Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Προσφυγικό στο επίκεντρο διεργασιών και διαβουλεύσεων

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας τη Δευτέρα

Αρχίζουν σήμερα με πιο εντατικούς ρυθμούς οι διεργασίες προετοιμασίας της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας τη Δευτέρα, 7/3, για το Προσφυγικό, με δηλωμένη την προσήλωσή της στις πρόσφατες αποφάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, που επιτείνουν το πρόβλημα.

Ετσι, σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συναντιέται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, που επισκέπτεται την Αθήνα στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες των Βαλκανίων για την προετοιμασία της Συνόδου. Θα ακολουθήσει επίσκεψη του Ντ. Τουσκ και στην Τουρκία. Σήμερα, επίσης, για το ίδιο θέμα, συνεδριάζει και το υπουργικό συμβούλιο.

Αύριο συγκαλείται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός, με στόχο να συμφωνήσει με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα σε μια «εθνική γραμμή» ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Αύριο, εξάλλου, το θέμα του Προσφυγικού θα απασχολήσει και τις επαφές που θα έχει στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου της Δευτέρας είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα - Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, «βασικοί άξονες» των θέσεων που προετοιμάζει η κυβέρνηση είναι «η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάστασης προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο πρωθυπουργός, προκειμένου να τον ενημερώσει για την αυριανή σύσκεψη, έκανε καθαρό ότι αυτή, με το περιεχόμενο που της δίνουν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, είναι άνευ νοήματος. Οπως τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, η εν λόγω σύσκεψη θα είναι ένα ευχολόγιο, από το οποίο δεν μπορεί να προκύψει ούτε λύση, ούτε ενιαία - «εθνική» στρατηγική, από τη στιγμή που το ΚΚΕ έχει διαμετρικά αντίθετες απόψεις και προτάσεις με την κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα, τα οποία τάσσονται υπέρ της πιστής εφαρμογής των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι οποίες και εντείνουν το πρόβλημα.

Με αυτό το δεδομένο, ο Δ. Κουτσούμπας θα συμμετάσχει στη σύσκεψη της Παρασκευής, προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ