Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ»
Ραμμένο στα ζητούμενα του κεφαλαίου για θωράκιση των τραπεζών

Η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη «διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά», «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» και η «παροχή κινήτρων» για την επιστροφή κεφαλαίων, είναι τα «μεγάλα στοιχήματα» που καλείται να «κερδίσει» η κυβέρνηση, όπως έκανε σαφές η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σε συνεδρίαση για το νομοσχέδιο για τα «συστήματα εγγύησης καταθέσεων».

Σύμφωνα με την ίδια, το νομοσχέδιο «ολοκληρώνει την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις νέες αυστηρότερες διατάξεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού δικαίου που υιοθετήθηκαν σε συνέχεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης 2007 - 2009. Θωρακίζεται ακόμα περισσότερο το τραπεζικό σύστημα από ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις». Η ίδια σημείωσε ότι το Δεκέμβρη υπήρξε «μία μικρή επάνοδος καταθέσεων με αύξηση 1,15 δισ. ευρώ» και προέβλεψε ότι «θα επανέρθουμε στην κανονικότητα σε 2 - 3 χρόνια, διότι τα τελευταία 6 χρόνια οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 114 δισ. ευρώ».

Συνοπτικά, όσον αφορά στο νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις για την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ προβλέπουν ότι «το όριο κάλυψης του συνόλου των καταθέσεων κάθε καταθέτη είναι έως το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των καταθέσεων, του νομίσματος και του τόπου κατάθεσης εντός της ΕΕ». Θεσπίζεται επίσης ένα πρόσθετο όριο 300 χιλιάδων ευρώ για την εγγύηση, που θα διαρκεί 6 μήνες, καταθέσεων που απορρέουν από ορισμένες συναλλαγές, π.χ. πώληση ακινήτων.

Οι ρυθμίσεις για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) αφορούν κυρίως τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών στο Ταμείο.

Το γεγονός ότι πρόκειται για αντιλαϊκό νομοσχέδιο επιβεβαιώνουν οι διατάξεις που προβλέπουν ότι εξαιρούνται από κάθε είδους προστασία οι καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των οργανισμών του Δημοσίου!

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων επικρότησαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως εκτιμήθηκε, προσφέρει «υψηλού επιπέδου υπηρεσίες» στους επενδυτές και ενισχύει την «υγιή επιχειρηματικότητα». Η Χρυσή Αυγή απουσίαζε.

Η τοποθέτηση και οι τροπολογίες του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε ότι η Λ. Κατσέλη επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του Κόμματος για το περιεχόμενο και το ρόλο του νομοσχεδίου, που δεν είναι άλλος από «την ανάπτυξη, στήριξη και θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί στο μέλλον το ξέσπασμα νέας καπιταλιστικής κρίσης και όταν αυτό γίνει, να μην έχει αρνητικά αποτελέσματα στις οικονομίες άλλων κρατών - μελών της ΕΕ από αυτές που θα ξεσπάσει». Είναι νομοσχέδιο αντιλαϊκό, που αφορά τη θωράκιση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, του οποίου καρδιά είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Σ. Βαρδαλής έκανε ειδική αναφορά στις τρεις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η πρώτη προβλέπει την εξάλειψη «του αξιοποίνου των φερόμενων ως αδικημάτων κατά τις λαϊκές κινητοποιήσεις» των αγροτών, των μεταλλεργατών, συνδικαλιστών του ΙΓΜΕ, των οδηγών φορτηγών και ταξί και άλλων κλάδων.

Η δεύτερη είναι προσθήκη «στην παράγραφο του άρθρου 61 και αφορά την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις διάφορες κατηγορίες οίνου».

Η τρίτη τροπολογία αφορά τους εργαζόμενους των συνεταιριστικών τραπεζών, που έχουν μπει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Η ρύθμιση που προτείνεται έχει εφαρμοστεί ήδη στους εργαζόμενους της ΑΤΕ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου και προβλέπει ότι «μεταφέρονται αυτοδίκαια οι εργαζόμενοι μαζί με τα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματά τους, μαζί με το υγιές χαρτοφυλάκιο των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, προαναγγέλλοντας ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τροπολογίες του ΚΚΕ, απάντησε ότι «είναι πολιτική αναγκαιότητα η φορολογική μας πολιτική. Δεν επιλέξαμε εμείς ούτε τον ΕΝΦΙΑ ούτε την αύξηση της φορολογίας», και πρόσθεσε ότι ο ειδικός φόρος στο κρασί ήταν «το ισοδύναμο για να μην μπει ο φόρος στην Παιδεία», οπότε «ας κατατεθεί κάποιο άλλο ισοδύναμο και το βγάζουμε»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ