Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκδήλωση για τον Ανδρέα...

Τα νταραβέρια της κυβέρνησης με τη σοσιαλδημοκρατία είναι γνωστά. Μεγαλύτερη επιτυχία γνωρίζουν αυτά εκτός συνόρων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει βαλίτσες για να συναντήσει ξανά τους ομοϊδεάτες του στη Ρώμη τέλος του μήνα. Εντός, ο ΣΥΡΙΖΑ συναντά ορισμένες αντιστάσεις, τις οποίες προσπαθεί μεθοδικά και με σχέδιο να κάμψει. Στόχος να απορροφήσει ό,τι ακόμα κινείται στο χώρο ανεξάρτητα απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και να σφραγίσει οριστικά και αμετάκλητα τη δική του σοσιαλδημοκρατικοποίηση. Ετσι, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ «να εγκαταλείψει το άρμα του παλιού πολιτικού συστήματος» και να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μη δυσαρεστεί και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στη «Real News». Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωνε ότι σε έναν ανασχηματισμό η διεύρυνση της κυβέρνησης με πρόσωπα αυτού του χώρου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μέσα σε όλα αυτά και πολλά άλλα, κάθε άλλο παρά τυχαία πρέπει να θεωρείται η εκδήλωση, που, όπως λέγεται, προετοιμάζει για τον Ιούνη το Ιδρυμα της Βουλής, στα 20 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου λέγεται πως θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την πορεία του προς τα ενδότερα της αστικής διαχείρισης με ωδή στην 3η του Σεπτέμβρη...

Τρελαίνονται...

Είναι να τρελαίνονται στη ΝΔ. Χρόνια ολόκληρα παιδεύονταν να κλείσουν τις μπίζνες των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων με την COSCO και τη «δουλειά» για τον ΤΑP. Ωσπου τους προέκυψε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, να ομνύει υπέρ των «ξένων επενδύσεων», να βάζει τις τζίφρες και να δίνει τις χειραψίες με τους καρχαρίες, σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, μες στο χαμόγελο και τη χαρά (...του καρχαρία). Οπως και να το κάνουμε, η σοσιαλδημοκρατία απέδειξε πολλές φορές ιστορικά την ικανότητά της να «τρέξει» καλύτερα τις τέτοιες μπίζνες. Αλλά ας μη στεναχωριούνται και τόσο εκεί στη Συγγρού. Και μόνο η επιμονή τους να πιέζουν τον ΣΥΡΙΖΑ προς την τέτοια κατεύθυνση, των ιδιωτικοποιήσεων, των κομπρεμί με τα μονοπώλια κ.ο.κ., εκτιμάται κι αυτή δεόντως. Από τους καρχαρίες...

Ταύτιση με το κεφάλαιο...

«Αν έχουμε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία εθνικού πλούτου για να μπορέσουμε να μπούμε σε έναν ανοδικό κύκλο, ο οποίος να είναι συνετός και από πλευράς διαχείρισης και από πλευράς ανάπτυξης, οφείλουμε πρώτα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Αν δεν διασφαλιστεί το δημοσιονομικό, αν δεν διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν νομίζω ότι μπορεί να στηριχθεί με στέρεο τρόπο οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρόταση. Οι στόχοι του προγράμματος είναι εφικτοί, αρκεί να ανασκουμπωθούμε όλοι και να ξαναβάλουμε μπροστά την οικονομία και την αγορά. Η δημιουργία εθνικού πλούτου δημιουργεί αντίστοιχα προϋποθέσεις για το Δημόσιο να εισπράξει περισσότερα χρήματα». Ποιος τα λέει αυτά; Εύκολα θα μπορούσε να απαντήσει κανείς ότι είναι ο οποιοσδήποτε υπουργός της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ή άλλα ηγετικά στελέχη των κομμάτων τους. Ελα, όμως, που είναι οι απόψεις του Μ. Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς, όπως τις διατύπωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» στις 15.5.2016. Η ταύτιση της κυβέρνησης με το κεφάλαιο βγάζει μάτι και πρέπει να προβληματίζει τους εργαζόμενους.

Σάπιο

Από αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική της βελγικής κυβέρνησης για περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών και λοιπών επιβαρύνσεων με σκοπό τη μείωση του εργατικού κόστους έχει συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βελγικών επιχειρήσεων, η οποία, σε συνδυασμό με μία αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση των όρων πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, αναμένεται να δώσει ώθηση στις εξαγωγές και τις επενδύσεις τα προσεχή χρόνια, διαβλέποντας ωστόσο και έναν κίνδυνο για τις σχετικά ευνοϊκές προοπτικές των βελγικών επιχειρηματικών κλάδων από μία βραδεία και παραπαίουσα ανάκαμψη των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες αποτελούν τους κύριους εμπορικούς εταίρους του Βελγίου». Τα μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων είναι στρατηγική των κυβερνήσεων παντού στην ΕΕ, ως διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου. Ωστόσο, είναι τόσο σάπιο πια το σύστημά τους, που ό,τι μέτρο και να πάρουν - πάντα σε βάρος του λαού - δεν μπορούν να παρακάμψουν αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως «παραπαίουσα» πορεία της οικονομίας τους στο σύνολό της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1799 Πεθαίνει ο Γάλλος κωμωδιογράφος Πιερ Ογκιστέν Καρόν Ντε Μπομαρσέ, δημιουργός - μεταξύ άλλων - των έργων «Κουρέας της Σεβίλλης», «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» κ.ά.

1804 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύσσεται από τη Γερουσία αυτοκράτορας της Γαλλίας.

1821 Ο Νικηταράς, επικεφαλής μόλις 600 επαναστατών, κατατροπώνει δεκαπλάσια τουρκική δύναμη στα Δολιανά Κυνουρίας.

1828 Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοί Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης, με 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη πέφτουν ηρωικώς οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί.

1872 Γεννιέται ο Βρετανός μαθηματικός, φιλόσοφος και ειρηνιστής Μπέρτραντ Ράσελ. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950.

1911 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Γκούσταβ Μάλερ.

1932 Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία των ΤΤΤ, που διαρκεί τέσσερις μέρες. Από την πρώτη κιόλας μέρα της απεργίας, η κυβέρνηση Βενιζέλου απαντά με απολύσεις όσων πρωτοστάτησαν στην οργάνωσή της, ενώ δίνει εντολή στο Σύνταγμα Τηλεγραφητών του στρατού να αναλάβει τις θέσεις των απεργών. Η ρεφορμιστική ηγεσία των ΤΤΤ πρόδωσε την απεργία, που λύθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Σύντομα, οι συσχετισμοί θα άλλαζαν και οι «Τριατατικοί» θα αναδεικνύονταν σε ένα από τα πιο ισχυρά και μαχητικά συνδικάτα (μέσα από το οποίο έδρασε και ο κατόπιν ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης).

1941 Από τη Φολέγανδρο δραπετεύουν περίπου 120 κομμουνιστές εξόριστοι. Ανάμεσά τους οι Γ. Ερυθριάδης, Γ. Τρικαλινός και Π. Καραγκίτσης (Σίμος).

1947 Το Αρχηγείο Αγράφων του ΔΣΕ καταγγέλλει, συγκεκριμένα, σειρά από ωμότητες που διαπράχθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της υπαίθρου.

1966 Διάσκεψη των χωρών της Ευρώπης και ταυτόχρονη διάλυση του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας προτείνει η ΕΣΣΔ.

1972 Μετά από συναυλία λαϊκής μουσικής, που οργάνωσε η Ενωση Κρητών Φοιτητών, 200 περίπου φοιτητές συγκρότησαν αντιχουντική διαδήλωση στην οδό Πατησίων, τραγουδώντας «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η αστυνομία συλλαμβάνει 8 φοιτητές.

1974 Διεξάγεται η πρώτη πυρηνική δοκιμή της Ινδίας στην έρημο Ραγαστάν, με την ονομασία «Γελαστός Βούδας». Ετσι, η χώρα αυτή γίνεται η έκτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.

1993 Στο δεύτερο δημοψήφισμα στη Δανία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 56,8% ψηφίζει «ναι» και το 43,2% ψηφίζει «όχι». Στο πρώτο δημοψήφισμα που είχε γίνει στις 3 Ιούνη του 1992, το 50,7% είχε ψηφίσει «όχι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

2004 Πεθαίνει ο Αμερικανός ντράμερ της τζαζ Ελβιν Τζόουνς, μέλος του θρυλικού κουαρτέτου του σαξοφωνίστα Τζον Κολτρέιν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ