Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΤΑΜΙ
Εγνοιες για το κεφάλαιο και τα εσωκομματικά τους

Αναδιαρθρώσεις εκσυγχρονισμού του αστικού κράτους, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και στη στήριξη της κερδοφορίας του, πρότεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, με άρθρο του στην «Καθημερινή».

Π.χ., στο πλαίσιο της «ενιαιοποίησης» της νομοθεσίας, ζητά: «Εφαρμογή του Συντάγματος που απαγορεύει την προσθήκη άσχετων διατάξεων σε νομοσχέδια. Καμία νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τρέχοντα θέματα πολιτικής. "Τελικός νόμος" με ευθύνη της διοίκησης που θα κωδικοποιεί όλη την ισχύουσα νομοθεσία».

Ακόμα: «Οι θέσεις στο Δημόσιο να περιγράφονται, να προκηρύσσονται και οι προσλήψεις να γίνονται από το ΑΣΕΠ. Αμεσος εκσυγχρονισμός του κλαδολογίου και του προσοντολογίου με κατάργηση παρωχημένων κλάδων και ειδικοτήτων. Αμεση κατάργηση του νόμου Τσοχατζόπουλου που μετέτρεψε τα πολιτικά γραφεία σε δημόσιες υπηρεσίες. (...) Τα μέλη της κυβέρνησης να δικαιούνται μέχρι 5 πολιτικούς συμβούλους και, αιτιολογημένα, μέχρι 20 αποσπασμένους τεχνικούς συμβούλους. Ολοι οι άλλοι σύμβουλοι να αμείβονται από την επιχορήγηση που παίρνει το κόμμα στο οποίο ανήκει ο υπουργός. Κάθε υπάλληλος να αξιολογείται - όχι από το κόμμα και τον υπουργό αλλά υπό την εποπτεία Ανεξάρτητης Αρχής - από το έργο που παράγει. Οποιος αξιολογείται ως ανεπαρκής δύο συνεχόμενες φορές να απομακρύνεται. Αμεση κατάργηση δημόσιων νομικών προσώπων που δεν εξυπηρετούν δημόσιο αγαθό ή ο σκοπός τους έχει εκλείψει».

Εστιάζοντας, τέλος, στην «ψηφιακή πολιτική», υποστηρίζει: «Η αύξηση 10% της ευρυζωνικής πρόσβασης θα οδηγούσε μέχρι και σε 1,5% αύξηση του ΑΕΠ. (...) Ηλεκτρονικά ΚΕΠ για αδειοδότηση επιχειρήσεων, πολεοδομικές άδειες, δοσοληψίες με την εφορία, ηλεκτρονικές πληρωμές. Ενιαίος φορέας σχεδιασμού ψηφιακής πολιτικής και manager πληροφορικής σε κάθε υπουργείο».

Στα εσωκομματικά τους, και καθώς φαίνεται να υπάρχουν εντός του Ποταμιού διαφορετικές προσεγγίσεις για τη μελλοντική πορεία του κόμματος και το πού θα κολλήσει στην πορεία αναμόρφωσης του εγχώριου αστικού σκηνικού, ο Στ. Θεοδωράκης έδωσε μια απάντηση στα λεγόμενα του βουλευτή του Ποταμιού και επικεφαλής της τάσης των «ΜΕΤΑρρυθμιστών», Στ. Λυκούδη, που πριν μερικές μέρες μιλούσε για «σαφείς, πολιτικού χαρακτήρα αποστάσεις σε βασικές πολιτικές επιλογές, σε σχέση με θέματα πολιτικής στρατηγικής», για το «ποια πρέπει να είναι η πολιτική ταυτότητα και ο προσανατολισμός του Ποταμιού».

Ο επικεφαλής του κόμματος, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, είπε ότι στο Ποτάμι «υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις. Τις ακούμε όλες. Αλλά πάνω απ' όλα στο Ποτάμι υπάρχουν όργανα, υπάρχει ένα Πολιτικό Συμβούλιο, υπάρχει η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων. Υπάρχουν, δηλαδή, οι άνθρωποί μας σε όλη την Ελλάδα που παίρνουν τις καθοριστικές αποφάσεις κι έτσι θα συνεχίσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ