Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ
Συνθήκες παραπέρα εντατικοποίησης και απελευθέρωσης του ωραρίου

Νέο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία φέρνει κυβερνητικό νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή

Τις συνθήκες παραπέρα εντατικοποίησης, απελευθέρωσης του ωραρίου και «ξηλώματος» της Κυριακής και άλλων αργιών στον κλάδο του Εμπορίου, με στόχο την αύξηση των κερδών των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Η παραπάνω κατάσταση, όπως περιγράφει ο Σύλλογος, χτυπά «κόκκινο» την περίοδο των γιορτών. «Μπροστά στις γιορτές, καλούμαστε για άλλη μια φορά να δουλέψουμε με εξαντλητικά ωράρια, 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό. Μας καλούν να δουλέψουμε από τα χαράματα μέχρι αργά το βράδυ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμα και τις Κυριακές», αναφέρει. Επισημαίνει ακόμα ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των νέων συμφωνιών που προετοιμάζονται «η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για την απελευθέρωση της αγοράς».

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται, άλλωστε, η νέα διάταξη για τη λειτουργία των καταστημάτων που συμπεριέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε τη Δευτέρα και συζητείται ήδη στις αρμόδιες Επιτροπές.

Με την εν λόγω διάταξη, η κυβέρνηση αυξάνει τη συνολική διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων από 20 σε 30 μέρες το χρόνο, ενώ ορίζει ότι τα καταστήματα θα ανοίγουν «τουλάχιστον δύο Κυριακές» κατά τη διάρκειά τους. Με βάση τον ισχύοντα νόμο 4177/2013 προβλέπεται το άνοιγμα για δύο Κυριακές στις ενδιάμεσες εκπτώσεις (από 1 σε κάθε περίοδο), ωστόσο η νέα ρύθμιση κάνοντας λόγο για «τουλάχιστον δύο Κυριακές», σε συνδυασμό με την πρόβλεψή της για δυνατότητα «ελεύθερης κατανομής μέσα στο έτος» της συνολικής διάρκειας των ενδιάμεσων εκπτώσεων, με απόφαση του εκάστοτε αντιπεριφερειάρχη, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για καταμερισμό των 30 ημερών σε περισσότερες από δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους και για άνοιγμα των καταστημάτων ακόμα περισσότερες Κυριακές...

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων σημειώνει: «Η κυβέρνηση υλοποιεί την πάγια απαίτηση των μεγαλεμπόρων για λειτουργία των καταστημάτων επτά μέρες τη εβδομάδα, ενώ παράλληλα τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια και πενιχρούς μισθούς. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται: Ολα για το μεγάλο κεφάλαιο, μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων».

Στο μεταξύ, την περασμένη Δευτέρα, αντιπροσωπεία του Συλλόγου συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ζητώντας να μπει τέρμα στην απελευθέρωση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων με «Λευκές Νύχτες» και παρόμοιες διοργανώσεις που φέρουν τη σφραγίδα της Τοπικής Διοίκησης. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, η Περιφέρεια «στα λόγια είναι με τους εργαζόμενους», στην πράξη όμως οι εκπρόσωποί της «δεν κάνουν τίποτα, απεναντίας δηλώνουν αναρμόδιοι και πετάνε το μπαλάκι στους Δήμους και τους Εμπορικούς Συλλόγους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ