Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψηφίζει αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, «γκρινιάζει» για το μείγμα

Σε υπερψήφιση των κυβερνητικών διατάξεων για τα «κόκκινα» δάνεια και τις ιδιωτικοποιήσεις προσανατολίζεται η ΝΔ

«Θα καταψηφίσουμε τα μέτρα για τους φόρους, θα στηρίξουμε όμως τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε χτες σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι για επαφές με υψηλόβαθμους παράγοντες των «εταίρων», δίνοντας νέα διαπιστευτήρια... «υπευθυνότητας» απέναντι στο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της ΝΔ προσανατολίζεται να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, αλλά να στηρίξει τις διατάξεις που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Αλλωστε, όπως έλεγε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ήδη από το Σάββατο, «το 4ο μνημόνιο (...) συμπεριλαμβάνει - και πρέπει να το πούμε αυτό - και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Και τις οποίες η ΝΔ θα τις στηρίξει, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Αναφέρομαι ενδεικτικά σε ένα πιο ρυθμικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και σε παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο ζήτημα των "κόκκινων" δανείων».

Στην ίδια συνέντευξη στο γαλλικό κανάλι, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων των κυβερνήσεων με κορμό τη ΝΔ, που επίσης βασίστηκαν σε έναν οδοστρωτήρα αντιλαϊκών μέτρων: «Η Ελλάδα ήταν έτοιμη το 2014 να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Χάσαμε δύο χρόνια με τον κ. Τσίπρα, δεν είχαμε ανάπτυξη το 2015, δεν βλέπουμε ανάπτυξη το 2016. Και πραγματικά με τον κ. Τσίπρα δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, διότι όλα τα μέτρα που προτείνει είναι μέτρα φορολογικά, δεν υπάρχουν πραγματικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχω εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και στο ότι μπορεί να επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη», επέμεινε, εκφράζοντας και πάλι την αντίθεσή του στο διαχειριστικό μείγμα της κυβέρνησης, προπαγανδίζοντας το δικό του. Μια αντίθεση που εκφράζει μεν υπαρκτές αντιθέσεις τμημάτων του κεφαλαίου για το τι μπορεί να στηρίξει περισσότερο την ανάκαμψη των κερδών τους, αλλά είναι δίλημμα κάλπικο για το λαό, εφόσον όλα τα μείγματα διαχείρισης, με τον έναν ή άλλον τρόπο, τσακίζουν παραπέρα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, καθώς υπηρετούν από κοινού τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Αλλωστε, στη συνάντησή του χτες με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμ. Μακρόν, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε για αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, θεωρώντας ότι τα μέτρα που προτείνει η ΝΔ υπηρετούν καλύτερα τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει χαλάρωση της «σκληρής φοροεισπρακτικής πολιτικής», με παράλληλη τόνωση της επιχειρηματικότητας, μείωση των δαπανών και προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Αργότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον αρχηγό των Ρεπουμπλικάνων και τέως Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ν. Σαρκοζί, ενώ το απόγευμα μετέβη στην έδρα του ΟΟΣΑ, όπου είχε συνάντηση με τον γγ του Οργανισμού, Α. Γκουρία, με τον οποίο και συζήτησε για την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί από το Μάρτη του 2015, οπότε και υπογράφτηκε το «Κοινό Εγγραφο Συνεργασίας» ΟΟΣΑ - Ελλάδας και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται για την αξιολόγηση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Κάλπικη κοκορομαχία

Μετά τη συνάντησή τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να... εκθέσει την κυβέρνηση στα μάτια του κεφαλαίου, δήλωσε: «Με σχετική καθυστέρηση, η ελληνική κυβέρνηση απεδέχθη ότι ο ΟΟΣΑ είναι ένας Οργανισμός ο οποίος έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να βοηθήσει σε μια σειρά από τομείς, όπως η απελευθέρωση προϊόντων, οι μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση, η καταπολέμηση της διαφθοράς. Δυστυχώς, όμως, φοβάμαι ότι ειδικά στους τομείς της προώθησης του ανταγωνισμού και της προσέλκυσης των επενδύσεων, η ελληνική κυβέρνηση απλά δεν διαθέτει τη βούληση για να κάνει πράξη τις συστάσεις ενός Οργανισμού με την εμπειρία του ΟΟΣΑ».

Στάθηκε ξανά στο «μείγμα» που προτείνει το κόμμα του: «Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής (...) το οποίο θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση των φόρων, στη μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά κυρίως στις δομικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επενδύσεων».

Αναφερόμενος, δε, στη συνάντησή του με τον Εμ. Μακρόν λάνσαρε ξανά την κάλπικη για το λαό διαχωριστική γραμμή μεταξύ «λαϊκιστών» και «μεταρρυθμιστών: «Ο κ. Mακρόν είναι ένας νέος πολιτικός, μεταρρυθμιστής και νομίζω ότι αποδεικνύει στην πράξη ότι στην Ευρώπη σήμερα η βασική διαχωριστική γραμμή δεν είναι τόσο μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς όσο μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών».

Οπως είπε, από τη συνομιλία του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας αποκόμισε ότι «παρότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, νομίζω ότι υπήρχε ένας κοινός τόπος στην ανάγκη να προωθούνται μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την τόνωση της ανάπτυξης». Αλλο ένα δείγμα ότι όποιο κι αν είναι το «μείγμα» που πρεσβεύουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, όλες τους συντονίζονται σταθερά στη συχνότητα των αντιλαϊκών στόχων που εκπέμπει το κεφάλαιο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλει «πιο τολμηρές» αντιλαϊκές ανατροπές(2018-05-24 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική ομοφωνία(2018-03-16 00:00:00.0)
Διαφημίζει τις «επενδυτικές ευκαιρίες» για το κεφάλαιο(2017-05-31 00:00:00.0)
Πασχίζει να πείσει για αλλαγές στο μείγμα και για την ικανότητα να τις εφαρμόσει(2016-07-07 00:00:00.0)
Θολώνει τα νερά για την πρόθεσή της να στηρίξει κυβερνητικές αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις»(2016-05-19 00:00:00.0)
Επιχειρεί προσαρμογές στην τακτική της...(2016-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ