Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Η Αγκυρα συντηρεί την ένταση εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, πάντα υπό τα βλέμματα της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που αναπτύχθηκε σε αυτό με πρόσχημα το Προσφυγικό.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, και χτες τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα προχώρησαν σε νέο μπαράζ παραβάσεων και παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «BEYAZ FIRTINA». Ταυτόχρονα, κατά άλλες πηγές, το τουρκικό πλοίο ηλεκτρονικών υποκλοπών «CANDARLI», σε συνεργασία με 7 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, έστησαν ένα πλέγμα ηλεκτρονικών υποκλοπών στην καρδιά του Αιγαίου...

Παραπέρα, στο ίδιο πλαίσιο όξυνσης της έντασης στα Ελληνοτουρκικά, ο εισαγγελέας της Αγκυρας ζήτησε με έγγραφό του δικαστική συνδρομή από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αθήνα, ώστε να κινηθεί δικαστική διαδικασία αγωγής αποζημίωσης κατά πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τον οποίο κατηγορούν για την κατάρριψη τουρκικού «F-16» στις 8/10/1996. Από την καταγγελλόμενη κατάρριψη είχε σκοτωθεί ο Τούρκος κυβερνήτης του αεροσκάφους Ναΐλ Ερντογάν και είχε τραυματιστεί ο συγκυβερνήτης Οσμάν Τσιτσικλί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όπως δημοσιοποιείται από το ΑΠΕ, η πτήση του τουρκικού «F-16» στο Αιγαίο ήταν «εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας». Ο Ελληνας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας κατηγορείται ότι αναχαιτίζοντας το τουρκικό αεροσκάφος με αεροσκάφος τύπου «Mirage 2000», το κατέρριψε μέσα στα διεθνή χωρικά ύδατα, κάνοντας χρήση πυραύλου. Ο Ελληνας αξιωματικός κατηγορείται επίσης και για παράβαση νόμων του τουρκικού κράτους, όπως αυτοί της προστασίας της ανεξαρτησίας, της ενότητας, της ακεραιότητας και της ασφάλειας του τουρκικού κράτους...

Τη νομική διαδικασία κινεί η οικογένεια του νεκρού Τούρκου κυβερνήτη, με τη βοήθεια ενώσεων αποστράτων αξιωματικών και εθνικιστικών οργανώσεων της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, αυτή τη φορά στην υπόθεση ενεπλάκη και ο διασωθείς συγκυβερνήτης του τουρκικού αεροπλάνου, ο οποίος διεκδικεί επίσης αποζημίωση.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις ελληνικές αρμόδιες αρχές, δεν υπήρξε καμία κατάρριψη, αλλά η πτώση του τουρκικού αεροσκάφους οφείλεται σε ατύχημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ