Πιέσεις για παραπέρα ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και διαβουλεύσεις για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα
Πιέσεις για παραπέρα ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν «μεταφέρει» ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, που φτάνει αύριο στην Αθήνα.
Παράλληλα, στις επαφές που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση θα συζητηθούν τα νέα σχέδια του ΝΑΤΟ προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως «παγκόσμιου χωροφύλακα», σχέδια που θα οριστικοποιηθούν στη σύνοδο κορυφής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας το Νοέμβρη στη Ρίγα της Λετονίας.
Οι επαφές και οι κινήσεις του γγ του ΝΑΤΟ καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς από τον «Ρ», αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για την επίσκεψη του «γερακιού του πολέμου».
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Γ. Σέφερ θα εστιάσει στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και θα υπογραμμίσει την καθοριστική της σημασία για το νέο ρόλο της ιμπεριαλιστικής μηχανής του πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιώσει την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ελλάδας, καθώς ήδη το ΝΑΤΟ έχει πρόσφατα αποφασίσει το διπλασιασμό σχεδόν των στρατιωτικών δυνάμεων, από 9.000 σε 16.000 στρατιώτες. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο γγ του ΝΑΤΟ θα προϊδεάσει τους συνομιλητές του από την κυβέρνηση ότι η παραμονή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων θα είναι μακροχρόνια, καθώς δε διαφαίνεται «έξοδος από την κρίση» στο ορατό μέλλον.
Επίσης, είναι πιθανό να συζητηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας σε μια σειρά άλλων στρατιωτικών επεμβάσεων που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι ενόψει της επίσκεψης του γγ του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, και Αμυνας, Β. Μεϊμαράκη. Ο ντε Χουπ Σέφερ θα έχει αύριο συνομιλίες με τον Κ. Καραμανλή και την Ντ. Μπακογιάννη.
Διπλωματικές πηγές έλεγαν χτες ότι η επίσκεψη εντάσσεται στο «γύρο» που πραγματοποιεί ο γγ του ΝΑΤΟ ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της «συμμαχίας» τον ερχόμενο Νοέμβρη στη Ρίγα της Λετονίας. Οπως είναι γνωστό, στη σύνοδο αυτή θα συζητηθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, προς Ουκρανία και Γεωργία, αλλά κυρίως οι «στρατηγικές συμμαχίες» με μακρινές χώρες (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, κ.ά.), που θα του επιτρέψουν να παίξει καλύτερα το ρόλο του «παγκόσμιου χωροφύλακα». Επίσης, θα ληφθούν αποφάσεις για ανάθεση ρόλου στο ΝΑΤΟ όσον αφορά στον έλεγχο αγωγών και των αποθεμάτων πετρελαίου στην Κασπία και τη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της «ασφάλειας των αγωγών». Επιδιώκεται επίσης να καταργηθεί και το βέτο στη λήψη των αποφάσεων ώστε να μπορούν οι ΝΑΤΟικές «δυνάμεις ταχείας επέμβασης» να επεμβαίνουν μέσα σε λίγα 24ωρα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.
Στο μεταξύ, στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα και ο κατοχικός υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή. Προφανής είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει το κατοχικό καθεστώς στο Ιράκ, συμμορφούμενη με τις αμερικανικές εντολές. «Το Ιράκ είναι μια χώρα, η οποία, όπως γνωρίζετε, διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο Ε. Αντώναρος.