Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2016 - αριθ. φύλλου: 12432

Κρίκος στα αντιλαϊκά μέτρα δίχως τέλος

Κατατέθηκε, αργά χτες το βράδυ, το νέο αντιλαϊκό πακέτο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ορυμαγδό από φόρους, με παρεμβάσεις που αφορούν την απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων, τη συγκρότηση και λειτουργία του υπερ-ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις και μια σειρά από άλλα «προαπαιτούμενα» μέτρα. Την ίδια ώρα, στα σκαριά βρίσκεται και ο τρόπος λειτουργίας του αυτόματου «δημοσιονομικού κόφτη», που θα συνοδεύει το ίδιο νομοσχέδιο με τη μορφή τροπολογίας, η οποία θα κατατεθεί εντός των ημερών.

ΚΚΕ: «Δεν είναι η "αρχή του τέλους" στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά ένας ακόμη κρίκος στα μέτρα δίχως τέλος, για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών».

Την ίδια ώρα, οι βιομήχανοι προβάλλουν τις απαιτήσεις τους για ανατροπές σε συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί.


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα πιο δύσκολα τώρα αρχίζουν

«Τα δύσκολα πέρασαν», λέει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να καλλιεργήσει κλίμα ευφορίας μετά την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων για το Ασφαλιστικό και μπροστά στο επόμενο νομοσχέδιο για το Φορολογικό και τον «κόφτη» που ετοιμάζεται να ψηφίσει την Κυριακή.

Είναι να απορεί κανείς με το θράσος της κυβέρνησης, η οποία ψηφίζει αντιασφαλιστικούς νόμους με ορίζοντα εφαρμογής το 2018 και ακόμα πιο πέρα, νομοθετεί μνημόνια διαρκείας με τον περίφημο «κόφτη», εφαρμόζει στο διηνεκές φορολογικά μέτρα που ξετινάζουν το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας, και από πάνω προσπαθεί να πείσει το λαό ότι τα δύσκολα βρίσκονται πίσω του!

Μια πρώτη γεύση παίρνουν, αυτές τις μέρες, μερικές χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι, με τα κριτήρια του 2015, δικαιούνταν για φέτος το ΕΚΑΣ, αλλά με το νόμο - λαιμητόμο γίνονται η πρώτη κατηγορία που το χάνει.

Αυτοί οι συνταξιούχοι, που πήραν το ΕΚΑΣ για τους πρώτους πέντε μήνες του 2016, καλούνται τώρα να το επιστρέψουν, λόγω της αναδρομικής ισχύος του νόμου, που ψηφίστηκε στα μέσα Μάη! Τόσο ...πίσω τους έχουν μείνει τα δύσκολα, όπως λέει η κυβέρνηση.

Το ίδιο ισχύει και για όλους τους άλλους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, οι οποίοι σταδιακά μέχρι και το 2019 θα χάσουν την εισοδηματική αυτή ενίσχυση, χωρίς να αντικατασταθεί με κάτι άλλο. Είναι προφανές ότι και γι' αυτούς τα δύσκολα είναι μπροστά και όχι πίσω, όπως διατείνεται η κυβέρνηση.

Ακόμα πιο πέρα: Από σήμερα και μέσα στην επόμενη τετραετία, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι θα χάσουν πάνω από 8 δισ. ευρώ, όσο είναι το «μπουγιουρντί» που τους χρέωσε η κυβέρνηση με την ψήφιση του Ασφαλιστικού. Το ποσό αυτό θα προέλθει απ' τη μείωση των συντάξεων και των άλλων παροχών, αλλά και από την αύξηση των εισφορών.

Τα μέτρα αυτά, που θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα με υπουργικές εγκυκλίους, θα έχουν άμεση αντανάκλαση στο εισόδημα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, με μεγάλη μείωση, που θα τη βρουν μπροστά τους τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αν μιλάμε μάλιστα για τους μικρομεσαίους αγρότες, η μείωση αυτή θα είναι εξοντωτική για τους φτωχότερους απ' αυτούς, συντελώντας στο ξεκλήρισμά τους μια ώρα αρχύτερα.

Ας πάρουμε και το παράδειγμα της φορολογίας. Τα μέτρα, που ψήφισε η κυβέρνηση με τον προηγούμενο νόμο, μπαίνουν σε εφαρμογή για τα εισοδήματα του 2016, οπότε πλατιά λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερη φορολογία σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα.

Τα μέτρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει την Κυριακή, και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στην αύξηση των έμμεσων φόρων (ή στην επιβολή νέων), κατανέμονται στα επόμενα χρόνια και θα αποτελούν στο εξής μόνιμο παράγοντα μείωσης του λαϊκού εισοδήματος.

Αν συνυπολογίσει κανείς τα μέτρα που έχουν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρεί ανέγγιχτα η σημερινή, πολλά από τα οποία «ωριμάζουν» τώρα και τα αμέσως επόμενα χρόνια (π.χ. αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης), προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα δύσκολα όχι μόνο δεν πέρασαν, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά τώρα αρχίζουν για το λαό.

Και τα δύσκολα αυτά δεν πρόκειται να τα απαλύνει κανένα κλείσιμο της «αξιολόγησης», καμιά διευθέτηση του χρέους, καμιά έξοδος στις αγορές, καμιά επιστροφή στην καπιταλιστική ανάκαμψη. Αντίθετα, προϋπόθεση για όλα αυτά είναι οι θυσίες του λαού δίχως τέλος.

Αυτό πρέπει να είναι το ταξικό κριτήριο με το οποίο οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα διαχωρίσουν τη θέση τους από τα πανηγύρια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, οργανώνοντας παράλληλα την πάλη ενάντια στην πολιτική τους.


ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά: Δεύτερη δύναμη με υψηλά ποσοστά η Πανσπουδαστική ΚΣ

Πραγματοποιήθηκαν χτες σε όλη τη χώρα οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές και σύμφωνα με τη ροή των αποτελεσμάτων, φαίνεται ότι η Πανσπουδαστική ΚΣ κατακτά για 3η συνεχόμενη χρονιά τη δεύτερη θέση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ διατηρώντας υψηλά ποσοστά.


ΣΕΛ.  9


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Εκκαθαρίζει τα μητρώα του από σπουδαστές των ΙΕΚ

ΣΕΛ.  11
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βγάζει «λάδι» το ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στο Αιγαίο...

...και του αναγνωρίζει ανοιχτά ρόλο επιδιαιτητή


ΣΕΛ.  16
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια συνθλίβει εργαζόμενους και επιβάτες

ΣΕΛ.  12   -   13

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ