Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλη γκάμα θεμάτων στην παράλληλη ατζέντα της επίσκεψης Ομπάμα

Διάφορες ενδιαφέρουσες πλευρές από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα βλέπουν σταδιακά το φως της δημοσιότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διμερείς επαφές για θέματα που αφορούν αγωγούς και επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε στον Ελληνα πρωθυπουργό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ενεργειακά, εξ ου και εστίασαν στον αγωγό TAP (φέρνει αζέρικο φυσικό αέριο από Τουρκία προς τις αγορές της ΕΕ, δρα ανταγωνιστικά στον ρωσικό «Νότιο Διάδρομο») και τον IGB (η κάθετη διακλάδωση του TAP, από Ελλάδα προς Βουλγαρία, με σχέδια για διακλάδωση προς Ρουμανία και παραπέρα προς Κεντρική και Κεντροανατολική Ευρώπη), τον υπό σχεδιασμό τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, τη Ρεβυθούσα με τις αντίστοιχες, σημαντικές αποθηκευτικές της ικανότητες, και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Θέμα που «δένει» και με την επιτάχυνση των διαδικασιών για διευθέτηση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, στη συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα στο Μαξίμου, το «παρών» έδωσε και η βοηθός υπουργός εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία στο παρελθόν έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα για «συνεννοήσεις» με την ελληνική κυβέρνηση πάνω στα τέτοια ζητήματα, αλλά και την Κύπρο.

Θυμίζουμε ότι στην αμερικάνικη αποστολή συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιού, (που έχει πολλάκις συζητήσει τα τέτοια θέματα στο παρελθόν με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης), όπως και πλήθος Αμερικανών επιχειρηματιών, που είχαν συναντήσεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης με Ελληνες επιχειρηματίες, όπως ο Β. Μυτιληναίος του ομώνυμου ομίλου και ο Γ. Περιστέρης της «Gek Terna». Να καταγραφεί, τέλος, η παρουσία στην ομιλία Ομπάμα στο Φάληρο πολλών επιχειρηματιών, όπως των Β. Βαρδινογιάννη, Σπ. Νιάρχου, Θ. Κυριακού κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org