάτευση, όπως ακριβώς πριν ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, η κοροϊδία της - ακόμα και εδώ μέσα, στην Ολομέλεια - περί κακού ΔΝΤ και καλής ΕΕ με το "ευρωπαϊκό κεκτημένο" των mini jobs, των zero hours contracts κ.λπ., κρύβουν τη συμφωνία όλων τους σε πόρισμα για επιδείνωση της εργασιακής ζούγκλας - προϋπόθεση καπιταλιστικής ανάκαμψης:

-- Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Καθιέρωση του αίσχους υποκατώτατου μισθού 150 - 200 ευρώ.

-- Επιχειρησιακές, ατομικές συμβάσεις, υποταγή του μισθού στην κερδοφορία. Ομαδικές απολύσεις - λοκ άουτ.

-- Συνταξιοδοτικό ανοικτό για νέες μειώσεις, μετά από ήδη 15 που προηγήθηκαν, με εφάπαξ βοήθημα - κοροϊδία.

-- Νέα μέτρα και μετά το 2018 για αιματοβαμμένα πλεονάσματα που ήδη συμφώνησε η κυβέρνηση.

-- Γι' αυτό και χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

Η εργατική τάξη να μην περιμένει τη σφαγή της, μόνο αυτή φοβούνται. Η απεργία της 8 Δεκέμβρη να κλιμακωθεί με δυνάμωμα οργάνωσης, πανεργατικό ξεσηκωμό, ενάντια στην εργοδοσία, την ΕΕ, τα κόμματά τους. Στόχος, η ανατροπή της εξουσίας τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ