Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2001 - αριθ. φύλλου: 8019

ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ
Αποφάσεις ΕΥΡΩ-ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ στις Βρυξέλλες

Σε «κατάσταση πολιορκίας» κήρυξε ουσιαστικά από χτες την Ευρωπαϊκή Ενωση το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ενόψει και της συνεδρίασης του «G8» στη Γένοβα, αποκαλύπτοντας την ιδιαίτερη ανησυχία των κυρίαρχων κύκλων από τις αυξανόμενες συνεχώς λαϊκές αντιδράσεις. Με έντονη τη λογική του «εχθρού λαού» οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης (από την Ελλάδα συμμετείχε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης) αποκήρυξαν ομόφωνα τις λαϊκές διαδηλώσεις, ως «κατάχρηση δημοκρατικών δικαιωμάτων», προχώρησαν σε ευρύτατα μέτρα διευρωπαϊκής «συνεργασίας» των κατασταλτικών δυνάμεων -πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διαδηλώσεις- αποφάσισαν τη διευρωπαϊκή «πρόσβαση στους υπάρχοντες εθνικούς φακέλους» και τον περιορισμό της «κυκλοφορίας» σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, με «προληπτικές περιπολίες», «κοινούς ελέγχους» και κατ' εξαίρεση εφαρμογή διατάξεων της διαβόητης συνθήκης Σένγκεν σε όποιο κράτος - μέλος πραγματοποιούνται λαϊκές εκδηλώσεις.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια δέσμη αυταρχικών και αντιδημοκρατικών αποφάσεων και μέτρων, που στοχεύουν στον εκφοβισμό και τη βίαιη καταστολή των συνεχώς ογκούμενων λαϊκών κινημάτων ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση» και αποκαλύπτουν το βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα των πολιτικών και κατευθύνσεων της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και άλλων οργανώσεων και φορέων, για τη μαζική και οργανωμένη συμμετοχή της Ελλάδας στη -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- πολύ μεγάλη διαδήλωση της Γένοβα, στις 19 έως 23 Ιούλη.


ΣΕΛ.  8   -   9

Associated Press

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα επίδειξη δύναμης από το Ισραήλ

Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου οι πολύωρες μάχες, οι ανταλλαγές πυρών, οι βομβιστικές επιθέσεις, οι νεκροί και οι τραυματίες είναι πλέον ένα καθημερινό φαινόμενο, παρά την ύπαρξη και την τυπική διατήρηση της εκεχειρίας. Η πόλη της Χεβρώνας αποτέλεσε τη φορά αυτή το στόχο της ισραηλινής επίδειξης δύναμης. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, συγκαλείται, εκτάκτως, την Τετάρτη, νέα σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στις «εντεινόμενες ισραηλινές προκλήσεις»


ΣΕΛ.  16   -   17


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
«Παιγνίδια» δικομματισμού και «μεγάλων συμφερόντων»

Η ενίσχυση της δικομματικής κοκορομαχίας, αλλά και η περισσότερο έντονη εμπλοκή των «μεγάλων συμφερόντων» στην αναζήτηση... διαχειριστικών διεξόδων, μεγαλώνουν τη ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων


ΣΕΛ.  6  -  7
ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
Σταθερά, πάνω από 500.000

Σε 514.400 ανερχόταν ο αριθμός των επίσημα καταγραμμένων ανέργων το τελευταίο τρίμηνο του 2000, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αριθμός, λίγο μικρότερος από αυτόν του 1999, παρότι στη διάρκεια του 2000 σημειώνεται απόλυτη μείωση της απασχόλησης...


ΣΕΛ.  12

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ