Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΓΚΟΡΥΤΣΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Εκδήλωση του ΚΚΕ για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Ασβεστες οι μνήμες της ανωτερότητας του σοσιαλισμού σε εκείνους που τον έζησαν

«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου». Με έκθεση φωτογραφικού - ιστορικού υλικού που αναδείκνυε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού πλαισιώθηκε η εκδήλωση
«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου». Με έκθεση φωτογραφικού - ιστορικού υλικού που αναδείκνυε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού πλαισιώθηκε η εκδήλωση
Την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του καπιταλισμού ανέδειξε η εκδήλωση για την 9η Μάη που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 9/5 η ΚΟ Ασπροπύργου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον οικισμό των Ποντίων, Γκορυτσά Ασπροπύργου, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον και τη συγκίνησή τους, αφού πρόκειται για ανθρώπους που έζησαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και κρίνουν τις κατακτήσεις της από την ίδια τους τη ζωή. Στη συνείδησή τους επιβιώνουν ακόμα η προσφορά και οι κατακτήσεις του σοσιαλιστικού συστήματος, που καμιά προπαγάνδα δεν μπορεί να σβήσει. Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και χαιρέτισε η Ελένη Γερασιμίδου, αναδεικνύοντας την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε στην ΕΣΣΔ σε όλη την εργατική τάξη του κόσμου, αλλά και τη συμβολή του ποντιακού ελληνισμού στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Η Ελένη Γερασιμίδου αναφέρθηκε στην οργανωμένη προσπάθεια της ΕΕ να εξισώσει το ναζισμό με τον κομμουνισμό. Απαντώντας στη βρώμικη προπαγάνδα, η πρώην βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι οι λαοί δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ τη σπουδαία μέρα της 9ης Μάη, τη νίκη απέναντι στην πιο βάρβαρη και σκληρή έκφραση του καπιταλισμού, που «σαν το δράκο που χαροπαλεύει βαράει όπου μπορεί, αλλά στο τέλος θα πεθάνει...». Κλείνοντας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι λαοί γνωρίζουν. Ο,τι κι αν κάνουν, όσο κι αν προσπαθούν να τους απογοητεύσουν, να τους απομακρύνουν, κάποια στιγμή θα καταλάβουν τη δύναμή τους. Ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά φασισμός».

Η Ελένη Γερασιμίδου
Η Ελένη Γερασιμίδου
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο, ενώ στο χώρο λειτούργησε φωτογραφική και ιστορική έκθεση.

Ασύγκριτη η ανωτερότητα του σοσιαλισμού

Στην ομιλία του, ο Θ. Χιώνης ανέφερε πλήθος στοιχείων που τεκμηριώνουν ότι η νίκη της Σοβιετικής Ενωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της, με ηγέτη τον Στάλιν, αποτελεί μια αθάνατη εποποιία που στηρίχτηκε στα τεράστια πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Οπως είπε, η Σοβιετική Ενωση νίκησε, με συμβολή παγκόσμιας σημασίας, γιατί είχε διανύσει 20 χρόνια συνειδητής σχεδιασμένης οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Πρόσθεσε ότι ο λαός της, ο Κόκκινος Στρατός υπερασπίζονταν το γεγονός ότι οι εργάτες, οι άμεσοι παραγωγοί του πλούτου είχαν τα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, τα μέσα παραγωγής και κάτω από ενιαίο πανεθνικό σχεδιασμό κατακτούσαν βήμα - βήμα μια καλύτερη ζωή.

Αναφερόμενος στις κατακτήσεις του σοβιετικού λαού σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Ο ημερήσιος εργάσιμος χρόνος ήταν σταθερός για όλους και δεν ξεπερνούσε τις 41 ώρες τη βδομάδα, όταν σήμερα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο επικρατεί μια ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις και ο χρόνος εργασίας καθορίζεται με βάση την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.


Δεν υπήρχαν άνεργοι, όταν σήμερα μετά από τόσα χρόνια σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η ανεργία με αυξομοιώσεις είναι σταθερό φαινόμενο και αντί οι δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης να αξιοποιούνται προς όφελος των εργαζομένων, δουλεύοντας όλοι λιγότερο και απολαμβάνοντας περισσότερα, μέσα στο πλαίσιο του σάπιου συστήματος προκαλούν κι άλλη ανεργία.

Υπήρχε δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας για όλους, όταν σήμερα μετά από τόσα χρόνια σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο "εύχεσαι" να έχεις την υγεία σου, ενώ όταν χρειαστεί είσαι αντιμέτωπος με την υποβάθμιση υπηρεσιών Υγείας ή βάζεις βαθιά το χέρι την τσέπη.

Η ασφάλιση, η σύνταξη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν αποκλειστικά υποχρέωση του κράτους χωρίς δαπάνη των εργαζομένων.

Από τη δεκαετία του 1920 στη Σοβιετική Ενωση τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης διαμορφώνονταν στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, όταν σήμερα μετά από τόσα χρόνια σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η Ασφάλιση είναι ή μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση, αρμέγοντας και αφήνοντας ξεκρέμαστους εργαζόμενους και συνταξιούχους όπως με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τσακίζει ό,τι είχε μείνει όρθιο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στη Σοβιετική Ενωση υπήρχε δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους, όταν σήμερα μετά από τόσα χρόνια η μόρφωση των παιδιών υποβαθμίζεται και μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

Ο Θοδωρής Χιώνης
Ο Θοδωρής Χιώνης
Δεν υπήρχε οικογένεια χωρίς σπίτι, με νερό - ρεύμα - θέρμανση σε πολύ χαμηλές τιμές, χωρίς δάνεια και τράπεζες, όταν σήμερα μετά από τόσα χρόνια σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο υπάρχουν άστεγοι, όταν όλα αυτά τα χρυσοπληρώνουμε, ενώ όσοι έχτισαν ένα σπίτι το πληρώνουν στο κράτος ή κινδυνεύει να τους το πάρει η τράπεζα.

Στη Σοβιετική Ενωση εξασφάλιζαν τις καλύτερες τουριστικές περιοχές για τους εργαζόμενους και κατασκεύαζαν τουριστικές υποδομές για δωρεάν διακοπές, ενώ σήμερα στην Ελλάδα με χιλιάδες νησιά και παραλίες οι διακοπές γίνονται άπιαστο όνειρο για όλο και περισσότερους εργαζόμενους».

Ο Θ. Χιώνης αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοπόρα συμμετοχή των Ελλήνων και ειδικά των Ποντίων στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, που δίνει απάντηση στη μαύρη προπαγάνδα αστών και οπορτουνιστών.

Οπως είπε «η φτωχολογιά των Ελλήνων της ΕΣΣΔ, εργάτες και αγρότες μετείχαν ενεργά και μαζικά στην Οχτωβριανή Επανάσταση, αναδείχθηκαν στα όργανα της σοβιετικής εξουσίας, είχαν από τα υψηλότερα ποσοστά ένταξης στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Υπήρξαν πρωτοπόροι στην κολεκτιβοποίηση, όπως π.χ. η σταχανοβίτισσα Πάσα Αγγελίνα, που αργότερα εκλέχθηκε και βουλευτίνα του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Σημαντική ήταν συνολικά η συμμετοχή των γυναικών στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της Σοβιετικής Ενωσης, σε μια περίοδο που στην Ελλάδα ακόμα δεν είχαν το δικαίωμα της ψήφου στις εθνικές εκλογές!

Στη διάρκεια του πολέμου, οι Ελληνες της ΕΣΣΔ πολέμησαν στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού, στο παρτιζάνικο κίνημα και στη μάχη της παραγωγής στα μετόπισθεν, κατά του φασισμού. Χιλιάδες ήταν οι Ελληνες που στις 9 Μάη 1945 βρίσκονταν στις μάχιμες μονάδες του Κόκκινου Στρατού, που σφράγισαν στο Βερολίνο την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Βεβαίως, οι ταξικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1930 υπήρξαν σφοδρότατες και η σοβιετική εξουσία πήρε μέτρα, τα οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν είχαν χαρακτήρα εθνικό - όπως ισχυρίζονται σήμερα κάποιοι δήθεν ιστορικοί, εργολάβοι του αντικομμουνισμού, κάνοντας λόγο ακόμα και για "γενοκτονία" - αλλά βαθύτατα ταξικό: Εναντίον εκείνων που επεδίωκαν να αποκαταστήσουν την εξουσία των εκμεταλλευτών - και μάλιστα λίγο πριν το ξέσπασμα του Β' ιμπεριαλιστικού Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμα και ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα είχε παραδεχθεί στα απομνημονεύματά του πως "η κάθαρση (της περιόδου 1936 - 1939) καθάρισε τη χώρα και την εξασφάλισε από την προδοσία".

Βεβαίως, οι γελοίοι ισχυρισμοί περί "γενοκτονίας" καταρρίπτονται πρώτα απ' όλα από τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία, αφού οι ελληνικοί πληθυσμοί, όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντιθέτως αυξάνονται και με μεγαλύτερους μάλιστα ρυθμούς από ό,τι ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΣΣΔ στο διάστημα πριν και μετά τον πόλεμο. Η πλέον όμως τρανταχτή απόδειξη έρχεται και πάλι από την ίδια την πορεία των ελληνικών πληθυσμών στην ΕΣΣΔ, από το ότι προόδευσαν σε κάθε σχεδόν τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας: Στην εργασία, στην Επιστήμη, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, παντού.

Πόσοι γνωρίζουν σήμερα ότι ένας από τους πρωτοπόρους που άνοιξαν το δρόμο για την πρώτη πτήση του ανθρώπου στο διάστημα ήταν Ελληνας και "Ηρωας της Σοβιετικής Ενωσης"; Οτι ο διευθυντής του Θεάτρου "Μπολσόι", ο διευθυντής της κρατικής ορχήστρας της Σοβιετικής Ενωσης, ο μουσικός που επιμελήθηκε την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Επιστημονικού Κινηματογράφου και πόσοι άλλοι ήταν όλοι Ελληνες Πόντιοι της Σοβιετικής Ενωσης;..».

Αναφερόμενος στην ανατροπή του Σοσιαλισμού, ο Θ. Χιώνης τόνισε ότι αυτή «σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνει ιστορικά τον καπιταλισμό, αλλά το αντίθετο. Η Σοβιετική Ενωση φυσικά είχε αδυναμίες και αντιμετώπιζε μια σειρά προβλήματα στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, ειδικά μετά τις τεράστιες καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το θέμα ήταν ότι αυτά αντί να αντιμετωπιστούν βαθαίνοντας τις νέες, τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, πάνω στις οποίες βασίζονταν οι κατακτήσεις και η εποποιία της Αντιφασιστικής Νίκης, διάλεξαν λάθος λύσεις. Προβλήματα του σοσιαλισμού πήγαν να τα λύσουν με συνταγές του καπιταλισμού. Αυτό είναι που δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ οι εγγενείς δυνατότητες του σοσιαλισμού είναι τεράστιες».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org