Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσιες δραστηριότητες στο πλαίσιο του εργατικού δεκαήμερου

Η σημαντική συμβολή των ΚΟΒ στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση των πολύμορφων εκδηλώσεων ανοίγει δρόμους στη δουλειά της Οργάνωσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεκαήμερο πολύμορφων εκδηλώσεων, που οργανώνει η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ σε κάθε νομό της περιοχής, με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από την Πρωτομαγιά στο Σικάγο το 1886 και 80 χρόνων από τα γεγονότα του Μάη '36 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθούν τα ιστορικά γεγονότα και τα διδάγματά τους, οι αγώνες και οι θυσίες της εργατικής τάξης, η πρωτοπόρα δράση του Κόμματος στην πάλη για καλύτερους όρους ζωής, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά και να ξεδιπλωθεί πλούσια συζήτηση για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ με εργαζόμενους, λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να υπάρξει πλούσια συζήτηση για την ανάγκη οργάνωσης και ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, την ανάγκη να πάρει σάρκα και οστά η Λαϊκή Συμμαχία απέναντι στα μονοπώλια, την εξουσία και το κράτος τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων οργανώθηκε από τις ΚΟΒ και ειδικά τις κλαδικές. Μπροστά στις εκδηλώσεις, προηγήθηκε συζήτηση στους χώρους δουλειάς, μέσα σε απαιτητικές συνθήκες, όπου ταυτόχρονα γινόταν προσπάθεια για την προετοιμασία της απεργίας και στη συνέχεια για την επιτυχία της τριήμερης απεργιακής μάχης ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό.

Οι ΚΟΒ ανέλαβαν σε μεγάλο βαθμό την προετοιμασία, το πρόγραμμα των πολύμορφων εκδηλώσεων, το στήσιμο, τις ξεναγήσεις στην έκθεση στην Πάτρα με θέμα «Τα πρώτα βήματα και οι πρώτες μάχες της εργατικής τάξης», τις ομιλίες και τις βιβλιοπαρουσιάσεις. Ιδιαίτερη δουλειά έγινε από τις Οργανώσεις για να συγκεντρωθεί αρχειακό υλικό, φωτογραφίες κ.λπ. για τις εκθέσεις με θέμα «Το καπνεργατικό κίνημα στο Αγρίνιο από το 1900 έως το 1936» και «Η πάλη των σταφιδεργατριών και της φτωχής αγροτιάς στο Αίγιο τη δεκαετία του '30», προκειμένου να αναδειχθούν τα τοπικά ιστορικά γεγονότα από τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, τη δράση του Κόμματος στην περιοχή.

Από την έκθεση με τίτλο «Τα πρώτα βήματα και οι πρώτες μάχες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα
Από την έκθεση με τίτλο «Τα πρώτα βήματα και οι πρώτες μάχες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα
Το δεκαήμερο είναι σε εξέλιξη, ωστόσο είναι ήδη φανεροί οι δρόμοι που ανοίγουν μέσα από μια τέτοια πολύμορφη δραστηριότητα.

Στις βιβλιοπαρουσιάσεις της μπροσούρας με τα υλικά από τη Διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, το ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», ζωηρή είναι η κουβέντα όχι μόνο γύρω από τα ιστορικά γεγονότα, αλλά κυρίως για τις εξελίξεις, τους αγώνες και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ σημαντικές πλευρές φωτίστηκαν και με βάση τη δουλειά μπροστά στην απεργία.

Αντίστοιχα στις ομιλίες, στην Πάτρα για την ανεργία και τα 5μηνα, στο Αγρίνιο για την πείρα από τους μεγάλους αγώνες των οικοδόμων, αναπτύχθηκε προβληματισμός για το ποια είναι η λύση, αν μπορεί να εκλείψει η ανεργία, πώς αντιμετωπίζεις το ότι πολλοί σήμερα λένε πως έτσι άσχημη που είναι η κατάσταση οι λίγοι μήνες δουλειάς κάτι είναι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την έκθεση στην Πάτρα, η οποία συγκίνησε, έδειξε ότι «ερχόμαστε από πολύ μακριά και τραβάμε πολύ μακριά»...

Η ταινία «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» συγκεντρώνει ιδιαίτερα θετικά σχόλια, καθώς πρόκειται για μια περίοδο άγνωστη για το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ και ταυτόχρονα ξετυλίγεται συζήτηση για τις συνθήκες ζωής και δουλειάς των μεταναστών, την ανάγκη της κοινής πάλης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Το δεκαήμερο ολοκληρώνεται στην Πάτρα σήμερα και αύριο με το διήμερο του Εργατικού Τομέα της ΚΝΕ, με πλούσιο πρόγραμμα, συζητήσεις για τις εξελίξεις, για την κατάρτιση, εκθέσεις, παρουσίαση ολόκληρου του «Επιτάφιου» του Γ. Ρίτσου και συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Στόχος είναι η πλατιά συζήτηση με νέους εργαζόμενους και ανέργους, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, εκείνους που «με τη γερή τους την καρδιά πάνε ορθοπατώντας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org