Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκά μέτρα «χωρίς πάτο» στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Ενα τμήμα τους έχει σχέση με τη διαπραγμάτευση που γίνεται τώρα για τη δεύτερη «αξιολόγηση», ενώ ένα άλλο θα συνοδεύει την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντ. Βελκουλέσκου

Eurokinissi

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντ. Βελκουλέσκου
Με κυρίαρχα ζητήματα τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών» στους κρατικούς προϋπολογισμούς για το 2017 και για το 2018 με νέα αντιλαϊκά μέτρα, τη συμπλήρωση της λίστας των υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων που προγραμματίζεται να ιδιωτικοποιηθούν μέσα στο επόμενο έτος, συνεχίζονται οι συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο.

Σε αυτό το φόντο, η συγκυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ενώ την ίδια ώρα ορατό είναι και το ενδεχόμενο συμπλήρωσης των αντιλαϊκών μέτρων σε επόμενη φάση, με άξονα την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών. Σε κάθε περίπτωση, το υπό διαμόρφωση νέο αποκαλούμενο «σύστημα Πρόνοιας» φέρνει στην πρώτη γραμμή του «σφαγείου» την παραπέρα συρρίκνωση ή και κατάργηση στα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα που αποδίδονται στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών». Προλειαίνοντας το έδαφος για τα περαιτέρω, το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασίες «επισκόπησης» δαπανών, προκειμένου να εντοπίσει «κωδικούς» στους προϋπολογισμούς από τους οποίους μπορεί να περικόψει μεγαλύτερα κονδύλια, μόνιμου χαρακτήρα και «επαναλαμβανόμενης απόδοσης», δηλαδή επιδόματα τα οποία δίνονται τακτικά και περιοδικά και όχι εφάπαξ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για τις ιδιωτικοποιήσεις του 2017 εστιάζουν στο νευραλγικό κλάδο της Ενέργειας, καθώς και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της κρατικής συμμετοχής σε βασικές υποδομές, όπως στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Και βέβαια, το αντίτιμο των ιδιωτικοποιήσεων θα αποδοθεί στο σύνολό του για τα τοκοχρεολύσια εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, η «ελάφρυνση» του οποίου όταν αποφασιστεί να γίνει, θα συνδεθεί με ειδικές ρήτρες και με την επιβολή νέας φουρνιάς αντιλαϊκών μέτρων.

Αντιλαϊκή «διελκυστίνδα» για το κρατικό χρέος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, επανήλθε χτες στο ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους, επισημαίνοντας πως «όποιος γνωρίζει έστω και λίγο οικονομικά θα κατανοούσε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει πολλές δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί αυτό που θέλει να επιτύχει».

Παράλληλα, το ΔΝΤ, περί τα μέσα του Δεκέμβρη, αναμένεται να δημοσιοποιήσει την «έκθεση βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους, με βάση τη δική του «παράλληλη αξιολόγηση» που έχει διενεργήσει στην ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, πέρα από τα χτυπήματα στα Εργασιακά, έχει αναλάβει και το ρόλο του «λαγού» σε ό,τι αφορά την παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων, τη σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, ετοιμάζει τη δική της «έκθεση βιωσιμότητας», που, κατά τις πληροφορίες, θα δημοσιοποιηθεί σε επόμενη φάση, εν αναμονή των αποφάσεων και των αντιλαϊκών παζαριών γύρω από τον τρόπο διαχείρισης του κρατικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ, με στόχο τη διοχέτευση φτηνής ρευστότητας και κεφαλαίων προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, προϋποθέτει το χαρακτηρισμό του χρέους ως «βιώσιμου».

Την ίδια ώρα, στην προσεχή συνεδρίαση (5/12) του Γιούρογκρουπ, αναμένεται να συζητηθούν οι «βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις» για την «ελάφρυνση» του χρέους. Μάλιστα, σύμφωνα με εξεταζόμενα σενάρια, οι εν λόγω ρυθμίσεις, ακόμη και για την υπό διαμόρφωση «βραχυπρόθεσμη» μορφή τους, θα συνδεθούν με νέα αντιλαϊκά «ορόσημα» και με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, στη διετία 2017 - 2018.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην ιστοσελίδα «Liberal», τόνισε πως οι ρυθμίσεις για το χρέος θα πρέπει να συνδυαστούν με «επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας για τις χρήσεις γης, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις υγιείς δυνάμεις του ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και εκσυγχρονίζουν τον δημόσιο τομέα, καθώς και τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί».

Ενδοαστικές κόντρες στην Ευρωζώνη

Στον απόηχο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και για τις προτεραιότητες της πολιτικής για το 2017, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως «έχουμε μια κριτική στάση στην ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνολική επονομαζόμενη δημοσιονομική στάση της Ευρωζώνης», δηλαδή για την προτεινόμενη δημοσιονομική επέκταση έως και 0,5% του ΑΕΠ το 2017 για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της.

Βέβαια, η έκθεση της Κομισιόν «δείχνει» προς την πλευρά της Γερμανίας, καλώντας την κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει σε αύξηση των κρατικών δαπανών, προκειμένου να τονωθεί η αναιμική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο «Ρόιτερς», τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει περιθώριο για δημοσιονομικούς ελιγμούς στη Γερμανία υπό το φως των μεσοπρόθεσμων προκλήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ