Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - ΗΠΑ
Με το βλέμμα στους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς

Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, στο πλαίσιο επιδίωξης της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, συναντήθηκε χτες, το πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, Στ. Σέλιγκ, και με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Β. Νούλαντ.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς», τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης , ο Ν. Παππάς στο πλαίσιο της συνάντησης με το Τζακ Λιού. Παράλληλα, ενημέρωσε για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και για το νέο «αναπτυξιακό νόμο» που στοχεύει στην «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση της συγκυβέρνησης.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, σχετικά με τη συνάντηση με τον Στ. Σέλιγκ «η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε μια χώρα αξιόπιστο οικονομικό εταίρο, η οποία είναι σε θέση πλέον να εγγυηθεί ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον εμπορικών συναλλαγών». Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν «οι εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ, τον αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και θέματα που αφορούν στις φαρμακευτικές εταιρείες (ληξιπρόθεσμες οφειλές, νοσοκομειακό claw back, τιμολογήσεις και πατέντες)». Στην κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως ο αξιωματούχος των ΗΠΑ ενημερώθηκε από τον Ν. Παππά σχετικά με «τις θετικές ειδήσεις» για το κλείσιμο της «αξιολόγησης».

Ταυτόχρονα, «καίριας σημασίας» ζήτημα είναι «η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα για το Προσφυγικό, τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ενεργειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή», επισημαίνει η συγκυβέρνηση σχετικά με τη συνάντηση της Β. Νούλαντ με τον Ν. Παππά. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «τονίστηκε από την αμερικανική πλευρά η σημασία που έχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της χώρας μας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ, αλλά και της ενεργού συμβολής της στη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ενεργειακής συνεργασίας.

Τη ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου, Τζ. Φέρμαν, έκανε παρέμβαση για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους. Μιλώντας, στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», τονίζει: «Οι προσδοκίες του μέλλοντος είναι κεντρικής σημασίας. Οταν μια επιχείρηση ή μια χώρα κουβαλάει ένα βάρος χρέους το οποίο έχει γίνει ασήκωτο, επηρεάζει το ερώτημα τού τι θα γίνει μελλοντικά με αυτό το βάρος χρέους. (...). Οσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τόσο το καλύτερο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, δεν υπάρχει καμία βιώσιμη λύση των προβλημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ