Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Ανακατατάξεις στον καβγά για το μοίρασμα της «πίτας»

Εκτός της διαδικασίας έμεινε ο Γ. Καλογρίτσας, «παρών» δηλώνει ο επιλαχών Ι. Σαββίδης

Copyright 2016 The Associated

Ανακατατάξεις μεταξύ των υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας υπήρξαν χτες, τελευταία μέρα της προθεσμίας για την κατάθεση της πρώτης δόσης του τιμήματος της δημοπρασίας, καθώς η εταιρεία του Γ. Καλογρίτσα δεν κατέθεσε το ανάλογο ποσό, με συνέπεια να αποβληθεί από τη διαδικασία και τη θέση της να πάρει η εταιρεία του πρώτου επιλαχόντα, Ι. Σαββίδη.

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), σε ανακοίνωσή της, ανέφερε πως η εταιρεία του Γ. Καλογρίτσα ζήτησε προθεσμία 48 ωρών για την καταβολή της δόσης, «επειδή, λόγοι που δεν σχετίζονται με δικές του επιλογές, εμποδίζουν την καταβολή της δόσης αυτή εντός της σήμερον». Ωστόσο, η ΓΓΕΕ απάντησε ότι οι όροι της προκήρυξης δεν προβλέπουν τη χορήγηση παράτασης στην καταβολή του τιμήματος, οπότε το αίτημα απορρίφθηκε.

Στην ανακοίνωση αποχώρησής της από τη διαδικασία, η πλευρά Καλογρίτσα στράφηκε ενάντια στα αντίπαλα επιχειρηματικά «στρατόπεδα», ειδικά ενάντια στους Αλαφούζο και Κοντομηνά, κάνοντας λόγο για υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες ελέγχονται και οι δύο και ισχυριζόμενη ότι με ψευδή δημοσιεύματα την «απέκοψαν» από τις πηγές χρηματοδότησής της. Τα βέλη της πλευράς Καλογρίτσα στράφηκαν και ενάντια στις τράπεζες, οι οποίες «αρνήθηκαν να λειτουργήσουν νόμιμα» απέναντί του, αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος, δηλώνοντας εντέλει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς και ότι η παρεμπόδιση από την είσοδο στην αγορά των ΜΜΕ είναι πρόσκαιρη...

Λίγο μετά την παραπάνω ανακοίνωση, σε επίσημη δήλωσή του, ο πρώτος επιλαχών, Ι. Σαββίδης, ανέφερε πως είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες μέρες να πληρώσει την πρώτη δόση (από τα 61,5 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει ως προσφορά), ενώ επανέλαβε την πρότασή του για συνεργασία με κανάλια που δεν πήραν άδεια.

Στο μεταξύ, χτες κατέβαλλε την πρώτη δόση (25,3 εκατ. ευρώ) ο «ΑΝΤ1», ενώ ο «ΣΚΑΪ» και η εταιρεία «Alter Ego» του Β. Μαρινάκη είχαν καταβάλει την πρώτη δόση από την περασμένη Παρασκευή.

Χτες, εξάλλου, σε τοποθέτησή του για το θέμα, ο Επίτροπος της ΕΕ, Γκ. Ετινγκερ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η «Deutsche Welle», σημείωσε την πάγια θέση της Κομισιόν, ότι δηλαδή ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών είναι βασικά υπόθεση των εθνικών κρατών. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η Επιτροπή μπορεί να «παρέμβει» αν σχηματίσει την εντύπωση ότι η διαδικασία χορήγησης των αδειών «θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του Τύπου». Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων για πιθανή παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ελευθεροτυπία, καθώς και ότι επ' αυτού συνεργάζεται με δύο Ελληνες ευρωβουλευτές, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει.

Νέος γύρος κόντρας μεταξύ των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης

Η αποβολή του Γ. Καλογρίτσα από το διαγωνισμό οδήγησε σε ένα νέο γύρο κόντρας μεταξύ των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και παλιούς καναλάρχες να επιτίθενται στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι όλη η διαδικασία αδειοδότησης είναι άκυρη.

Απαντώντας στα παραπάνω, «νομικοί κύκλοι» του υπουργείου Επικρατείας χαρακτήριζαν τις απόψεις αυτές «όνειρα θερινής νυκτός», σημειώνοντας ότι ο σχετικός νόμος έχει προβλέψει και μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή την απόσυρση κάποιου υπερθεματιστή και γι' αυτό το λόγο υπήρξε η λίστα των επιλαχόντων. Στο άτυπο σημείωμα των ίδιων «νομικών κύκλων», σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει έλεγχος «πόθεν έσχες» της εταιρείας «DIMERA» του Ι. Σαββίδη, η οποία θα ανακηρυχθεί οριστικός υπερθεματιστής εφόσον ο έλεγχος ολοκληρωθεί με επιτυχία. Στη συνέχεια, θα πρέπει εντός 15 ημερών να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος που προσέφερε.

Από την πλευρά της ΝΔ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, έκανε λόγο για «τελειωτικό χτύπημα» στο διαγωνισμό. «Είναι προφανές», πρόσθεσε, «ότι η Επιτροπή δεν είχε ελέγξει κανένα πόθεν έσχες και έχει βαρύτατες ευθύνες γι' αυτό. Το αποδεικνύει η μη καταβολή του τιμήματος από τον δεύτερο οριστικό πλειοδότη». Θέτοντας ζήτημα και για τον Ι. Σαββίδη, ανέφερε ότι «για τη ΝΔ είναι αδιανόητο η Επιτροπή να προχωρήσει στον πέμπτο πλειοδότη, που μόνος του έχει παραδεχθεί δημόσια ότι συμμετείχε στο διαγωνισμό, όχι για να πάρει άδεια, αλλά για να ανεβάσει το τίμημα».

Καταλήγοντας, επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει «να βάλει τέλος σε αυτήν τη φαρσοκωμωδία» και αναφέρει ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα το κάνει η ΝΔ, αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση».

Ακολούθησε νέο αίτημα από πλευράς ΝΔ για άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου «να διερευνηθούν οι σκιές στη διαδικασία», ενώ στο σχετικό κείμενο γίνεται λόγος για «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και συνειρμούς για σκάνδαλο».

Σε αντίστοιχη γραμμή κινήθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά:«Είναι πια φανερό ότι κάποιοι εκ των συμμετεχόντων δεν είπαν την αλήθεια για τα περιουσιακά τους στοιχεία. Είναι επίσης ολοφάνερο ότι η διορισμένη από την κυβέρνηση Επιτροπή για τον έλεγχο του πόθεν έσχες, βεβαίωσε ψευδώς το αντίθετο. Πολιτικά, ηθικά και νομικά ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει. Ηρθε η ώρα του εισαγγελέα».

«Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ TV κλυδωνίζεται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, περιγράφοντας την όλη εξέλιξη ως «πρόβα με τον κ. Καλογρίτσα». Στη συνέχεια, αφού προτείνει να αναλάβει καναλάρχης ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, επιτίθεται στην ανακοίνωσή του και στον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, λέγοντας πως επίσης «υπάρχει η λύση του κ. Λεβέντη. Εχει αδιαμφισβήτητη πείρα στις καταλήψεις συχνοτήτων και στις πωλήσεις καναλιών, εκεί έχει φάει όλα τα ωραία χρόνια του».

Η δε Ενωση Κεντρώων ζητά από την κυβέρνηση «να αδειοδοτηθούν και όλα τα υπόλοιπα εθνικής εμβέλειας κανάλια που λειτουργούν άνω της 20ετίας, αφού βεβαίως καταβάλλουν το τίμημα των 60 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο κ. Βούτσης να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση επανασύσταση του ΕΣΡ, ώστε όλες οι άδειες να εκδοθούν από την ανεξάρτητη αρχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ