Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Εντείνονται οι διεργασίες για ανασύνθεση του χώρου της

Σε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη προχωρά η Δημοκρατική Συμπαράταξη το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο θα λειτουργήσουν «workshops» («εργαστήρια») με θέματα Οικονομία, Κράτος - Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Ευρώπη, Κοινωνικό Κράτος, Πολιτικό Σύστημα και Περιβάλλον - Ποιότητα ζωής. Την Κυριακή θα εγκριθεί η διακήρυξη με τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις.

Για την προετοιμασία της Συνδιάσκεψης, χτες συνεδρίασε το Κεντρικό Συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ σήμερα συνεδριάζει η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Το Κεντρικό Συντονιστικό κατέληξε σε κείμενο, σύμφωνα με το οποίο «η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρά αποφασιστικά στον προγραμματικό εκσυγχρονισμό, την οργανωτική ανασυγκρότηση του χώρου με κεντρικό στόχο την ισχυροποίησή της σε όλη την κοινωνία (και τα κοινωνικά κινήματα)».

Εξηγεί ότι «Το πολιτικό σχέδιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιδιώκει την ενίσχυση ενός αυτόνομου και αυτοδύναμου ρόλου μιας ισχυρής, δημοκρατικής, σοσιαλιστικής Παράταξης απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ, όσο και απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό, τη δημαγωγία, τον κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Κάλεσμα Γεννηματά

Με άρθρο της στην ιστοσελίδα «Rizopoulos post», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, απευθύνει κάλεσμα επανασυσπείρωσης στελεχών τους που απομακρύνθηκαν το προηγούμενο διάστημα: «Θέλω να απευθυνθώ προσωπικά σε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες και ιδιαίτερα εκείνους που, μέσα στην πορεία των χρόνων από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, συμπορεύτηκαν για πολύ ή λίγο με το ΠΑΣΟΚ και να τους απευθύνω ένα πατριωτικό δημοκρατικό κάλεσμα:

Ελάτε να το πάρουμε από την αρχή. Ελάτε να συγκροτήσουμε το δημοκρατικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης (...) να ενώσουμε ευρύτερες δυνάμεις και να ανοίξουμε πανιά για το μέλλον. Να σηματοδοτήσουμε την επιστροφή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης στο πολιτικό προσκήνιο ως της μόνης πολιτικής δύναμης που μπορεί να ενώσει, να συνθέσει, να εξισορροπήσει».

Παρέμβαση Βενιζέλου

Σημειωτέον, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», θύμισε, δίνοντας το δικό του στίγμα στην υπόθεση ανασύνθεσης του χώρου τους, ότι στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2015 πρότεινε «την ιδέα μιας πολύ μεγάλης συσπείρωσης του μεσαίου χώρου, του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου, που περιλαμβάνει και την κεντροαριστερά βεβαίως, σοσιαλδημοκρατία, οικολόγους, πολιτικά φιλελεύθερους, οι οποίοι είναι προοδευτικοί. Με λίγα λόγια περιλαμβάνει όλους όσοι ανήκουν στη λεγόμενη προοδευτική συμμαχία σοσιαλιστών και δημοκρατών, που λειτουργεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που υπερβαίνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και έχει μέσα κόμματα όπως το Ποτάμι για παράδειγμα ή το δημοκρατικό κόμμα του Ρέντσι στην Ιταλία».

Σε αυτό το σχήμα δεν απέκλεισε συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ - «εφόσον δηλώνει ευρωπαϊκή δύναμη, έχει θέση σε ένα τέτοιο σχήμα» - ωστόσο χαρακτήρισε «ιστορικά άδικο και αναποτελεσματικό η ιθύνουσα δύναμη μιας τέτοιας μεγάλης εθνικής συνεργασίας για την υπέρβαση της κρίσης να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Εκανε, δε, και την εξής επισήμανση: «Πρέπει να δούμε και τις αντιφάσεις τις τεράστιες των άλλων χώρων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ μιλήσαμε, αλλά και η ΝΔ έχει τεράστιες αντιφάσεις».

Εξήγησε, αναπτύσσοντας ένα σενάριο στήριξης της κυβέρνησης και από κύκλους της ΝΔ: «Το θέμα με τη ΝΔ είναι άλλο, το θέμα είναι ότι υπάρχει ένας, ας το πούμε έτσι, αθέατος και ανεπίσημος τρίτος εταίρος στην κυβέρνηση (...) Η κυβέρνηση δεν έχει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ (...) Εγώ βλέπω ότι υπάρχει και μία τρίτη διάσταση στην κυβέρνηση (...) προέρχεται σαφώς από το χώρο της συντήρησης, της λεγόμενης αντιμνημονιακής, από αδράνεια αντιμνημονιακής δεξιάς»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ