Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ» ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια με συνοπτικές διαδικασίες

Με τις... καθιερωμένες πλέον απαράδεκτες διαδικασίες - εξπρές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί σήμερα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα συμπληρωματικά μέτρα για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» και περιέχει νέο ορυμαγδό αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Χτες, ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων με τις ψήφους των κομμάτων της κυβέρνησης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, σε μια διαδικασία που πραγματοποιήθηκε με τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις την ίδια ώρα.

Σήμερα το πρωί, θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψηφοφορία. Το ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή συζήτηση στις Επιτροπές, μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Νίκου Καραθανασόπουλου, προανήγγειλε ότι σήμερα θα καταθέσει αίτημα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση:

-- Σπρώχνει για λογαριασμό του κεφαλαίου στο νέο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων μια σειρά ακόμα ΔΕΚΟ στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΕΛΒΟ, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ.

-- Παίρνει πίσω ακόμα και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις που είχε αφήσει έξω από την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα νωρίτερα το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για χιλιάδες ασφαλισμένους αγρότες, νέους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μικροϊδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

-- Καταργεί την έκπτωση 15% που ίσχυε για την εξαγορά πλασματικών ετών Ασφάλισης.

Κάλπικες αντιπαραθέσεις και επιχείρηση συσκότισης της στρατηγικής σύμπλευσης

Κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα προσπάθησαν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση με καβγάδες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, στις μεθόδους ιδιωτικοποίησης κ.ο.κ. Την ίδια ώρα, όλοι μαζί έπιναν νερό στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, στην «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, στην «ελεύθερη αγορά», δηλαδή στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που συνεπάγεται θυσίες χωρίς τέλος για το λαό.

Το στίγμα της κάλπικης αντιπαράθεσης έδωσε π.χ. η διένεξη ανάμεσα στον εισηγητή της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτη, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο. Ο πρώτος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για έλλειψη διαφάνειας λόγω του διορισμού στη διοίκηση του «υπερταμείου», συζύγου ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευ. Τσακαλώτος τον χαρακτήρισε «χυδαίο» και το γαϊτανάκι της κάλπικης αντιπαράθεσης ξεκίνησε...

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής, όχι γιατί διαφωνεί στην ουσία, άλλωστε, όπως είπε, «εμείς πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσεις, είχαμε συνολικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», οι οποίες όμως ήταν... «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας και όχι «ξεπούλημα» (ό,τι δηλαδή λέγανε από την ανάποδη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού!).

Δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει άρθρα για την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σημείωσε ότι «σήμερα κατέρρευσε ο μύθος» της κυβέρνησης περί καλύτερης διαπραγμάτευσης.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης, χαρακτηρίζοντας «τραγική» τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι εκχωρεί στους δανειστές τη δημόσια περιουσία. Επιχειρώντας, βέβαια, να δικαιολογήσει την ψήφο του ΠΑΣΟΚ στο τρίτο μνημόνιο στο οποίο περιλαμβάνονται οι εν λόγω αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν ψήφισε το τρίτο μνημόνιο» (!), αλλά «το σώσιμο της χώρας και τη δανειακή σύμβαση προκειμένου να επιβιώσει η ελληνική οικονομία»!

Ο δε ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Κ. Μπαργιώκας, ψήφισε κατά, ωστόσο δεν βρήκε τίποτα αρνητικό στο νομοσχέδιο.

«Υπέρ στις αποκρατικοποιήσεις», αλλά με καλύτερο τίμημα δήλωσε και ο ειδικός αγορητής της Ενωσης Κεντρώων, Μ. Γεωργιάδης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, ο Β. Καρακώστας, μιλώντας από τη σκοπιά τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, δήλωσε ότι καταψηφίζει γιατί η κυβέρνηση «ικανοποιεί τις ορέξεις διεθνών τοκογλύφων» και υπηρετεί «όσο το δυνατόν πιστότερα τα διεθνή της αφεντικά».

Τσακαλώτος: Οι ΔΕΚΟ που πάνε στο «υπερταμείο» είναι εν δυνάμει ιδιωτικοποιημένες

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, παραδέχτηκε ότι οι πρώην ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, «ναι, μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν». Ωστόσο, επαναφέροντας τη γνωστή απάτη των... «κόκκινων γραμμών», δήλωσε ότι «όσο είμαι εγώ υπουργός δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ» απλά θα... «αξιοποιηθούν» (όπως όσο ήταν υπουργός δε θα μειωνόταν το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, που τελικά... κατακρεουργήθηκε!).

Μάλιστα, αφού είπε ότι το «υπερταμείο» είναι «ένας συμβιβασμός», το χαρακτήρισε ωστόσο «ευκαιρία» και «εργαλείο για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων αυτών», σύμφωνα «με τη στρατηγική της κυβέρνησης», δηλαδή τα σύγχρονα απαιτούμενα του μεγάλου κεφαλαίου.

Εμφάνισε ως κατόρθωμα της κυβέρνησης ότι «φτάνουμε στο τέλος της πρώτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων», ενώ δίνοντας μία γεύση της σφαγής που έχουν επιβάλει στο λαό, ανέφερε: «Είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, στα φορολογικά έχουμε πάει καλύτερα κατά 300 εκατ. χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ»...

Υποθήκη στο «υπερταμείο» ο φορέας κατασκευής όλων των δημόσιων κτιρίων

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην «Αττικό Μετρό» και στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» υποσχέθηκαν οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, και Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να αμβλύνουν τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν κατά την ακρόαση φορέων από εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου των εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές», Μανώλη Δανδουλάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τη μεταφορά του οργανισμού στο υπερταμείο «τουλάχιστον εγκληματική», καθώς υποθηκεύονται για 99 χρόνια ακόμα και τα δημόσια κτίρια (περιλαμβάνονται από σχολεία και πανεπιστήμια, μέχρι νοσοκομεία και δικαστήρια) κ.ά.

Οπως τόνισε, «δεν ξέρουμε ποιος νους σκέφτηκε να εντάξει στο "υπερταμείο" έναν τέτοιο φορέα - εργαλείο του κράτους για την κατασκευή όλων των δημόσιων κτιρίων, όπως επίσης δεν μπορούμε να καταλάβουμε, πώς είναι δυνατόν με μια διάταξη να απεντάξουν από τον ν. 2005 των ΔΕΚΟ αυτόν το φορέα, χωρίς να εξηγήσουν τι θα γίνει, ούτε με τα έργα, ούτε με τις αρμοδιότητες, ούτε και με το προσωπικό. Από τη μία μέρα, δηλαδή, στην άλλη δεν γνωρίζουμε σε τι καθεστώς βρισκόμαστε και όλα αυτά προκειμένου να υπάρξει ένα "τσουβάλι" υποθηκευμένων έργων, υποδομών και ακινήτων, τα οποία θα παίρνει όποτε θέλει η τρόικα, προκειμένου να αποπληρώνεται το λεγόμενο χρέος, που έχουνε βάλει στον ελληνικό λαό»...

Νέα μέτρα που επιδεινώνουν τη θέση του λαού

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι τα όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «είναι μέτρα που λειτουργούν προς όφελος και ικανοποιούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων, είναι μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, είναι μέτρα που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας». Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι το νομοσχέδιο αυτό «δεν φτάνει για να καλυφθούν» όλα τα προαπαιτούμενα και «θα έρθουν ουρές».

Επισήμανε ότι «από την αρχή ακόμη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, από το πρώτο άρθρο, που η κυβέρνηση πριν από τρεις μήνες πανηγύριζε ότι επέτυχε ορισμένες εξαιρέσεις από το ξήλωμα, από την κατεδάφιση, του ασφαλιστικού συστήματος, σήμερα έρχεται αυτές τις υποτιθέμενες εξαιρέσεις που χρύσωναν το χάπι, για κάποιες κατηγορίες των επαγγελματιών και των εργαζομένων, των αγροτών, αυτό το αντιασφαλιστικό να τα πάρει πίσω. Μήπως φθάσαμε να δώσουμε τον ορισμό της πολιτικής απατεωνιάς για να προσπαθήσει η κυβέρνηση να εξαπατήσει ορισμένα κοινωνικά στρώματα; Αν αυτό δεν είναι μια τέτοιου είδους ενέργεια πώς αλλιώς θα μπορούσε να ακουστεί;».

Ανέφερε ότι επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση νερού, μεταφορών και ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας ότι «για 99 χρόνια έχετε δεσμεύσει το σύνολο της περιουσίας, το σύνολο των εσόδων που θα προκύψουν από αυτήν τη διαδικασία, για να εξυπηρετήσετε κατά 50% το κρατικό χρέος και κατά το υπόλοιπο 50% τα επενδυτικά σχέδια των ομίλων», τα οποία θα πληρώσουν τόσο οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις όσο και οι λαϊκές οικογένειες με την αύξηση των τιμολογίων.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις κοκορομαχίες, σημείωσε ότι «η διαφωνία με τα υπόλοιπα κόμματα είναι ποιος κάνει την καλύτερη ιδιωτικοποίηση, ενώ οι συνέπειες είναι δεδομένες».

Αναφερόμενος στα άρθρα 4 έως 17, σημείωσε ότι «η στόχευση των άρθρων αυτών είναι πώς θα επιταχυνθεί η ευρωενωσιακή πολιτική της περαιτέρω "απελευθέρωσης" της ηλεκτρικής ενέργειας». Ουσιαστικά, σημείωσε, «έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο δρόμο προώθησης της "απελευθέρωσης" και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ», η οποία «για να μειώσει το ποσοστό παραγωγής της πρέπει να πουλάει ένα τμήμα της παραγωγής της στους ανταγωνιστές της (...) γιατί ακριβώς οι όμιλοι δεν είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, δεν είναι υποχρεωμένοι να φτιάξουν παραγωγικές μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, απλά και μόνο να λειτουργήσουν ως μεταπράτες, αγοράζοντας φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα και μεταπουλώντας το ακριβό».

Για τις ρυθμίσεις που αφορούν την ιδιωτικοποιημένη ΤΡΑΙΝΟΣΕ σημείωσε ότι για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων διασφαλίζεται ότι θα της παρέχεται για μια 10ετία φθηνό τροχαίο υλικό.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ακόμη ότι και να έρθει η καπιταλιστική ανάκαμψη θα ζητάνε νέες θυσίες από το λαό για την διατήρησή της. «Μονόδρομος για την εργατική τάξη, για το οργανωμένο λαϊκό κίνημα είναι η προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η όξυνση των μορφών αντιπαράθεσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, σε μία κατεύθυνση συνολικότερων ρήξεων και ανατροπών», τόνισε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, επισήμανε ότι «τα προαπαιτούμενα του κεφαλαίου δεν έχουν τέλος». Μετά τις ιδιωτικοποιήσεις έρχεται «η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το «στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου».

Επισήμανε για τις κοκορομαχίες ότι όσο φαίνονται οι ομοιότητες της κυβέρνησης με τα άλλα αστικά κόμματα τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ