Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα με αβεβαιότητες για την «ανάκαμψη»

«Συνοδευτικές» αντιλαϊκές παρεμβάσεις θα ακολουθήσουν το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

Το μεθαυριανό Euro Working Group είναι ο επόμενος σταθμός στα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με τους «εταίρους»...

Eurokinissi

Το μεθαυριανό Euro Working Group είναι ο επόμενος σταθμός στα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με τους «εταίρους»...
Τα συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα που σχετίζονται με το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου, πέρα από αυτά που ενσωματώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ήταν στην ατζέντα χτεσινής κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δρόμο για τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Υπηρεσίας (ΥΠΑ), το οποίο συνδέεται άμεσα με την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Παράλληλα θα «τρέξουν» και οι άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, με αιχμή τη συγκρότηση του νέου «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τα ζητήματα της Ενέργειας, με έμφαση στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και του ΑΔΜΗΕ.

Την ίδια ώρα, σε φάση τελικής επεξεργασίας βρίσκεται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα (3 Οκτώβρη), όπου θα ενσωματώνονται τα νέα και τα παλαιότερης κοπής αντιλαϊκά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 αναμένεται να κατατεθεί σε επόμενη φάση, ενόψει των αντιλαϊκών παζαριών σχετικά με τη διαχείριση του κρατικού χρέους και το ύψος των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, μετά το 2018, δηλαδή μετά την αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

Σε αυτό το φόντο, το ΔΝΤ έσπευσε στο τέλος της περασμένης βδομάδας να δημοσιοποιήσει ένα πρώτο πόρισμα για την ελληνική οικονομία, με το επίκεντρο της αντιλαϊκής λαίλαπας να εστιάζει σε ζητήματα όπως η παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων, τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, η παραπέρα δραστική συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως και των προνοιακών επιδομάτων, σε συνδυασμό βέβαια με τα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου.

Επόμενος σταθμός είναι η μεθαυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με ατζέντα τόσο την «πρόοδο» στα «προαπαιτούμενα» της πρώτης «αξιολόγησης» όσο και την προετοιμασία του επόμενου κύκλου αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Από την πλευρά τους, τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν για έγκαιρη εκταμίευση της υποδόσης από τα δάνεια της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Ν. Παππά, ο οποίος στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στη Ν. Υόρκη και μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», τόνισε: «Αυτή τη φορά υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με την Ευρώπη. Υλοποιούμε τάχιστα τα συμφωνηθέντα (...) Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις όπως πέρυσι, αυτό είναι αναμφισβήτητο». Ως πειστήριο, μάλιστα, για την «υλοποίηση των συμφωνηθέντων», επικαλείται τις ιδιωτικοποιήσεις του λιμανιού του Πειραιά και των περιφερειακών αεροδρομίων που «έτρεξε» η κυβέρνηση.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι οι «μεταρρυθμίσεις» βρίσκονται «σε καλό δρόμο, προς το παρόν αναμένουμε το πόρισμα μιας ανεξάρτητης αρχής»...

Την ίδια ώρα, εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας για τους ρυθμούς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, καθώς και εντεινόμενων αντιθέσεων και για το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι «στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας από ό,τι θα ήταν απαραίτητο, αν συνεχίζονταν τότε οι μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης».

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερς», μιλώντας σε συζήτηση στη Ρίγα της Λετονίας, με θέμα την ενίσχυση των «λαϊκιστικών κομμάτων» στην ΕΕ, υποστήριξε πως εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης Τσίπρα, η Ελλάδα επέστρεψε σε ύφεση το 2015, έναντι ανάπτυξης 2,5% που προβλεπόταν να επιτύχει, αν συνέχιζε τις μεταρρυθμίσεις.

Διαχειριστικά ζόρια με τράπεζες - «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, νέες αβεβαιότητες διαφαίνονται γύρω από την επίτευξη των ποσοτικών στόχων σχετικά με την απομείωση των «κόκκινων» δανείων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ζήτημα το οποίο θεωρείται νευραλγικής σημασίας για την επάνοδο σε ρυθμούς «κανονικότητας» και διασφάλισης νέας χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.

Οι στόχοι για τη μείωση των προβληματικών δανείων έχουν ποσοτικοποιηθεί ανά τραπεζικό όμιλο και ανά κατηγορία, ενώ, στο προσεχές διάστημα, αναμένεται να εγκριθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Σε αυτό το επίπεδο, τυχόν «αποτυχία» στη διαχείρισή τους, κάτι το οποίο φαίνεται να προβληματίζει τους εγχώριους τραπεζίτες και άλλους «επενδυτές», διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για ένα νέο κύκλο αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων από το επόμενο έτος, με αβέβαιη έκβαση.

Σε αυτή τη φάση, ζήτημα ανακύπτει και για το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα απαιτηθεί για την Attica Bank, στη βάση και των πρόσφατων ευρημάτων μετά τους ελέγχους από τις εποπτικές αρχές.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται σε διαβούλευση με το κουαρτέτο και για το ζήτημα του νομοσχεδίου για τη συνολική ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κεντρικό σενάριο βασίζεται στην εκτίμηση πως το 20% των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων είναι μη βιώσιμες και θα οδηγηθούν σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ζήτημα που «σηκώθηκε» το Σαββατοκύριακο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, χαρακτήρισε ως «αποτέλεσμα περίπλοκων διαβουλεύσεων» μεταξύ των «θεσμών» και της ελληνικής κυβέρνησης τη νομοθεσία που θεσπίστηκε στην Ελλάδα για τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος».

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, σε χτεσινή ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «τα χαμηλά επιτόκια είναι ένα σύμπτωμα της παρούσας οικονομικής κατάστασης», λέγοντας ότι «αντανακλούν τις αδύναμες μακροπρόθεσμες τάσεις ανάπτυξης και την παρατεταμένη μακροοικονομική ύφεση που έχει προκύψει από την κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ