Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1832 Γεννιέται ο Γάλλος μηχανικός Γκιστάβ Αϊφελ, σχεδιαστής του περίφημου πύργου του Παρισιού.

1933 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Ακης Πάνου.

1944 Ο Λόχος Κοκκινιάς και ο 3ος Λόχος Αθήνας του ΕΛΑΣ καταλαμβάνουν το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας. Ισχυρές βρετανικές επιθέσεις στο συνοικισμό Κουντουριώτη και το κέντρο του Πειραιά ανατράπηκαν με βαριές απώλειες για τον εχθρό. Ωστόσο, ο συσχετισμός δυνάμεων μεταβαλλόταν με ραγδαίους ρυθμούς σε βάρος του ΕΛΑΣ. Νέα βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονταν και προωθούνταν συνεχώς προς το κέντρο. Οι ενισχύσεις του ΕΛΑΣ παρέμεναν ενταγμένες στις επιχειρήσεις σε Ηπειρο και Μακεδονία κατά Ζέρβα και Τσαούς Αντών.

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του ΕΑΜ για συγκέντρωση τροφίμων για Αθήνα - Πειραιά, η Μακεδονία έστειλε 300.000 οκάδες στάρι και η Ρούμελη 1.200 οκάδες διαφόρων ειδών, με προορισμό τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Οι συνοικίες γύρω από την Καισαριανή υποδέχονται χιλιάδες κατοίκους της μαρτυρικής αυτής πόλης, που βομβαρδιζόταν ανελέητα από το βρετανικό πυροβολικό και την αεροπορία, προσφέροντάς τους απλόχερα στέγη και τη λιγοστή τροφή που τους ήταν διαθέσιμη. Ανθρωποι των τεχνών, της μουσικής και του θεάτρου προσφέρουν ψυχαγωγία στους πληγωμένους στα νοσοκομεία.

1960 Πρόταση για το «πόθεν έσχες» καταθέτει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Το μέτρο αφορά τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή πρώην πρωθυπουργό, τους πρώην και νυν αρχηγούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και τους στενούς συγγενείς τους.

1961 Καταδικάζεται σε θάνατο από το δικαστήριο του Ισραήλ ο πρώην συνταγματάρχης των Ες-Ες Αντολφ Αϊχμαν, ως ένας εκ των οργανωτών της γενοκτονίας των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1964 Το Πρωτοδικείο Αθηνών κηρύσσει έκπτωτη την ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΝΔ 4331/1964), διορίζοντας νέα Προσωρινή Διοίκηση, με γγ τον κυβερνητικό (της Ενωσης Κέντρου) συνδικαλιστή Ν. Παπαγεωργίου και χρονικό ορίζοντα το 15ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας. Τις περισσότερες θέσεις κατέλαβαν εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Αλλαγής» (παράταξη της Ενωσης Κέντρου), ενώ συμπεριελήφθησαν αρκετοί «Θεοδωρικοί». Αποκλείστηκαν εντελώς οι εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων. H ΓΣΕΕ εντείνει τον αντικομμουνισμό.

1966 Πεθαίνει ο Αμερικανός σκιτσογράφος Γουόλτ Ντίσνεϊ.

1970 Προσεδαφίζεται στον πλανήτη Αφροδίτη το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 7». Πρόκειται για το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από άνθρωπο που έφτασε σε άλλο πλανήτη.

1993 Εκπρόσωποι 117 χωρών εγκρίνουν τη Συνθήκη GATT για το εμπόριο, με σκοπό τη δημιουργία «ανοιχτών» διεθνών αγορών. Η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου ευνόησε ιδιαίτερα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ