Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προδιαγράφει το πετσόκομμα κοινωνικών επιδομάτων

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητιέται μια ακόμα φουρνιά με «προαπαιτούμενα» για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης»

Με την ψήφιση επί της αρχής από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην αντιλαϊκή λίστα με τα προαπαιτούμενα για το «κλείσιμο» της «αξιολόγησης».

Το νομοσχέδιο προδιαγράφει πετσόκομμα στα κοινωνικά επιδόματα, τη μείωση του εφάπαξ των ναυτεργατών, ενώ θέτει σε λειτουργία τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που νομοθετήθηκε με το νόμο - λαιμητόμο 4387/2016. Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που γίνεται με τις συνοπτικές διαδικασίες του «επείγοντος», θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφιση των άρθρων και των τροπολογιών.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ενταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)». ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Μάλιστα, οι εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι το νομοσχέδιο φέρει τη δική τους σφραγίδα, καθώς «πρόκειται για προσπάθειες που ξεκίνησαν» επί των δικών τους κυβερνήσεων. Καταψήφισε το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή, ενώ η Ενωση Κεντρώων απουσίαζε.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, κατήγγειλε στους εργαζόμενους ότι στρώνει το έδαφος για τη μείωση έως και την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με επίφαση τον «εξορθολογισμό», αλλά και μέσω της εφαρμογής του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), καθώς και για τη μείωση του εφάπαξ των ναυτεργατών με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του. Ενώ η έναρξη της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με έλλειμμα ύψους 2,9 δισ. ευρώ, πρακτικά σημαίνει την παραπέρα μείωση των συντάξεων.

Υποστήριξη της βαρβαρότητας με κάθε μέσο

Η αναπληρώτρια υπουργός, Θεανώ Φωτίου, επιχείρησε και χτες να εμφανίσει το νομοσχέδιο ως «προστασία των ευάλωτων» ομάδων, ενώ απευθυνόμενη στο ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκε για την αρνητική ψήφο, αναρωτώμενη τάχα με απορία: «Δεν θέλουμε ισχυρό μηχανισμό, ισχυρές κοινωνικές υπηρεσίες;», να «στήσουμε ένα δημόσιο κοινωνικό κράτος;», «600 άνθρωποι που θα προσληφθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ θα είναι αυτοί που θα δίνουν όλες τις πληροφορίες να ξέρει ο ενδιαφερόμενος τα επιδόματα που δικαιούται και θα τελειώσουν οι πελατειακές σχέσεις. Δεν το θεωρεί το ΚΚΕ σημαντικό αυτό; Δεν το καταλαβαίνω».

Η απάντηση του Χρ. Κατσώτη ήταν άμεση: «Το νομοσχέδιο είναι μνημονιακή δέσμευση, όπως το λέτε και εσείς. Είναι κατεύθυνση της ΕΕ. Αρα, αφού είναι και δέσμευση τέτοια, είναι και δέσμευση που έχουν αναλάβει όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, τα οποία ψήφισαν και το τρίτο μνημόνιο (...) Ενώ στηρίζετε όλοι σας αυτή τη βαρβαρότητα για τη στήριξη του ιερού και όσιου του κεφαλαίου, το κέρδος, από την άλλη χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματά σας. Τους παίρνετε τη ζωή και δίνετε σε αυτούς που με δυσκολία ανασαίνουν λίγο από τον αέρα τους».

«Εμείς - συνέχισε ο Χρ. Κατσώτης - λέμε, βεβαίως, υπάρχει η ανάγκη του μηχανισμού. Κανείς δεν είναι αντίθετος με την τεχνολογία, με την τεχνική επιστήμη, αρκεί αυτή να υπηρετεί τον εργαζόμενο και το λαό. Για να σας θυμίσω, όμως, κυρία Φωτίου. Μήπως τα ΚΕΠΑ δεν ήταν ένας μηχανισμός ενιαίος, όπου πιστοποιούνταν η αναπηρία των ατόμων με ειδικές ανάγκες; Για πείτε μου πώς εξελίχθηκε αυτός ο ενιαίος μηχανισμός των ΚΕΠΑ; Εξελίχθηκε σαν σφαγείο των ποσοστών αναπηρίας των αναπήρων, σαν σφαγείο των συντάξεων, σαν σφαγείο των όποιων επιδομάτων.

Ετσι, λοιπόν, σήμερα αυτός ο μηχανισμός που δημιουργείτε υλοποιεί αυτό που έχετε ήδη εξαγγείλει, έχετε ήδη δεσμευθεί, τη συρρίκνωση των προνοιακών επιδομάτων ή τη διασύνδεσή τους με το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, το ΚΕΑ. Μέσα από αυτόν τον μηχανισμό λέμε ότι θα περικόψετε τα προνοιακά επιδόματα και θα μείνει στο τέλος το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, τα 200 ευρώ δηλαδή, που είναι το όριο για την ακραία φτώχεια, έτσι όπως το έχετε ορίσει».

«Βέλτιστη πρακτική» της ΕΕ οι νόμοι της κυβέρνησης

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης παίρνοντας το λόγο επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει ακόμα πιο κάτω την απαιτητικότητα του λαού, να μη διεκδικήσει την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ζητά από το λαό να συμβιβαστεί με τη ανέχεια και τη φτώχεια και πως καλείται μια τετραμελής οικογένεια να ζήσει με 13,3 ευρώ τη μέρα για όλες τις ζωτικές ανάγκες της με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Ενώ ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης είπε ότι ο «Εθνικός Μηχανισμός» και το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» δεν είναι πατέντα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «προβλέπονται στη στρατηγική της ΕΕ "Ευρώπη 2020" για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας». Συμπλήρωσε πως στόχος είναι η προς τα κάτω ενοποίηση των παροχών και η απαλλαγή καπιταλιστικών κρατών από το κόστος της κοινωνικής πολιτικής, ώστε να ενισχυθούν με περισσότερο χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ