Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μπροστά σε διπλωματική «αναδίπλωση»;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ.--

Διπλωματική «αναδίπλωση» των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων», ενόψει μεταπολεμικών ανταλλαγμάτων στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, παρατηρήθηκε χτες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στα πλαίσια των συναντήσεων κορυφής Βρετανίας - Γαλλίας και Ιταλίας - Πορτογαλίας, ενώ η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, με αντιτιθέμενες απόψεις από Αθήνα και Βρυξέλλες, κάνει λόγο για «ενδεχόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής», γεγονός που «δεν αποκλείει» ούτε η Κομισιόν.

Ετσι, η Γαλλία επιμένει στους «ενδοιασμούς», αλλά με περισσότερη «ευελιξία», ενόψει των μυστικών συναλλαγών για τα γεω-οικονομικά οφέλη από τον πόλεμο, η Βρετανία επιχειρεί μια «προσέγγιση» προς τις γαλλο-γερμανικές «επιφυλάξεις», κάνοντας λόγο για την «αναγκαιότητα του ΟΗΕ», ενώ η Ιταλία του Σ. Μπερλουσκόνι δημαγωγεί, με άκρατο φιλοαμερικανισμό και «διάσταση απόψεων» από τη «φίλη» Ρωσία, υπέρ του πολέμου, επιβεβαιώνοντας την «υγιή διαφορά απόψεων» με Γαλλία και Γερμανία.

Κανείς, βέβαια, δεν τολμά να εκφραστεί ανοιχτά «πριν» από τις σημερινές ανακοινώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κ. Πάουελ στον ΟΗΕ. Η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ προαναγγέλλει «ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής» της ΕΕ για το Ιράκ, με «επιτακτικότητα» από Αθήνα και «πιθανολογήσεις» από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών που «προεδρεύουν» από Βρυξέλλες. Από την πλευρά της η Κομισιόν «δεν αποκλείει» τέτοιο «ενδεχόμενο».

Με δεδομένη την αντίθεση στον πόλεμο πάνω από το 80% της ευρωπαϊκής «κοινής γνώμης», η ευρωπαϊκή διπλωματία κινήθηκε χτες προκαταρκτικά ενόψει των σημερινών αμερικανικών ανακοινώσεων στον ΟΗΕ. Ο απόηχος αυτών των «αναδιπλώσεων», αποκαλύπτεται, χαρακτηριστικά, από τις αντιφατικές δηλώσεις της ελληνικής διπλωματίας, που προεδρεύει «δικέφαλη» του Συμβουλίου της ΕΕ. Ετσι, ενώ η «επίσημη γραμμή» από Αθήνα πρόβαλλε τις (...) «προσπάθειες» της Ελληνικής Προεδρίας για ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου, η παράλληλη διοχέτευση «ενημέρωσης» από «κύκλους της προεδρίας» του υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες (...) «ξεφούσκωνε» κατά τη διάρκεια της ημέρας την «επιτακτικότητα» της Συνόδου Κορυφής, μεταθέτοντας «για αργότερα» ενδεχόμενη σύγκλησή της.

Η Κομισιόν, χτες το μεσημέρι, προσπάθησε να βάλει μια κάποια τάξη, και ο εκπρόσωπος Τύπου Τζ. Φολ δήλωσε ότι «η Ελληνική Προεδρία δε θα λάβει καμία απόφαση πριν τη σημερινή παρέμβαση του Αμερικάνου ΥΠΕΞ Κ. Πάουελ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η Κομισιόν «δεν αποκλείει» τη σύγκληση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, επιβεβαιώνει τις «επαφές» της Ελληνικής Προεδρίας, με τους εταίρους «που προχωρούν καλώς», αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζ. Φολ «δεν είναι δυνατόν να συγκαλέσεις μια Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να γνωρίζεις τι πρέπει να συζητηθεί και τι αποτελέσματα πρέπει να επιτευχθούν», και εξάλλου, αν συγκληθεί, θα πρέπει να είναι στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή αυτό των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η Κομισιόν εξέφρασε χτες και «ανησυχία για την τιμή του πετρελαίου», ενόψει του πολέμου στο Ιράκ. Ολες οι οικονομικές «προβλέψεις» της Κομισιόν για το τρέχον έτος, έχουν γίνει στη βάση τιμής πετρελαίου «24 δολάρια το βαρέλι». Χτες η τιμή JPE στο Λονδίνο ήταν 30,20 δολάρια το βαρέλι. Στο επόμενο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ (17/18 Φλεβάρη) αναμένεται «διεξοδική» συζήτηση για τις «επιπτώσεις» ενδεχόμενου πολέμου στο πετρέλαιο και τον τουρισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ