Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βδομάδα διεργασιών εντός των δεσμεύσεων σε ΕΕ - ΝΑΤΟ

Σειρά επαφών και συζητήσεων για το Προσφυγικό ξεκινά από αύριο η κυβέρνηση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις 7/3 και πάντα εντός των δεσμεύσεών της απέναντι στις πρόσφατες αποφάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, που εντείνουν παραπέρα το πρόβλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, που περιοδεύει σε χώρες των Βαλκανίων για την προετοιμασία της Συνόδου. Αύριο, επίσης, με το ίδιο θέμα, θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο.

Την Παρασκευή συγκαλείται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός με στόχο να συμφωνήσει με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα σε μια «εθνική γραμμή» ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Την Παρασκευή, εξάλλου, το θέμα του Προσφυγικού θα απασχολήσει και τις επαφές που θα έχει στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, «βασικοί άξονες» των θέσεων που προετοιμάζει η κυβέρνηση είναι «η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάστασης προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα».

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, πρόσθεσε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους εταίρους της και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό διαθέσιμο μέσον σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών».

Ακόμα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «έχει καταθέσει στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ύψους 480 περίπου εκατομμυρίων, με τις αναλυτικές ανάγκες σε προσωπικό, τεχνική βοήθεια και υλικά» και παρακολουθεί στενά τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, «προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους»...

Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «η Ελλάδα (...) δεν μπορεί να προσφύγει η ίδια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εχουν διατυπωθεί σκέψεις από κάποιους ξένους διπλωμάτες, προκειμένου, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί και αυτό το εργαλείο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ