Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12583

Αντιλαϊκός και επικίνδυνος απολογισμός

Το αποτέλεσμα για το λαό βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με το «ντελίριο» θριαμβολογίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Eurokinissi

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε ο Ομπάμα, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, τις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες, τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Τήρησε σιγήν ιχθύος για τις προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ στήριξε το διχοτομικό σχέδιο για το Κυπριακό.

Συνέδεσε με σαφήνεια το ζήτημα του χρέους, στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων ΗΠΑ - Γερμανίας, με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και πιθανόν με νέο μνημόνιο.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει το λαό για τις συζητήσεις της με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο ελληνικός λαός, όπως απέδειξε και με τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις, παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, δεν έχει προσδοκίες από τέτοιες επισκέψεις, που το μόνο που εγκυμονούν είναι νέους κινδύνους.

Κατρακύλα δίχως πάτο φανερώνει η εικόνα του υπουργικού συμβουλίου της πρώτη φορά «αριστερής» κυβέρνησης να χειροκροτεί μαζί με τους Γλίξμπουργκ τον Ομπάμα, για τη συμβολή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη δημοκρατία, παραμονή του Πολυτεχνείου!

MotionTeam


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η συζήτηση αφορά το κεφάλαιο

Κάλπικες προσδοκίες και κλίμα αναμονής στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά επιχειρούν να καλλιεργήσουν τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και άλλα αστικά επιτελεία.

Σε πρώτο πλάνο, προβάλλονται ζητήματα όπως η διαχείριση - «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, συζήτηση που τροφοδοτήθηκε με αφορμή και την επίσκεψη Ομπάμα, ο οποίος έκανε σχετικές αναφορές στις ομιλίες και τις δηλώσεις του.

Δεσπόζουσα θέση στην αντιλαϊκή «βιτρίνα» κατέχουν, επίσης, το ζήτημα της ένταξης ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το λεγόμενο «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ» κ.ο.κ.

Βέβαια, πρόκειται για νευραλγικά ζητήματα που αφορούν στα εργαλεία ενίσχυσης και ανάκαμψης της οικονομίας, η αξιοποίηση των οποίων σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων έχει ως αναγκαία προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, με επόμενο βήμα το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου.

Την ίδια ώρα, οι αβεβαιότητες και οι «κίνδυνοι» που εκδηλώνονται στις οικονομίες της Ευρωζώνης και συνολικά στην ΕΕ αποτελούν το έδαφος πάνω στο οποίο εμφανίζονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί, πλευρά των οποίων είναι και η αντιπαράθεση για την αναλογία του μείγματος διαχείρισης στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρωζώνη.

Χαρακτηριστική είναι η έκθεση, που δημοσιοποίησε χτες η Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», το οποίο σηματοδοτεί τους ενισχυμένους ελέγχους και τα μνημόνια διαρκείας στην ΕΕ, ανεξάρτητα από μηχανισμούς στήριξης και δανειακές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, «το κάθε κράτος - μέλος πρέπει να συμβάλει ανάλογα: Οσοι έχουν τη δυνατότητα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο, ενώ όσοι διαθέτουν μικρότερα δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να εξακολουθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και τη φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική εξυγίανση».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος, «η ανάκαμψη όμως είναι πολύ αργή και η αβεβαιότητα μεγάλη. Εχουμε μια μοναδική ευκαιρία, αλλά και καθήκον, να ενεργήσουμε, και πρέπει να το κάνουμε τώρα».

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας, η κοινή «σύσταση» της Κομισιόν επισημαίνει την ανάγκη για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Δηλαδή, για παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες από τη σκοπιά του κεφαλαίου, για την τόνωση νέων κερδοφόρων επενδύσεων, που παραμένουν όμως εξαιρετικά υποτονικές, παρά τα προγράμματα της νομισματικής χαλάρωσης και τα κάθε είδους «επενδυτικά πακέτα» της ΕΕ.

Και βέβαια, κοινή συνισταμένη της αντιλαϊκής πολιτικής αποτελεί και η διαρκής «βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών», που μεταφράζεται σε στοχευμένες αντιλαϊκές παρεμβάσεις μέσω των κρατικών προϋπολογισμών.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η συζήτηση για «λιγότερη λιτότητα», «χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής», «διευθέτηση του ελληνικού κρατικού χρέους» και «ένταξη της χώρας στο μηχανισμό αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ», καμιά σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, αφού προϋπόθεση για να γίνουν είναι να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και να προετοιμαστεί έγκαιρα ο επόμενος, ενδεχομένως και με ένα τέταρτο μνημόνιο στις πλάτες του λαού.

Αυτή η βαρβαρότητα του κεφαλαίου στην προοπτική της ανάκαμψης θα αποτυπωθεί και στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, που θα καταθέσει η συγκυβέρνηση στη Βουλή, την ερχόμενη βδομάδα.

Επομένως, μπροστά στον επερχόμενο ορυμαγδό, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έναν δρόμο έχουν να βαδίσουν: Αυτόν της σύγκρουσης με τους στόχους και τις ανάγκες του κεφαλαίου, της οργάνωσης και της πάλης για την ικανοποίηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ξεκινά το Σάββατο η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Θα πάρουν μέρος πάνω από 1.200 αντιπρόσωποι και παρατηρητές, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί από 515 συνδικαλιστικές οργανώσεις, που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στη Συνδιάσκεψη

Το Σάββατο ξεκινά η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»), με σύνθημα: «Χτίζουμε μαχητικό, ταξικό συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα, ελπίδας και ανατροπής».


ΣΕΛ.  15


ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Αποφάσισαν κινητοποίηση την 1η Δεκέμβρη και συμμετοχή στην απεργία

ΣΕΛ.  14
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ» 2017
Αβεβαιότητες και «εναλλακτικά μείγματα» αντιλαϊκής πολιτικής στην υπηρεσία του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  9
ΟΜΙΛΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εκφράζοντας τις αγωνίες των αμερικανικών μονοπωλίων

ΣΕΛ.  4   -   5

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ