Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Κομπρεμί με «όλους τους παίκτες» για λογαριασμό του κεφαλαίου

Η αναζήτηση ρόλου «διαμεσολαβητή» του ευρωατλαντικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή εμπλέκει βαθύτερα το λαό και τη χώρα σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς

Η κυβέρνηση διεκδικεί ενεργό ρόλο στη «διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως «βαφτίζονται» τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την περιοχή

Eurokinissi

Η κυβέρνηση διεκδικεί ενεργό ρόλο στη «διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως «βαφτίζονται» τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την περιοχή
Ενα πανόραμα των κινήσεων της εξωτερικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης μέσω της βαθύτερης εμπλοκής του λαού και της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι «εμείς θέλουμε να διαμορφώσουμε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ για να επιβεβαιώσει το επικίνδυνο για τους λαούς χαρακτήρα αυτής της «αρχιτεκτονικής ασφάλειας», φέρνει ως παράδειγμα προς μίμηση τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΟΑΣΕ.

Καθώς, μάλιστα, η κυβέρνηση διεκδικεί για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου το ρόλο του περιβόητου «έντιμου διαμεσολαβητή» (πάντα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ) στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, ο Ν. Κοτζιάς σημειώνει ότι «έχουμε, μαζί με την Κύπρο, τις τριμερείς σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο και τώρα την Παλαιστίνη, δηλαδή με όλους τους παίκτες της περιοχής, άρα είμαστε φορέας συνεννόησης και συνεργασίας με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αντίστοιχα, «διαφημίζει» και άλλες πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως ήταν η «Διάσκεψη της Ρόδου» με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών, καθώς και η πρόταση για δημιουργία «συμμαχίας των μεγάλων πολιτισμών», την οποία απευθύνει η κυβέρνηση σε κράτη όπως Ιταλία, Αίγυπτος, Ιράκ, Ιράν, Ινδία, Κίνα, Μεξικό και Βολιβία.

Την προσπάθεια της κυβέρνησης, εξάλλου, να έχει πάρε - δώσε «με όλους τους παίκτες» αποτυπώνει και η τοποθέτηση Κοτζιά σε σχέση με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.«Αυτό που εγώ κάνω είναι να δημιουργώ διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές», αναφέρει και διατυμπανίζει ότι «συναντήθηκα με συνεργάτες και της Κλίντον και του Τραμπ. Τους τελευταίους δεν τους αναζητούν πολλοί ξένοι να τους δουν, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος». Προσθέτει, μάλιστα, ότι «όποιος και να κερδίσει, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να συνεργασθούμε αποτελεσματικά με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Ειδική αναφορά κάνει ο υπουργός Εξωτερικών και στη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους, η όποια «διευθέτηση» του οποίου, βέβαια, θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα. «Σε αυτό το θέμα», αναφέρει, «οι Αμερικανοί, που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι υποστηρικτικοί και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τρόπο που αυτό να καθίσταται βιώσιμο».

Κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο και μετά την έναρξη εφαρμογής της «λύσης»

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ν. Κοτζιάς δηλώνει ότι «έχουν συζητηθεί τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές», ότι «υπάρχει συμφωνία σε πολλά θέματα, αλλά και πολλά παραμένουν ανοικτά», όπως η εκ περιτροπής προεδρία, το Εδαφικό, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια. Για τα θέματα αυτά, δηλώνει, «έχουμε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό μια διερεύνηση του ποια θα μπορούσε να ήταν μια πιθανή λύση ή και συμβιβασμός».

Ο ίδιος επανέλαβε, εξάλλου, ότι «πρέπει να τελειώσουμε με το σύστημα των εγγυήσεων, γιατί είναι αναχρονιστικές», αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία συνδυάζεται με την προοπτική «αντικατάστασης» των «εγγυήσεων» από την ανάπτυξη μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στο νησί, π.χ. από την ΕΕ ή ακόμα και το ΝΑΤΟ. Ερωτώμενος για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των «εγγυήσεων», απάντησε ότι «βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία ωρίμανσης της σκέψης της»...

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο, ανέφερε μεν ότι «θα πρέπει να φύγουν», ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι «είναι ολοφάνερο και από πρακτικής άποψης ότι δεν μπορούν να φύγουν σε μια ημέρα (...) Αρα το μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων πρέπει να φύγει άμεσα και μετά θα υπάρξει μια διαδικασία αποχώρησης, που θα είναι σε λελογισμένο χρόνο και θα έχει ημερομηνία λήξης».

Πέρα, δηλαδή, από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται έτσι κι αλλιώς στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου, τύπου «Ανάν», ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται ότι στο τραπέζι βρίσκεται η παραμονή τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ακόμα και μετά την έναρξη εφαρμογής της όποιας «λύσης» συμφωνηθεί...

Επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, το έντονο «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για ένα τέτοιου είδους «κλείσιμο» του Κυπριακού, ο Ν. Κοτζιάς δηλώνει ότι «οι Αμερικανοί θα ήταν ικανοποιημένοι εάν τελείωνε η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω του Κυπριακού» και ότι τους ενδιαφέρει «να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση στο θέμα». Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρει ότι «στο αμερικανικό κατεστημένο και τη διοίκηση υπάρχουν διάφορες θετικές απόψεις για το Κυπριακό, αλλά και άλλες όχι θετικές».

Προσφυγικό, Ελληνοτουρκικά, ΠΓΔΜ

Σε σχέση με το Προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη συζητήθηκαν «ορισμένες παράμετροι» οι οποίες αφορούν στους «πρόσφυγες που δεν χωρούν πλέον στα νησιά, για τους οποίους πρέπει να υπάρξει φροντίδα από την ελληνική πλευρά, αλλά και να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν λάβουν άσυλο».

Κατά τ' άλλα, επιμένει ότι πρέπει «να υλοποιηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί» στο πλαίσιο της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ δηλώνει ότι η συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά ήταν περιορισμένη στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, καθώς η Αθήνα περιμένει τον ορισμό νέου αρμοδίου για τα θέματα αυτά από την τουρκική πλευρά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς αφήνει ουσιαστικά να εννοηθεί ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των εξελίξεων μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα. «Η εκτίμησή μου», δηλώνει, «είναι ότι, μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας και τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, σίγουρα θα υπάρξουν από πολλές πλευρές προτροπές για λύση του ονοματολογικού».

Τριμερής με Κύπρο και Αίγυπτο

Παράλληλα, το Σάββατο δόθηκε στη δημοσιότητα η Δήλωση της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε αυτήν τονίζεται ότι η συνάντηση «είχε ως επιδίωξη να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία δέσμευση των τριών κρατών για την ανάπτυξη των τριμερών τους σχέσεων και για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι «υπογράμμισαν τη σημασία της επικείμενης τριμερούς Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, από 11 έως 12 Οκτωβρίου 2016».

Παραπέρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας διεύρυνσης των κερδοφόρων συνεργασιών μεταξύ των κεφαλαίων των τριών κρατών, αναφέρεται ότι «εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την υλοποίηση των έργων που συμφωνήθηκαν κατά τις προηγούμενες τριμερείς Συνόδους Κορυφής, ειδικότερα στους τομείς της Ενέργειας και της γεωργίας. Εξέτασαν, επίσης, μια σειρά σχεδίων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δρομολογηθούν κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στο Κάιρο, και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα πεδία των θαλάσσιων μεταφορών και του τουρισμού».

Τέλος, σύμφωνα με τη Δήλωση, οι τρεις υπουργοί «συμφώνησαν να ενδυναμώσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών κατά το πρότυπο των ήδη υφιστάμενων εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων» και ότι «ενθαρρυνόμενοι από τα θετικά αποτελέσματα του εν λόγω τριμερούς μηχανισμού και πεπεισμένοι για τη στρατηγική του σημασία προς όφελος των τριών χωρών και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, δεσμεύθηκαν για τη συνέχιση της συνεργασίας τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ