Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12585

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
«Ορκοι» στη στρατηγική τους σχέση μέσω ΝΑΤΟ

ΣΕΛ.  6
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η «δημοκρατία» του Μπ. Ομπάμα είναι αυτή των πολέμων και της εξαθλίωσης

ΣΕΛ.  10

Κινητοποίηση - ετοιμότητα του λαού απέναντι στην καταιγιστική επίθεση

Συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη των απεργιών στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη, καλώντας τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επιφυλακή

Με επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης και του νομοθετικού έργου, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλες τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες της δεύτερης «αξιολόγησης», με στόχο να προλάβει τις προθεσμίες του Γιούρογκρουπ στις 5 Δεκέμβρη.

Ηδη στη Βουλή κατατίθενται και προγραμματίζεται να ψηφιστούν μέχρι τις 10 Δεκέμβρη μια σειρά από νομοσχέδια που περιέχουν και «προαπαιτούμενα» της δεύτερης «αξιολόγησης», αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στο μεταξύ, παρά τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά, πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι το χτύπημα στα Εργασιακά θα είναι σαρωτικό και θα περιλαμβάνει νέες ανατροπές σε ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο, συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατώτερο μισθό, γεγονός που επιβεβαιώνει και σχετικό υπόμνημα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βρωμάει προβοκάτσια στη Χίο

Οσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, στη Σούδα της Χίου, είναι μια οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος των κατοίκων του νησιού και των ανθρώπων που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε αυτό το χώρο. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η δράση φασιστοειδών, η επίθεσή τους στον καταυλισμό πυροδότησε την αντίδραση των ανθρώπων, που την ώρα που νανούριζαν τα παιδιά τους μέσα στα λασπόνερα, δέχτηκαν (για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα) επίθεση με πέτρες και βαρελότα που πετάχτηκαν έξω από τη μάντρα του κέντρου κράτησης. Η περιοχή αμέσως μετά μετατράπηκε - κάτω από περίεργες συνθήκες - σε πεδίο μάχης. Κι αυτή η προβοκάτσια εκδηλώνεται πάνω στο έδαφος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και με ακέραιη την ευθύνη τους για τα όσα αποτελούν πλέον καθημερινότητα σε Χίο, Λέσβο, Σάμο και αλλού. «Βούτυρο στο ψωμί» των φασιστοειδών, των χρυσαυγιτών, που - όλως τυχαίως - τις μέρες που έγιναν όλα αυτά, οργάνωναν πολιτικές συγκεντρώσεις εναντίον των προσφύγων σε αυτά τα νησιά.

Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου είναι αποτέλεσμα της επικίνδυνης και απάνθρωπης πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εγκλωβίζει θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων στη χώρα και μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε μια προωθημένη ζώνη διπλού εγκλωβισμού. Είναι φανερό ότι αυτό τους διευκολύνει στην καλύτερη διαχείριση των απελπισμένων, σύμφωνα με τις κάθε φορά επιδιώξεις τους. Αλλωστε, δεν είναι και λίγες οι κυνικές προτάσεις που είναι δημόσια διατυπωμένες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η οριστική λύση είναι να ανακηρυχτούν τα νησιά, με τον πιο επίσημο τρόπο, σε στρατόπεδα φύλαξης μεταναστών και προσφύγων! Το δράμα των προσφύγων και τις συνέπειες που υπάρχουν από τη συσσώρευσή τους στα νησιά του Αιγαίου επιχειρούν να τα αξιοποιήσουν τα φασιστοειδή, με πρώτη και καλύτερη τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα υπαρκτά προβλήματα, την ανησυχία και το φόβο που νιώθουν οι κάτοικοι, με στόχο να τους στρέψουν εναντίον των προσφύγων. Να υιοθετήσουν ρατσιστικές θέσεις και να ανεχτούν τους φασιστικούς τραμπουκισμούς κατά παιδιών, γυναικών και απροστάτευτων προσφύγων. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Να δηλητηριάζουν τις λαϊκές συνειδήσεις, ώστε να διευκολύνουν τα επικίνδυνα σχέδια αυτών που ευθύνονται και για την ύπαρξη των προσφύγων και για τον εγκλωβισμό τους στα νησιά και τη χώρα.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να σημάνει συναγερμός στα εργατικά σωματεία, στους μαζικούς φορείς των νησιών, των γυναικών, των φοιτητών και σπουδαστών, των αγροτών, των εργαζομένων στα «hot spots» και φυσικά των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων. Με την ανάπτυξη κοινής δράσης κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που εγκλωβίζει στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και προκαλεί σοβαρά προβλήματα και στους κατοίκους. Με απαίτηση για άμεση μετακίνηση από τα νησιά και τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, για διαμόρφωση ανοιχτών δομών υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Με δραστηριότητες αλληλεγγύης στους εγκλωβισμένους. Και, βέβαια, με καταδίκη των τραμπουκισμών και απομόνωση των φασιστοειδών που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα, αθωώνοντας και υπηρετώντας τους πραγματικούς υπεύθυνους.


4η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της

Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

«Χτίζουμε μαχητικό, ταξικό συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα, ελπίδας και ανατροπής»: Με άξονα και οδηγό το παραπάνω σύνθημα, πάνω από 1.200 αντιπρόσωποι και παρατηρητές από 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις συζητούν σήμερα, Σάββατο, και αύριο, Κυριακή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.


ΣΕΛ.  17


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χοντραίνει το παζάρι για τη νέα διχοτομική λύση

ΣΕΛ.  19
ΧΙΟΣ
Επιθέσεις φασιστοειδών στον καταυλισμό προσφύγων με εμπρηστικές βόμβες

ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org