Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυτό είναι το σχολείο τους

Ολες τις προηγούμενες μέρες ήταν, λίγο - πολύ, γνωστό σε κάθε σχολείο, σε κάθε ελληνική οικογένεια, ότι στις πανελλαδικές εξετάσεις έγινε σφαγή! Τώρα, απλώς ήρθαν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας να το επιβεβαιώσουν. Να επιβεβαιώσουν, δηλαδή, ότι μεγάλο ποσοστό των μαθητών, τόσο στη Β`, όσο και στη Γ` Λυκείου, έγραψε κάτω από τη βάση στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Πράγμα που σημαίνει ότι ένα αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό των μαθητών απορρίπτεται, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας και χωρίς να έχει τη δυνατότητα επανεξέτασης και δεύτερης ευκαιρίας το Σεπτέμβρη. Με αυτά τα ποσοστά αποτυχίας, η αγανάκτηση κι η απογοήτευση γονιών και κυρίως μαθητών, που μοιράστηκαν μια ολόκληρη χρονιά ανάμεσα στα φροντιστήρια, στις ενισχυτικές διδασκαλίες κι ένα εξοντωτικό κι απωθητικό σχολείο, είναι λογικό να φουντώνει.

Αυτή η αποτυχία, όμως, δεν είναι το μόνο συμπέρασμα που συνάγεται από τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας. Το τραγικότερο στοιχείο, που κρύβεται κάτω από τους αριθμούς και τα ποσοστά, είναι ότι οι μαθητές που θα καταφέρουν τελικά να πάρουν το απολυτήριο Λυκείου είναι σχεδόν οι μισοί από αυτούς που αποφοίτησαν την αντίστοιχη χρονιά από το Γυμνάσιο. Και η εικόνα της Παιδείας μας γίνεται ακόμα χειρότερη, αν προσθέσουμε στους αποφοίτους του Ενιαίου Λυκείου αυτούς του δεύτερου κύκλου των ΤΕΕ. Τότε διαπιστώνουμε ότι πάνω από 30.000 μαθητές, που αποφοίτησαν κανονικά από το Γυμνάσιο, δεν αποφοιτούν ούτε από το Ενιαίο Λύκειο, ούτε από τα ΤΕΕ, άρα εγκαταλείπουν κάθε μορφής εκπαίδευση πολύ πριν τα 18 τους χρόνια.

Και μετά από όλα αυτά, τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας παπαγαλίζουν ότι τα ποσοστά αποτυχίας είναι «αναμενόμενα». Εχουν δίκιο, όμως. Γι' αυτούς είναι απολύτως αναμενόμενο ότι ο αριθμός των μαθητών, που θα καταφέρνει, όχι μόνο να αποφοιτήσει, αλλά και να φοιτήσει στο Λύκειο, μετά την αντιεκπαιδευτική τους μεταρρύθμιση, θα μειωθεί δραματικά. Γι' αυτούς είναι, όχι μόνο αναμενόμενο, αλλά και προσχεδιασμένο. Αυτός ήταν ο στόχος της μεταρρύθμισης και τώρα το βλέπουν ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της κυβέρνησης στο εγκληματικό έργο της «μεταρρύθμισης». Βλέπουν ότι το σχολείο σε τίποτα δε βελτιώνει τη λειτουργία του, συνεχίζει να δίνει αποσπασματικές γνώσεις, χωρίς να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, χωρίς να οδηγεί στην καλλιέργεια ολοκληρωμένης προσωπικότητας, χωρίς να προσφέρει γενική παιδεία. Βλέπουν ότι το Λύκειο συνεχίζει να είναι εξεταστικό κέντρο κι η μόνη αλλαγή του είναι ότι από τις εξετάσεις κόβεται ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός μαθητών. Και, μάλιστα, δε μιλάμε πια για εξετάσεις τύπου Δεσμών, αλλά για αποτυχία σε εξετάσεις, που μετράνε για την προαγωγή και απόλυση από το Λύκειο.

Γίνεται, λοιπόν, σήμερα ακόμα περισσότερο φανερή η ανάγκη του αγώνα για την ανατροπή αυτού του συστήματος. Η ανάγκη ενός ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου για όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού. Ενός σχολείου δημόσιου και δωρεάν, που θα προσφέρει γενική παιδεία και θα πλάθει ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Αλλά αυτό το σχολείο δε θα μας το χαρίσει κανείς. Είναι στο χέρι όλων μας να το κατακτήσουμε με τους αγώνες μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ