Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανακοινώθηκε η απόφαση για την αγωγή χρυσαυγιτών βουλευτών εναντίον του Σ. Ζαριανόπουλου

Εν μέρει δεκτή έκανε την αγωγή των χρυσαυγιτών το δικαστήριο, δίνοντας πάτημα για... πανηγυρισμούς στη ναζιστική οργάνωση

Ανακοινώθηκε χτες η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο εκδίκασε την αγωγή για εξύβριση που κατέθεσαν τρεις χρυσαυγίτες βουλευτές σε βάρος του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ζητώντας αποζημίωση 25.000 ευρώ ο καθένας για «ηθική βλάβη».

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο από την εκδίκαση της υπόθεσης (15/5/2015), το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ' αριθμόν 3032/2016 απόφασή του, έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή που κατέθεσαν οι βουλευτές της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Α. Ματθαιόπουλος, Α. Γρέγος και Π. Ζησιμόπουλος και τους αναγνώρισε αποζημίωση 1.500 ευρώ στον καθένα.

Το δικαστήριο δεν κήρυξε προσωρινά εκτελεστή την απόφαση, διότι, όπως αναφέρει, «δεν αποδείχθηκε ότι συντρέχουν εξαιρετικοί προς τούτο λόγοι». Αλλωστε, η απόφαση είναι εφέσιμη και η υπόθεση θα έχει συνέχεια.

Η υπόθεση αφορούσε τη μήνυση και αγωγή για οικονομική αποζημίωση που είχαν καταθέσει οι τρεις βουλευτές της φασιστικής οργάνωσης, επειδή στις 24/10/2012 ο Σ. Ζαριανόπουλος, ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ενόψει της παρέλασης της 28ης Οκτώβρη και της απαίτησης των χρυσαυγιτών να συμμετέχουν στον εορτασμό, δήλωσε ότι οι ναζιστές της εγκληματικής ΧΑ είναι καθάρματα, βρωμίζουν τον τόπο και δεν έχουν καμιά θέση σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με την αγωγή που κατέθεσαν, ζητούσαν αρχικά αποζημίωση 150.000 ευρώ ο καθένας (τόσο αποτίμησαν τη «ύβρη» και το... «φόβο»). Στην πρώτη συζήτηση της αγωγής που έγινε στις 18/10/2013 μείωσαν τις απαιτήσεις τους στις 25.000 ευρώ ο καθένας.

Λίγους μήνες μετά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, λόγω αναρμοδιότητας, παρέπεμψε την υπόθεση σε άλλο δικαστήριο. Ετσι, η αγωγή εκδικάστηκε και πάλι στις 15/5/2015.

Αποκαλυπτικά τα πανηγύρια της ναζιστικής οργάνωσης...

Στην απόφασή του, που ανακοινώθηκε χτες, το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε ότι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο Σ. Ζαριανόπουλος ήταν πολιτική τοποθέτηση που αφορά συνολικά την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και όχι τους συγκεκριμένους βουλευτές προσωπικά.

Ετσι θεώρησε ότι «τελέστηκε η άδικη πράξη της εξύβρισης», καθώς, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης: «Στην προκείμενη περίπτωση αποτελεί συλλογικό εξυβριστικό χαρακτηρισμό για όλα τα άτομα της σχετικής ολότητας, δηλαδή για όλους τους βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής ο χαρακτηρισμός "καθάρματα" που "βρώμιζαν και βρωμίζουν τη χώρα", μεταξύ των οποίων και οι εν προκειμένω ενάγοντες».

Δηλαδή, υιοθέτησε την άποψη των χρυσαυγιτών ότι πρόκειται για εξύβριση να αποκαλείς με αυτόν τον τρόπο τους βουλευτές και τα στελέχη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, τη στιγμή που πρόκειται για οργάνωση η οποία ευθύνεται για δολοφονικές επιθέσεις, προπηλακισμούς, τραμπούκικες και υβριστικές συμπεριφορές σε βάρος κομμουνιστών, συνδικαλιστών, προσφύγων και μεταναστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χρυσή Αυγή έτρεξε να πανηγυρίσει, μιλώντας για «απόφαση σταθμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης κατά των υβριστών της Χρυσής Αυγής», προσθέτοντας ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη βάζει φραγμό στους συστηματικούς, εμπαθείς και καθ' έξιν συκοφάντες και υβριστές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου». Κατά τ' άλλα, το παίζουν θύματα και κυνηγημένοι!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ