Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επιχείρηση παραχάραξης των μηνυμάτων της εξέγερσης

Ενα 24ωρο μετά την αποθέωση του Ομπάμα και της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι προκλήσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος του λαού συνεχίστηκαν χτες με την εξόφθαλμη προσπάθεια του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, να προσαρμόσει τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα μέτρα που «θέλει» το κεφάλαιο, και που «μας οδηγεί το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου»! Δηλαδή, «εξέγερση του Πολυτεχνείου» σήμερα, σημαίνει αγώνας για την ενίσχυση των καπιταλιστών και των κερδών τους και τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Μιλώντας στην ειδική εκδήλωση της Βουλής για το Πολυτεχνείο, αφού αποφάνθηκε ότι «τα αιτήματα» της εξέγερσης ήταν «περισσότερη, βαθύτερη, πιο ουσιαστική δημοκρατία», σημείωσε ότι αυτή την «τραυματισμένη δημοκρατία», λόγω «των μνημονίων και της επιτροπείας», έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση «να την αποκαταστήσει». Στην πορεία ...«αποκατάστασης», συνεχίζει την εφαρμογή των προηγούμενων μνημονίων, ενώ επέβαλε και το τρίτο με ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας, παραπλανώντας και ως προς το τι σημαίνει αγώνας για το λαό και το νόημα του Πολυτεχνείου σήμερα, είπε: «Ομως, ξέρετε, η μάχη για τη δημοκρατία δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαπραγμάτευση, τις διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και με τις μικρές και μεγάλες διεκδικήσεις σε μια σειρά από μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας», για να απαριθμήσει στο σημείο αυτό τα μέτρα - ψίχουλα που πέταξε για την αντιμετώπιση της πιο ακραίας φτώχειας, όταν έχει τσακίσει μισθούς συντάξεις, έχει επιβάλει φοροληστεία στο λαό, ενώ και τα ψίχουλα είναι μέρος των περικοπών από τους φτωχούς για τους εξαθλιωμένους.

«Ορόσημα» αυτού του ...αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, με βάση τα ...μηνύματα του Πολυτεχνείου, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την «ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», τη «συνεπαγόμενη συμφωνία για την απομείωση του χρέους» και την «ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», όλη η γκάμα δηλαδή των ζητούμενων του κεφαλαίου.

Και βέβαια οι ...«αγώνες» της κυβέρνησης δεν σταματούν εκεί. Οπως εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας, «η υποχώρηση της πολιτικής και η αντικατάστασή της από γραφειοκρατικούς και τεχνοκρατικούς υπερεθνικούς μηχανισμούς διαλύει λαούς», όταν αυτή η πραγματικότητα διαμορφώνεται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στις οποίες η κυβέρνηση συμμετέχει μέχρι τα μπούνια.

Επομένως, είναι ...«πρόκληση» για την κυβέρνηση να μιλά «για υποχώρηση της πολιτικής που διαλύει λαούς», όταν η ίδια συμμετέχοντας στην ιμπεριαλιστική δράση ικανοποιεί τις επιδιώξεις της αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, σπρώχνοντας το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που «τρέχουν» και τους κινδύνους από την πολεμοκάπηλη δράση.

Τοποθετήσεις από την αστική σκοπιά

Πάνω - κάτω στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, αφού παράφρασε ένα από τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, λέγοντας ότι το αντιπροσωπευτικό σύνθημα σήμερα είναι «δουλειά, Παιδεία, αξιοκρατία», «μέγα πρόβλημα», είπε, είναι οι «κομματικές νεολαίες» στα πανεπιστήμια, λες και αυτό φταίει και για την ανεργία των νέων και για την κατάντια της Παιδείας και όχι οι προσαρμογές σε όφελος του κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, αφού ανέφερε κάτι για «ανθρώπους απένταρους που πρόταξαν τα στήθη τους», βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει τη ...δυσαρέσκειά του που δεν καλέστηκε στο δείπνο με τον Ομπάμα. Τόνισε δε την ανάγκη «συναίνεσης και συνεννόησης των κομμάτων για να δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας».

Από την πλευρά της ΝΔ, η βουλευτής Ν. Κεραμέως χαρακτήρισε την επέτειο της εξέγερσης «μέρα αναστοχασμού» για την πορεία του «άοκνου αγώνα για ποιότητα ζωής και δημοκρατία εντός κανονικότητας».

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), είπε ότι «το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα πρέπει να σηματοδοτήσει την ενότητα του λαού για άμεση αλλαγή πολιτικών για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Προϋπόθεση είναι η «παραγωγική ανασυγκρότηση», που σημαίνει «Παιδεία η οποία να μπορεί να συνδέεται με την αγορά εργασίας», ό,τι δηλαδή αναζητούν οι επιχειρηματίες.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Θ. Παπαχριστόπουλος αυτό που βρήκε να πει ήταν ότι «το μήνυμα του Πολυτεχνείου, των παιδιών που αψήφησαν τότε και μπορούσαν να πεθάνουν από τη μια στιγμή στην άλλη» είναι «να μην ξαναβάλει κανένας πολιτικός το χέρι στο μέλι». Δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org