Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Σημαντική παρέμβαση για τους αλλοδαπούς ασθενείς

Παρέμβαση για ένα θέμα που αφορά τους αλλοδαπούς και, συγκεκριμένα, την υποχρέωση των θεραπευτηρίων και των κλινικών να «καταδίδουν» στις αστυνομικές αρχές τους αλλοδαπούς που έρχονται στα νοσοκομεία για λόγους υγείας, έκανε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η υπόθεση αφορά διάταξη του νόμου 2910/2001 για «την είσοδο και παραμονή αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια», που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ο παραπάνω νόμος υποχρεώνει τους διευθυντές ξενοδοχείων, παραθεριστικών κέντρων, κλινικών και θεραπευτικών κέντρων να ενημερώνουν την αστυνομική υπηρεσία ή το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης για την άφιξη και αναχώρηση αλλοδαπών που φιλοξενούν.

Η Αρχή Προστασίας, με γνωμοδότησή της, έκρινε ότι θα πρέπει να καταργηθεί η διάταξη του νόμου, που αφορά την υποχρέωση ενημέρωσης των νοσοκομείων προς την αστυνομία. Ως εναλλακτική επιλογή, η Αρχή θεωρεί ότι θα μπορούν να διαβιβαστούν στοιχεία μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι έχει διαπραχθεί αξιόποινη πράξη.

Ειδικότερα, η Αρχή σημειώνει ότι το παραπάνω μέτρο θα καθιστούσε «εξαιρετικά ριψοκίνδυνη την πρόσβαση αλλοδαπών σε νοσηλευτήρια, διότι, κατά την κοινή αντίληψη, η βεβαιότητα ότι η αστυνομία θα πληροφορηθεί την εισαγωγή του σε θεραπευτήριο, ενδέχεται να αποτρέψει τον αλλοδαπό ασθενή, ιδίως τον παράνομο, από το να επιδιώξει νοσοκομειακή περίθαλψη».

Στη σημαντική αυτή απόφασή της, η Αρχή αναφέρει επίσης ότι η διαφοροποίηση ημεδαπών και αλλοδαπών είναι παράνομη, αφού το Σύνταγμα - ιδιαίτερα μετά την τελευταία αναθεώρηση - κατοχυρώνει την απόλυτη προστασία του δικαιώματος της ζωής για όλους όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής και γλώσσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ