Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Βερολίνο ο Ομπάμα για το «κυρίως πιάτο» της επίσκεψης στην Ευρώπη
  • Ανησυχία για την προεδρία Τραμπ και προσπάθεια εμφάνισης ομοψυχίας, όταν υπάρχουν διαφοροποιήσεις, όπως στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία
  • Συνάντηση σήμερα και με Ολάντ, Μέι, Ρέντσι, Ραχόι

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο
Στη Γερμανία και το Βερολίνο βρίσκεται από την Τετάρτη το βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, που έχει συναντήσεις με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέσα Μέι, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Βασική επιδίωξη των επαφών του Ομπάμα είναι να καθησυχάσει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για τη συνέχεια της δέσμευσης της χώρας του στη συμμαχία αυτή και μετά την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ταυτόχρονα, να δηλώσει ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΗΠΑ - ΕΕ (TTIP), η συνοχή της ΕΕ, η στάση απέναντι στη Ρωσία, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ή το ζήτημα της Συμφωνίας για τις κλιματικές αλλαγές.

Σε αυτά τα ζητήματα αναφέρθηκαν Μέρκελ και Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες μετά τη συνάντησή τους. Και οι δύο επανέλαβαν την αλληλοεκτίμησή τους για τη συνεργασία τους τα τελευταία 8 χρόνια και γιατί μοιράζονται τις «κοινές αξίες του ελεύθερου κόσμου», που υπερασπίζονται με τις ...δημοκρατικές και απελευθερωτικές ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις.

Η Μέρκελ στάθηκε ιδιαίτερα στη συνέχιση της συνεργασίας στην ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, έκανε αναφορά στην «κοινή πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να εφαρμόζεται με ανθρώπινο και σωστό τρόπο» και βέβαια αναφέρθηκε στη δέσμευση στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες. Αλλα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε στη συνέντευξη ήταν η συνεργασία στις επεμβάσεις ανά τον κόσμο, ενώ στο θέμα της Ρωσίας και της Ουκρανίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι «απαιτείται πολιτική λύση και βέβαια είναι απαραίτητη η συνεργασία με τις ΗΠΑ», ενώ δεν έκανε αναφορά σε νέες κυρώσεις, σημειώνοντας τις σχέσεις που έχουν με τη γείτονα στην Ευρώπη, Ρωσία.

Γεωστρατηγικής σημασίας η σχέση ΗΠΑ - Γερμανίας

Η Γερμανίδα καγκελάριος, επίσης, επιβεβαιώνοντας τη γεωστρατηγική σημασία της σχέσης Γερμανίας - ΗΠΑ, είπε ότι «η γερμανική ενοποίηση και η απελευθέρωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ». Δηλαδή, ουσιαστικά ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη.

Τη «δέσμευση» των ΗΠΑ με την Ευρώπη επανέλαβε ο Ομπάμα, λέγοντας ότι «είναι διαρκής και στηρίζεται στο δημοκρατικό κράτος δικαίου που υπερασπίζεται το ΝΑΤΟ». Εκανε αναφορές στην ανάγκη συνοχής της ΕΕ, που είναι «το πιο σημαντικό επίτευγμα στην ήπειρο», εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ΤΤΙΡ, τονίζοντας ότι «οι αγορές και το ελεύθερο εμπόριο μπορούν να δημιουργήσουν ευημερία», ενώ και για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ σημείωσε τη βεβαιότητα ότι «θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή θέση». Αναφέρθηκε κι αυτός στη συνεργασία για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», το πρόσχημα που χρησιμοποιείται για το ξαναμοίρασμα των αγορών με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ήταν σαφώς πιο επικριτικός απέναντι στη Ρωσία, μιλώντας για παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας (χώρα όπου είχε προηγηθεί ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ). Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στη Ρωσία για την Ουκρανία, αλλά και για τους βομβαρδισμούς στη Συρία, όπως είπε. Βεβαία, για τον Ομπάμα, στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, ή παλιότερα με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δεν ...υπήρξε καμία παραβίαση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ο νέος Πρόεδρος, αν και έχει διαφορετικές απόψεις από τον ίδιο, να «έχει εποικοδομητική προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα και να μην παρεκκλίνει από τις αξίες μας τόσο στην αντιμετώπιση της Ρωσίας όσο και της Συρίας». Εριξε, ακόμα, μπηχτές για ρωσική ανάμειξη σε «κυβερνο-επιθέσεις» και τη συγκέντρωση στοιχείων «που όταν εκτιμήσουμε, μπορεί να υπάρξει η κατάλληλη απάντηση».

Ο Ομπάμα, επίσης, έκανε διαφήμιση στην Μέρκελ, λέγοντας ότι αν ήταν στη Γερμανία θα την ψήφιζε για την αποτελεσματικότητά της, ενώ η ίδια η Μέρκελ, ερωτώμενη για το εάν θα ξαναείναι υποψήφια, αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα δώσει σε άλλη χρονική στιγμή την απάντησή της.

Από τις δηλώσεις που έγιναν, δεν υπήρξε κάποια αναφορά στο ζήτημα των χρεωμένων κρατών στην ΕΕ όπως η Ελλάδα, ζήτημα που δεν αποκλείεται να τεθεί στη σημερινή συνάντηση των έξι ηγετών, ωστόσο η όποια συζήτηση γίνει δεν έχει καμία σχέση με το διακαή πόθο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για «κούρεμα» χρέους, αλλά με το συνολικότερο παζάρι, που θα πάρει υπόψιν του ευρύτερα συμφέροντα κεφαλαιοκρατών σε διάφορες χώρες. Από εκεί πηγάζουν και οι πιέσεις Γαλλίας - Ιταλίας για δημοσιονομική χαλάρωση.

Ο Ομπάμα σήμερα, πάντως, αναχωρεί για τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού του στο εξωτερικό ως Πρόεδρος, στη Λίμα του Περού, όπου γίνεται η Σύνοδος Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορκοι στη στρατηγικής σημασίας σχέση στο ΝΑΤΟ(2016-11-19 00:00:00.0)
Μπλεγμένη σε πολυεπίπεδα αντιλαϊκά παζάρια(2016-09-06 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν την επέμβαση στη Λιβύη(2016-04-12 00:00:00.0)
Συζητήσεις και αντιπαραθέσεις εκπροσώπων του κεφαλαίου(2016-02-16 00:00:00.0)
Κινήσεις στη γεωστρατηγική «σκακιέρα»(2014-03-08 00:00:00.0)
Δηλώσεις περί «ελευθερίας» για τα συμφέροντά τους(2011-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ