Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σκληραίνει το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι στις πλάτες προσφύγων και λαών

Η συμφωνία για το Μεταναστευτικό δεν είναι «νεκρή» διαμηνύει η Κομισιόν

Eurokinissi

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε ένα «παιχνίδι» λέξεων και εντυπώσεων καταφεύγουν η λυκοσυμμαχία της ΕΕ και η καπιταλιστική Τουρκία, καθώς το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι που ξεκίνησαν με φόντο την «αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών» σκληραίνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εκατομμύρια των προσφύγων αλλά και των λαών που επηρεάζονται.

Πολλά αστικά επιτελεία έσπευσαν να ερμηνεύσουν την προχτεσινή αναφορά του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι «για την ώρα δεν μπορούμε να αρχίσουμε» (την εφαρμογή της συμφωνίας που θα καταργεί τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες) ως «εμπλοκή» στη συμφωνία των δύο πλευρών. Ωστόσο, η συμφωνία δεν είχε ποτέ οριστικοποιηθεί, αφού και η έκθεση γνωμοδότησης της ΕΕ που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη βδομάδα προέβλεπε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνη. Οι δηλώσεις Σουλτς έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος διαμήνυσε ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να κάνει αλλαγές στη νομοθεσία «κατά της τρομοκρατίας» (σ.σ. «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία και βιομετρικά διαβατήρια φαίνεται ότι αποτελούν τα βασικότερα σημεία τριβής) και συμπλήρωσε: «Ολες οι συμφωνίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, βασισμένες στην εμπιστοσύνη, στην καλή θέληση, στην ανάληψη ευθυνών αλλά και πολιτικού ρίσκου, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πολύ επικίνδυνη (κρίσιμη) συγκυρία. Η επίσκεψή μου (στις Βρυξέλλες) αφορά το να (μπορέσουμε να) δούμε την ίδια εικόνα, που περιλαμβάνει πολλές δυσκολίες, αλλά και επίσης να προσπαθήσουμε να ψάξουμε αν υπάρχουν διέξοδοι».

Επίσης, παράπονα διατύπωσε και πάλι ο Ερντογάν ότι τα ...υπεσχημένα 3 δισ. ευρώ για τους «πρόσφυγες» δεν έχουν ακόμα φτάσει.

Χτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «επιμένουμε στη σημασία να εκπληρωθούν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αν όχι, η συμφωνία αυτή δεν θα δει το φως της ημέρας». Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ξεκαθάριζε ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν είναι «νεκρή» μετά την άρνηση της Αγκυρας να αλλάξει την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της και ότι οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται για την κατάργηση της βίζας.

Από τη μεριά της Γερμανίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ανέφερε πως «η μπάλα είναι στην περιοχή της Τουρκίας», ενώ ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε: «Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία... Αν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θέλει ή δεν μπορεί να τις εφαρμόσει, δεν θα μπορέσουμε να καταργήσουμε τη βίζα». Πάντως, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, υπερασπίζεται τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Σημειώνουμε ότι, προχτές, και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία - Μαργκάγιο, είχε χαρακτηρίσει «δουλειά στο γόνατο» τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Στο επίκεντρο ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»

Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία, ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ύψωσε χτες ξανά τους τόνους απέναντι στις Βρυξέλλες. Επαναλαμβάνοντας διαρκώς τις τελευταίες μέρες ότι η «Δύση» και οι «εταίροι μας» «έχουν αφήσει την Τουρκία μόνη της να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία» (εκφράζοντας δυσφορία για τις διαφωνίες και ως προς την «αντιμετώπιση» του ΡΚΚ και ως προς την τακτική στη Συρία), χτες ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουν ότι εκείνοι έχουν το δικαίωμα (να αντιπαλέψουν την τρομοκρατία) αλλά αυτό το ίδιο το θεωρούν πολυτέλεια και μη αποδεκτό για εμάς. Θα το πω καθαρά: Αυτό λέγεται υποκρισία».

Πρέπει να είναι καθαρό πως όχι μόνο το παζάρι μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών δεν έχει σταματήσει, αντίθετα, δυναμώνει, αποκτώντας μάλιστα διαρκώς νέες διαστάσεις, με κάθε πλευρά να ενισχύει την αποφασιστικότητα με την οποία υπερασπίζεται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της, σε μια σειρά από θέματα. Το ζήτημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» μπαίνει στο τραπέζι της μεταξύ τους «διαπραγμάτευσης» σε μια περίοδο που οι ευρύτερες εξελίξεις γύρω από τη Συρία και οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται.

Επίσης, είναι φανερό ότι τη δική τους επίδραση θα έχουν και οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, μετά την παραίτηση Νταβούτογλου και τις διεργασίες στο ΑΚΡ. Μόλις πριν από μερικές μέρες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αλλαγή του Τούρκου πρωθυπουργού, δήλωσε ότι «είναι λίγο νωρίς να το προσδιορίσουμε αυτό, αν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο και, αν ναι, τι είδους... Προφανώς θα συζητήσουμε πρώτα με τις τουρκικές αρχές πώς θα προχωρήσουμε μπροστά».

Χτες, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επιτρέψει για ένα εξάμηνο τη διενέργεια ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν, που είχαν ζητήσει 5 χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ