Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σήμερα, Παρασκευή

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στις 6 μ.μ., εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «80 χρόνια από το Μάη του 1936. Οι ιστορικές συνθήκες της εποχής. Τα γεγονότα και η επίδρασή τους. Ο ρόλος και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Θα μιλήσουν:

-- Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ: «Βιέννη - Παρίσι - Οβιέδο - Μαδρίτη - Θεσσαλονίκη. Το κομμουνιστικό κίνημα στην πολυτάραχη δεκαετία του '30 - '39».

-- Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ: «Το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του Μάη του '36».

-- Ζήσης Λυμπερίδης, Γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ: «Ο Μάης του '36 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα γεγονότα. Ο ρόλος του ΚΚΕ. Συμπεράσματα - διδάγματα».

Αύριο, Σάββατο
  • Στις 11 π.μ. ιστορικός περίπατος στα βήματα των εργατών του Μάη του '36. Θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από τη διασταύρωση των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.
  • Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή τη δεκαετία του '30. Πείρα και διδάγματα για το σήμερα. Κριτήρια και προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

Θα μιλήσουν:

-- Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός: «Η πορεία του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή».

-- Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής: «Μάης '36. Διδάγματα και πείρα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Οροι και προϋποθέσεις της ανασύνταξης».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις:

-- «Η δουλειά στα σωματεία: Το παράδειγμα και η πείρα από τον κλάδο των καπνεργατών», από την Μαργαρίτα Αρβανιτάκη, υποψήφια διδάκτορα Ιστορίας.

-- «Στρατευμένος λαός και Μάης '36», από τον Γιώργο Χρανιώτη, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας.

-- «Μάης '36: Η αλληλεγγύη του λαού», από τον Κώστα Τζιάρα, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας.

-- «Οι γυναίκες της εργατικής τάξης βάζουν τη δική τους σφραγίδα στα γεγονότα του Μάη», από την Μαρία Τσολάκη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και αρχειακού υλικού.

Την Κυριακή 15/5
  • Στις 11 π.μ., εκδήλωση για τον Τάσο Τούση, στο Ασβεστοχώρι. Θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Στις 7.30 μ.μ., στη Ρωμαϊκή Αγορά, μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Θα παρουσιαστεί το έργο των Γ. Ρίτσου και Μ. Θεοδωράκη «Επιτάφιος».

Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μ. Ανδρουλιδάκης. Θα ερμηνεύσει η Ρ. Αντωνοπούλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες(10/5/2016)
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων(8/5/2016)
Πολύμορφες εκδηλώσεις για τον ηρωικό Μάη του '36(8/5/2016)
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων(6/5/2016)
Πολύμορφες εκδηλώσεις για το Μάη του '36(24/4/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org