Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το γήπεδο που τους βολεύει

Πολύ μελάνι χύνεται αυτές τις μέρες για το αν η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τη ΝΔ, για το αν τα Θρησκευτικά θα πρέπει να διδάσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα σχολεία, για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη στην υπόθεση της «Attica Bank». Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ γι' αυτά τα ζητήματα μονοπωλεί σχεδόν την επικαιρότητα και συνοδεύεται από πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες όλων των αποχρώσεων. Ωστόσο, όσο κι αν ψάξαμε, πουθενά δεν βρήκαμε το απόσπασμα εκείνο από το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, όπου γραφόταν επί λέξει: «Παρά τις ιδεολογικές διαφορές, οι παρουσιάσεις των πολιτικών αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης συγκλίνουν στην αναγκαιότητα ταχείας εξόδου από την κρίση και την ύφεση και τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, εστιασμένο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με περισσότερο σχεδιασμό, λιγότερη παροχολογία και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τους περιορισμούς του μνημονίου». Δηλαδή, η στρατηγική σύμπλευση των δύο βασικών πόλων της κυβερνητικής εναλλαγής είναι τέτοια, που καθιστά επιμέρους για το κεφάλαιο κάθε άλλη διαφορά τους. Ετσι εξηγείται σε μεγάλο βαθμό η επιλογή τους να μεταφέρουν την πολιτική αντιπαράθεση στο βολικό γήπεδο της «διαφθοράς», της «εξυγίανσης» του κράτους, της σκανδαλολογίας, για να αποπροσανατολίσουν το λαό και να αμβλύνουν το ταξικό κριτήριο με το οποίο χρειάζεται να κρίνει την πολιτική τους. Ας το 'χει στο νου όποιος αυτές τις μέρες παρακολουθεί τη μάχη με τους ...ανεμόμυλους που δίνουν τα δυο κόμματα, πάνω σε υπαρκτά ζητήματα, που όμως δεν πρέπει να επισκιάσουν την ταύτισή τους στα «μεγάλα και σπουδαία» για το κεφάλαιο.

Τι σημαίνει;

Στα ΜΜΕ διέρρευσε τις προηγούμενες μέρες η εμπιστευτική επιστολή με την οποία η εταιρεία PwC (ενεργεί ως σύμβουλος στη διαδικασία εξαγοράς της «Μαρινόπουλος» από την «Σκλαβενίτης») απευθύνεται στους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» και τους ζητάει να συναινέσουν στο σχέδιο εξυγίανσης. Η επιστολή αυτή είναι ιδιαίτερα αναλυτική σε ό,τι αφορά βασικές πτυχές του σχεδίου, έχει όμως και πολλές γκρίζες ζώνες, κυρίως σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και το μέλλον τους. Για παράδειγμα, η συμφωνία προβλέπει να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στην «Μαρινόπουλος» μέχρι τις 30/6/2016. Σε άλλο σημείο, όμως, εκεί που απαριθμούνται οι οικονομικές υποχρεώσεις, τις οποίες αναλαμβάνει η «Σκλαβενίτης» μέσω της νέας εταιρείας, εμφανίζονται και «οι προβλέψεις αποζημίωσης προσωπικού». Τι σημαίνει αυτό; Μήπως ότι οι αποζημιώσεις για μελλοντικές απολύσεις εργαζομένων στη σημερινή εταιρεία της «Μαρινόπουλος» θα βαραίνουν στο εξής τη νέα εταιρεία; Ο όρος «προβλέψεις» μόνο εκεί μπορεί να παραπέμπει, που σημαίνει ότι αναμένονται απολύσεις μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι ούτε η εργοδοσία, ούτε το επιχειρησιακό σωματείο λένε όλη την αλήθεια στους εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν τη συναίνεση στα σχέδιά τους μέχρι να μπει το νερό στ' αυλάκι της συμφωνίας. Αλλη μια επιβεβαίωση της ανάγκης οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα και αγωνιστική εγρήγορση, να πυκνώσουν τις γραμμές των Επιτροπών Αγώνα στα καταστήματα της Αττικής και του σωματείου της Βόρειας Ελλάδας.

Παλιά και νέα τζάκια...

Δηλητηριώδης μυρωδιά βγαίνει από την αντιπαράθεση του σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών, των «πόθεν έσχες», της Τράπεζας Αττικής, μεταξύ κυβέρνησης και αστικών κομμάτων, για το ποιος προάγει τη διαπλοκή και ποιος την «ξεπαστρεύει», αν και αυτή είναι πάντα παρούσα, με δεδομένο ότι η αστική πολιτική υπηρετεί και ενισχύει το κεφάλαιο, στο σύνολό του. Και στην πιο «αθώα» της εκδοχή, υπηρετεί την κλοπή από τους καπιταλιστές του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι. Αυτή η αντιπαράθεση δείχνει τη σαπίλα του συστήματος, αλλά και την επιδίωξη να εγκλωβιστεί ο λαός στο δίλημμα ποιος είναι πιο πολύ χωμένος στη διαπλοκή. Και όλα αυτά ενώ η αναδιανομή των τηλεοπτικών αδειών είναι μέρος της αναδιανομής άλλων τομέων της οικονομίας ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου, ανάμεσα σε «παλιά και νέα τζάκια». Κάτι που άλλωστε ομολογεί ανοιχτά και η «Αυγή» στο κυριακάτικο φύλλο της. Εχουν βγει, λοιπόν, μαχαίρια και για τις άδειες, αλλά κυρίως για το μοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας την επόμενη μέρα, στην ανάκαμψη. Για το λαό, βεβαίως, το ζήτημα δεν είναι να σταθεί πίσω από «νέα» επιχειρηματικά «τζάκια» ενάντια στα «παλιά». Αλλωστε, έχει πείρα. Πριν παλιώσουν τα σημερινά τζάκια, ήταν κάποτε και αυτά «νέα» και «αυτοδημιούργητα»! Ομως, η εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι φοροαπαλλαγές, οι επιδοτήσεις, τα προνόμια καλά κρατούν, γιατί το πρόβλημα είναι η συνολική λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Το ζήτημα είναι, λοιπόν, να επιλέξει το δρόμο της αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο (παλιό και καινούργιο) και το κράτος που στηρίζει με προνόμια «παλιά και νέα τζάκια», την ίδια στιγμή που τσακίζει το λαό.

Παράδεισος για τους βιομήχανους...

Η είδηση είναι ότι η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρα Τζάκρη, κήρυξε την έναρξη λειτουργίας των Ομάδων Εργασίας, για την εξειδίκευση της μελέτης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Οι έξι Ομάδες επεξεργάζονται τα θεματικά πεδία των έξι αξόνων της μελέτης που είναι: 1. Τόνωση της ζήτησης των φαρμακευτικών προϊόντων. 2. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. 3. Στήριξη δραστηριοτήτων Ερευνας και Καινοτομίας. 4. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. 5. Διασφάλιση υποστηρικτικών υπηρεσιών και υποδομών. 6. Βελτίωση Περιβάλλοντος Χρηματοδότησης. Ενας και ένας οι άξονες για την ενίσχυση του τζίρου και της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχάνων. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο γι' αυτούς και οι ίδιοι επίσης για την κυβέρνηση. Τους ετοιμάζει μελέτες, για την ανταγωνιστικότητα και την αναβάθμιση του προσωπικού, δηλαδή φτηνό και καλά ειδικευμένο για να τους αυξάνει το ποσοστό κέρδους. Τους χαρίζει ουσιαστικά τα κρατικά ερευνητικά κέντρα και άλλες υποδομές και υπηρεσίες. Τους διευκολύνει στη χρηματοδότηση. Παράδεισος για τους βιομήχανους, δηλαδή...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1669 Οι οθωμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο) και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

1818 Γεννιέται ο Γερμανός χημικός Αντολφ Βίλχελμ Χέρμαν Κόλμπε.

1831 Δολοφονείται έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Ναύπλιο, ο κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας.

1834 Ξεκινά η δίκη των δικαστών Γ. Τερτσέτη και Α. Πολυζωίδη, οι οποίοι θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας, επειδή είχαν αρνηθεί να υπογράψουν τη θανατική καταδίκη του Θ. Κολοκοτρώνη.

1905 Ο Α. Αϊνστάιν, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής», διατυπώνει την ειδική θεωρία της σχετικότητας και τον τύπο Ε=mc2.

1927 Με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, διαγράφονται από το Κόμμα οι ηγέτες της φραξιονιστικής ομάδας των «λικβινταριστών» Πουλιόπουλος και Γιατσόπουλος. Η διαγραφή τους έγινε ύστερα από την επιμονή τους να συνεχίζουν και να εντείνουν την αντικομματική διασπαστική τους δράση και την ανοιχτή πια υιοθέτηση από τη μεριά τους των θέσεων της τροτσκιστικής - ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης στη Σοβιετική Ενωση.

1940 Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία υπογράφουν στο Βερολίνο το Τριμερές Σύμφωνο των φασιστικών κρατών.

1941 Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της τριπλής κατοχής από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα, το ΚΚΕ ύψωσε τη σημαία της αντίστασης. Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (16 Ιούλη 1941). Στις επαφές που έγιναν ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΚΚΕ και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, το Μάη και τον Ιούνη του 1941, τα παλιά αστικά κόμματα χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» τα σχέδια για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν τις προτάσεις για συνεργασία. Τα κόμματα που τελικά συνυπέγραψαν το ιδρυτικό του ΕΑΜ ήταν: το Αγροτικό Κόμμα, το νεοσύστατο κόμμα «Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας» (ΕΛΔ) με επικεφαλής τον Ηλία Τσιριμώκο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Χ. Χωμενίδης).

1952 Πεθαίνει εξόριστος στον Αϊ-Στράτη ο Κώστας Γαβριηλίδης, ΓΓ του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του Βουνού (ΠΕΕΑ).

1957 Πεθαίνει ο πολιτικός Γεώργιος Καρτάλης.

1989 Η Βουλή ψηφίζει την παραπομπή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά των Α. Παπανδρέου, Α. Κουτσόγιωργα, Π. Ρουμελιώτη, Γ. Πέτσου και Δ. Τσοβόλα.

2013 Πεθαίνει η τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ